Category: Przekąski i przystawki

Sałatka Cezar

Sałatka Cezar
Porcje 2
Grillowany kurczak, chrupiąca sałata, grzanki, kremowy sos... Brzmi nieźle, prawda? Zapraszam Was na jedną z najpopularniejszych sałatek na świecie. Mowa oczywiście o sałatce Cezar. Historia jej powstania owiana jest wieloma legendami, a składniki pozostają wciąż tematem spornym. Jedno jest pewne, że sałatka w pierwotnym składzie zawierała: sałatę rzymską, grzanki, czosnek oraz parmezan. Jednak kluczową rolę odrywa w niej genialny sos! Aksamitny, kremowy i bogaty w smaku. Oryginalna wersja sosu prawdopodobnie nie zawierała dodatku anchois. Niesamowity smak pochodził wyłącznie z sosu Worcestershire, który powstaje w wyniku fermentacji anchois. Obecnie trudno wyobrazić sobie sałatkę Cezar bez tego dodatku. Niektórzy uważają, że to cecha charakterystyczna tej sałatki. Od tamtej pory powstało wiele wariacji na temat tej sałatki – chyba najpopularniejsza zawiera dodatek grillowanego kurczaka. I taką sałatkę dziś przygotowałam. Dodatek delikatnego i soczystego kurczaka sprawia, że sałatka stanowi pełny, wartościowy i pożywny posiłek. Jako bezpieczną i szybszą bazę do sosu można zamiast żółtek użyć dobrej jakości majonezu, jednak polecam Wam choć raz przygotować sos od podstaw. Sałatka Cezar to wspaniała kompozycja dosłownie kilku prostych składników. Świetnie sprawdzi się na lunch, obiad czy kolację. Gorąco polecam!
Drukuj
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
20 min
Czas przygotowania
25 min
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
20 min
Czas przygotowania
25 min
Ingredients
  1. 2 małe sałaty rzymskie
  2. 2 małe filety kurczaka
  3. 2 łyżki oliwy
  4. pieprz czarny
  5. sól
Sos cezar
  1. 2 żółtka *
  2. 1 łyżeczka musztardy
  3. 2 fileciki anchois
  4. 2 małe ząbki czosnku
  5. 2 łyżeczki soku z cytryny
  6. 2 łyżki tartego parmezanu
  7. 1 łyżeczka oliwy oliwek
  8. ½ łyżeczki sosu Worcestershire
  9. pieprz czarny
Grzanki
  1. 2 kajzerki **
  2. oliwa z oliwek
Dodatkowo
  1. 2 łyżki startego parmezanu
Instructions
  1. Filet z kurczaka smarujemy oliwą, doprawiamy pieprzem i solą. Grillujemy z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej, aż się lekko przyrumienią. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na 5-6 minut. Ten sposób przygotowania mięsa sprawi, że kurczak będzie delikatny i bardzo soczysty. Mięso przekładamy na talerz i odstawiamy do wystudzenia.
Grzanki
  1. Kajzerki kroimy w kostkę, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i skrapiamy je z wierzchu oliwą. Pieczemy ok. 8 -10 minut w temperaturze 180°C , aż się lekko zrumienią. Podczas pieczenia grzanki należy przemieszać.
Sos
  1. Jajka sparzamy wrzątkiem i oddzielamy białko. Żółtka łączymy z musztardą i ucieramy. Dodajemy kolejno czosnek, sos Worcestershire, sok z cytryny i ucieramy blenderem na jednolitą masę. Nie przerywając ubijania dodajemy powoli olej, tak jak przy robieniu majonezu. Pod koniec dodajemy fileciki anchois, parmezan oraz pieprz czarny. Miksujemy na gładki, jednolity sos. Soli nie dodajemy, gdyż fileciki anchois są dość słone.
  2. Liście sałaty myjemy, dokładnie osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Przekładamy do dużej miski, łączymy z połową sosu i delikatnie mieszamy. Sałatę przekładamy na talerze. Na sałacie układamy pokrojonego w plastry kurczaka oraz grzanki. Polewamy sosem i posypujemy startym parmezanem. Sałatkę podajemy zaraz po przygotowaniu.
  3. * w szybszej i bezpiecznej wersji sosu, żółtka należy zastąpić 100 g majonezu i zmiksować wszystkie składniki w blenderze
  4. ** grzanki można przygotować z każdego, białego pieczywa
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

 

Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa
Porcje 12
Sałatka jarzynowa - ponadczasowy klasyk kuchni polskiej i nieodłączny element każdych świąt, imienin oraz spotkań rodzinnych. Swoje wielkie trumfy święciła w czasach PRL-u, podawana jako obowiązkowa zakąska do wódki i do dziś króluje na naszych stołach. Zna ją każdy, a jednocześnie u każdego smakuje zupełnie inaczej. Każda gospodyni ma swój sekret który sprawia, że sałatka jarzynowa staje się nieodzownym wspomnieniem z dzieciństwa jako comfort food. Obecność tej sałatki na polskim stole wydaje się oczywista i niemal odwieczna lecz historia popularnej sałatki jest długa, dość skomplikowana i pełna niejasności. Przy bliższym przyjrzeniu się jej fenomenowi wychodzi na jaw, że w gruncie rzeczy nie jest wcale tak bardzo tradycyjna, ani typowo polska. Sałatka swoje korzenie ma w Rosji, a jej obecna receptura znacznie różni się od pierwotnej. Autorem przepisu był Lucien Olivier, właściciel i szef kuchni moskiewskiej restauracji Hermitage. W skład popularnej sałatki wchodziły: ozorki, kapary, sałata, kawior, pikle, jarząbki i tajemniczy sos. Przepis na ten sos Olivier zabrał ze sobą do grobu. Pod koniec XIX wieku rosyjscy arystokraci, którzy zajadali się swoją ulubioną "sałatką Olivier" z powodów politycznych trafili na wygnanie i zabierali ze sobą podstawowy przepis na sałatkę jarzynową, przez co spopularyzowali ją w Europie. Jednak emigracyjna rzeczywistość wymusiła zmianę receptury i sałatka jarzynowa w zmienionej formie trafiła na stoły całej Europy. Nie ulega wątpliwości, iż na dobre wpisała się w naszą polską tradycję.
Drukuj
Czas przygotowania
40 min
Czas gotowania
30 min
Czas przygotowania
1 hr 10 min
Czas przygotowania
40 min
Czas gotowania
30 min
Czas przygotowania
1 hr 10 min
Ingredients
  1. 8 dużych marchewek
  2. 8-10 sztuk ogórków kiszonych
  3. 4 średnie ziemniaki
  4. 2 korzenie pietruszki
  5. ½ dużego selera
  6. 1 duży por
  7. 1 duże jabłko
  8. 1 mała cebula
  9. 4 jajka
  10. 1 puszka groszku konserwowego
Sos
  1. 300 g majonezu
  2. 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  3. 1 łyżka musztardy
  4. pieprz czarny
  5. sól
Instructions
  1. Marchew, pietruszkę, ziemniaki oraz seler dokładnie myjemy i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy zimną wodą, dodajemy łyżkę soli i gotujemy do miękkości. Ważne, aby warzyw nie rozgotować! Warto odcedzić je 5 minut wcześniej. Należy również zwrócić uwagę, że mniejsze warzywa będą szybciej ugotowane, więc należy je wyjąć wcześniej. Odcedzone warzywa odstawiamy do ostudzenia. Następnie obieramy ze skórki i kroimy w równą kostkę.
  2. Pora kroimy wzdłuż na pół i kroimy w cienkie paseczki. Ogórki kroimy w kostkę i delikatnie odciskamy z soku. Cebulę oraz jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę. Groszek odcedzamy z zalewy. Wszystkie składniki dodajemy do warzyw.
  3. Jajka zalewamy zimną wodą, dodajemy łyżeczkę soli i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy jajka się zagotują, zdejmujemy z palnika i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie jajka odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Ten sposób gotowania jajek, zapewni nam idealnie ugotowane jajka na twardo bez szarej otoczki wokół żółtka. Wystudzone jajka obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw.
  4. Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i dodajemy do sałatki. Mieszamy delikatnie do połączenia się składników i chłodzimy w lodówce. Często po nocy, gdy warzywa wchłoną majonez, sałatka może być lekko sucha. Należy dołożyć wtedy 2-3 łyżki majonezu i wymieszać.
  5. Smacznego!
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

 

Sałatka z surowego kalafiora z szynką

Sałatka z surowego kalafiora z szynką
Porcje 8
„Kalafior, to nic innego jak kapusta z wyższym wykształceniem” - tak humorystycznie określił to warzywo Mark Twain. I chyba coś w tym jest! Bo choć kapuście niczego nie brakuje, kalafior ma ogromny potencjał kulinarny i świetne właściwości prozdrowotne. Potrzebuje kilku prostych dodatków, by zabłysnąć w oryginalnym daniu. Jest niskokaloryczny, lekkostrawny i smaczny w każdej postaci! Dziś główną rolę odegrał w sałatce. Młody, chrupiący, surowy kalafior w towarzystwie kilku prostych składników i sporej ilości świeżego, pachnącego koperku. Prosta, szybka i niezwykle smaczna sałatka, idealna na każdą okazję!
Drukuj
Czas przygotowania
20 min
Czas przygotowania
20 min
Czas przygotowania
20 min
Czas przygotowania
20 min
Ingredients
  1. 1 średni kalafior
  2. 300 g szynki wędzonej *
  3. 1 puszka kukurydzy
  4. 1 średni por
  5. 1 duża papryka pomarańczowa
Sos
  1. 3 łyżki majonezu **
  2. 3 łyżki jogurtu naturalnego
  3. 1 pęczek świeżego koperku
  4. pieprz czarny
  5. sól
Instructions
  1. Kalafiora sparzamy wrzątkiem i dzielimy na różyczki. Ścieramy go na tarce o grubych oczkach. Szynkę kroimy w drobną kostkę (bez skóry). Pora kroimy wzdłuż na cztery części i drobno siekamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy odcedzoną z zalewy kukurydzę.
Sos
  1. Majonez łączymy z jogurtem. Dodajemy posiekany koperek oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy do smaku przyprawami i mieszamy. Sos dodajemy do sałatki i dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Wstawiamy do lodówki, aby sałatka się schłodziła.
  2. * użyłam dobrej jakości szynki
  3. ** użyłam majonezu kieleckiego
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

 

Sałatka Waldorf

Sałatka Waldorf
Porcje 5
Oryginalna sałatka Waldorf powstała pod koniec XIX wieku w hotelu Waldorf w Nowym Jorku. Jej autorstwo przypisuje się Oscarowi Tschirky, szwajcarskiemu kucharzowi który był kierownikiem Sali Hotelu. Oryginalny przepis, który sam mistrz zamieścił w swojej wydanej 3 lata później książce ''The Cookbook by Oscar of the Waldorf'' wspomina wyłącznie o jabłkach i selerze pokrojonych w kostkę i wymieszanych z dobrym majonezem. Po kilku latach bliżej nieznany kucharz uzupełnił kompozycję o pokrojone winogrona. Na przestrzeni lat powstało wiele jej modyfikacji. Najważniejszą z nich było dodanie orzechów włoskich, które na stałe przylgnęły do przepisu nowojorskiej sałatki. Sałatka Waldorf podbiła cały świat! I nie ma się co dziwić. Jest niezwykle smaczna, świeża, chrupiąca i pyszna. Moją wersję przygotowałam z selerem naciowym, który wraz z orzechami nadał sałatce wspaniałej chrupkości i świeżości. Dodatek delikatnego kurczaka sprawił, że sałatka jest niezwykle pożywna i może stanowić nie tylko przekąskę, ale pełnowartościowy posiłek.
Drukuj
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
10 min
Czas przygotowania
35 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
10 min
Czas przygotowania
35 min
Ingredients
  1. 350 g filetu z kurczaka
  2. 300 ml bulionu drobiowego *
  3. 200 g ciemnych winogron bezpestkowych
  4. 180 g selera naciowego
  5. 2 średnie jabłka
  6. 2 dojrzałe gruszki
  7. 1 łyżka soku z cytryny
  8. 60 g orzechów włoskich
Sos
  1. 2 łyżki majonezu **
  2. 2 łyżki jogurtu greckiego
  3. pieprz czarny
  4. sól
Dodatkowo
  1. liście sałaty
Instructions
  1. Filety z kurczaka gotujemy w bulionie około 10 minut, wyjmujemy z bulionu i studzimy. Jabłka i gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w większą kostkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy na bok. Kurczaka kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Do kurczaka dodajemy winogrona, pokrojony w kostkę seler naciowy, posiekane orzechy włoskie oraz jabłka i gruszki. Składniki sosu łączymy ze sobą i dodajemy do sałatki. Mieszamy delikatnie do połączenia się składników. Sałatkę podajemy na liściach sałaty.
  2. * użyłam domowego bulionu. Można również użyć rosołu
  3. ** użyłam majonezu domowej roboty
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

 

Truskawkowa sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, polędwiczką, szparagami i dressingiem truskawkowym

Truskawkowa sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, polędwiczką, szparagami i dressingiem truskawkowym
Porcje 2
Zrobiłam się trochę monotematyczna. Wraz z pierwszym tchnieniem wiosny na blogu pojawiły się przepisy z czosnkiem niedźwiedzim i królują do dziś. Usprawiedliwiam się tym, że sezon na czosnek jest dość krótki. Starałam się więc ten czas wykorzystać maksymalnie, aby pokrzepić się tą jakże zdrową rośliną, konsumując ją w różnych potrawach. Czosnek niedźwiedzi ustępuje powoli miejsce szparagom, które są w szczycie sezonu. Jednakże udało mi się jeszcze połączyć te dwie wspaniałe rośliny w lekkiej i świeżej sałatce. Świeże liście sałaty, szpinaku i czosnku niedźwiedziego połączone z soczystymi i słodkimi truskawkami, które pięknie komponują się kolorystycznie i smakowo z zielonymi szparagami. Dodatkiem, który wzbogaca sałatkę są delikatne polędwiczki, dzięki którym danie staje się pełnym, pożywnym i zdrowym posiłkiem. Kropką nad „i” jest świeży i pyszny dressing truskawkowy, który wspaniale łączy ze sobą wszystkie smaki. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście takiego połączenia zachęcam Was do tego gorąco. To niesamowita i smaczna przygoda kulinarna, którą trzeba przeżyć!
Drukuj
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
5 min
Czas przygotowania
25 min
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
5 min
Czas przygotowania
25 min
Ingredients
  1. 260 g polędwiczki wieprzowej
  2. 140 g truskawek
  3. 50 g mix sałat *
  4. 50 g liści czosnku niedźwiedziego
  5. 120 g szparagów zielonych
  6. olej rzepakowy
  7. pieprz czarny
  8. sól
Dressing truskawkowy
  1. 180 g truskawek
  2. 1 łyżka miodu
  3. 1 łyżka oleju rzepakowego
  4. 1 łyżka kremu balsamicznego
  5. 1 łyżka sosu sojowego
  6. pieprz czarny
Instructions
  1. Polędwiczkę oczyszczamy z wszystkich błon i ewentualnych przerostów tłuszczu. Kroimy w plastry o grubości 1 cm. Dłonią lekko rozklepujemy mięso. Nacieramy olejem i doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem czarnym oraz solą. Rozgrzewamy patelnię grillową i grillujemy polędwiczki z każdej strony przez około 2 minuty. Pamiętajmy, aby polędwiczek nie smażyć zbyt długo, gdyż będą twarde.
  2. Szparagi myjemy, osuszamy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Najlepszym sposobem jest wygięcie szparaga - wywczas końcówka sama się odłamie. Tak przygotowane szparagi blanszujemy w lekko osolonej wodzie około 2 minut. Odcedzamy, zanurz w zimnej wodzie i ponownie odcedzamy. Osusz papierowym ręcznikiem. Szparagi nacieramy olejem rzepakowym, układamy na rozgrzanej patelni grillowej i grillujemy przez 1-2 minuty.
  3. Sałatkę jeśli zachodzi taka potrzeba rwiemy na mniejsze kawałki. Liście czosnku niedźwiedziego kroimy. Wszystko razem mieszamy i rozkładamy po równo na dwóch talerzach. Dodajemy polędwiczki, szparagi oraz umyte i pokrojone w półplasterki truskawki.
Dressing truskawkowy
  1. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i blendujemy na gładki sos. Dodajemy olej oraz wszystkie przyprawy i energicznie mieszamy, aby składniki dokładnie się połączyły. Tak przygotowanym dressingiem polewamy sałatkę.
  2. * młode liście sałaty masłowej zielonej i czerwonej oraz młode liście szpinaku
Notes
  1. - czosnek niedźwiedzi najlepiej zbierać zanim pojawią się kwiaty - wtedy listki są delikatne i aromatyczne. Wraz z pojawieniem się kwiatów liście stają się twarde i łykowate
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Sałatkę z czosnku niedźwiedziego z dodatkiem kurczaka, sera houllumi i pomarańczy

 

Bukiet szparagów z prosciutto i parmezanem w cieście francuskim

Bukiet szparagów z prosciutto i parmezanem w cieście francuskim
Porcje 8
Jak zapewne wielu z Was, tradycji jedzenia szparagów nie wyniosłam z domu, bowiem u nas znane są stosunkowo od niedawna. Ale pokochałam je od pierwszego kęsa... Niektórym wydają się dość kłopotliwe, bo brakuje im koncepcji na to, jak je przyrządzić. Wielu znawców kuchni podkreśla jednak fakt, że im prościej przyrządzimy szparagi, tym lepiej wyeksponujemy ich niepowtarzalny smak. Zatem nie trzeba tu wielu kombinacji. Dlatego dziś będzie prosto, ale jakże wykwintnie. Mam dla Was bukiet wiosennych, zielonych szparagów otulony wybornym prosciutto i delikatnym ciastem francuskim z odrobiną aromatycznego parmezanu. Jest tak pyszna, że trudno uwierzyć, iż została przygotowana w 20 minut.
Drukuj
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
15 min
Czas przygotowania
20 min
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
15 min
Czas przygotowania
20 min
Ingredients
  1. 1 arkusz ciasta francuskiego
  2. 225 g szparagów zielonych
  3. 30 g parmezanu
  4. 60 g prosciutto
  5. 1 łyżka oliwy z oliwek
  6. 1 jajko
  7. 1 łyżka wody
  8. pieprz czarny
  9. sól morska
Instructions
  1. Szparagi myjemy, osuszamy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Najlepszym sposobem jest wygięcie szparaga - wywczas końcówka sama się odłamie. Szparagi obtaczamy w oliwie z oliwek i posypujemy delikatnie solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Arkusz ciasta francuskiego dzielimy na kwadraty, każdy o boku 8 cm. Na każdym kawałku ciasta układamy plasterek szynki parmeńskiej, 2-3 szparagi na ukos i na wierzchu płatki parmezanu. Zawijamy dwa przeciwległe końce ciasta francuskiego tak, aby nachodziły na siebie i delikatnie sklejamy. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem z wodą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220'C i pieczemy przez 15 minut. Podajemy na ciepło, choć na zimno smakują równie doskonale.
Notes
  1. Do przystawki świetnie sprawdzi się wytrawny Muscat. Lekki styl tego wina świetnie łączy się z delikatnymi, gotowanymi lub pieczonymi szparagami.
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Sałatka z czosnku niedźwiedziego z dodatkiem kurczaka, sera houllumi i pomarańczy

Sałatka z czosnku niedźwiedziego z dodatkiem kurczaka, sera houllumi i pomarańczy
Porcje 2
Kocham ten zapach wiosny, który unosi się już w powietrzu. Choć mam wrażenie, że w tym roku wiosna do Irlandii Północnej idzie chyba okrężną drogą :). Wiosna jednak jest na talerzu! W postaci świeżej, orzeźwiającej i pysznej fit sałatki. To wspaniała kompozycja smaków, która idealnie ze sobą współgra. Łagodny, lekko czosnkowy aromat liści czosnku niedźwiedziego, delikatny kurczak i pikantny ser houllumi - to wszystko wspaniale balansuje ze słodką pomarańczą i pysznym dressingiem. Spróbujcie sami! - zapewniam, że nie pożałujecie!
Drukuj
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
5 min
Czas przygotowania
20 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
5 min
Czas przygotowania
20 min
Sałatka
  1. 120 g młodych liści czosnku niedźwiedziego
  2. 150 g sera halloumi *
  3. 1 filet z kurczaka
  4. 1 słodka pomarańcza bezpestkowa
Dressing pomarańczowy
  1. 5 łyżek soku z pomarańczy
  2. 3 łyżki miodu płynnego
  3. 2 łyżki musztardy
  4. 1 łyżka oleju rzepakowego
  5. 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
  6. 2-3 łyżki soku z cytryny
Dresssing
  1. Pomarańcze dokładnie myjemy. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Wszystkie składniki dressingu dokładnie łączymy ze sobą. Ważne, aby zarówno do dressingu jak i sałatki użyć słodkich pomarańczy.
Sałatka
  1. Patelnię grillową mocno rozgrzewamy, smarujemy lekko olejem rzepakowym i układamy pokrojony w plastry ser halloumi. Zmniejszamy ogień i grillujemy ser z obu stron. Przekładamy na talerzyk. Filet z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy do smaku ulubioną przyprawą. Patelnię smarujemy lekko olejem rzepakowym i grillujemy mięso z każdej strony. Pomarańczę obieramy ze skóry, usuwamy z wierzchu białą błonkę i kroimy w cienkie plastry, a następnie na cztery części.
  2. Liście czosnku niedźwiedziego kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy na talerz. Układamy kolejno kurczaka, ser i cząstki pomarańczy. Przed podaniem polewamy przygotowanym wcześniej dressingiem.
  3. * użyłam sera z dodatkiem chili
Notes
  1. - czosnek niedźwiedzi najlepiej zbierać zanim pojawią się kwiaty - wtedy listki są delikatne i aromatyczne. Wraz z pojawieniem się kwiatów liście stają się twarde i łykowate.
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

 Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Wiosenną sałatkę z czosnku niedźwiedziego

Wiosenna sałatka z czosnku niedźwiedziego

Wiosenna sałatka z czosnku niedźwiedziego
Porcje 3
Nadeszła długo oczekiwana wiosna! Z jej początkiem mamy szczególną ochotę na zmianę swojego menu na lżejsze, orzeźwiające i kolorowe. Wiosenna sałatka w stylu fit to doskonała propozycja na początek wiosny. Jest świeża i lekka, a zarazem bardzo zdrowa i pożywna. Łagodny, słodkawy i lekko czosnkowy aromat liści czosnku niedźwiedziego nadaje sałatce niezwykłej świeżości. Talerz pełen wiosennych rozmaitości, który świetnie sprawdzi się nie tylko na wielkanocnym stole. Bardzo gorąco Wam polecam!
Drukuj
Czas przygotowania
30 min
Czas gotowania
10 min
Czas przygotowania
40 min
Czas przygotowania
30 min
Czas gotowania
10 min
Czas przygotowania
40 min
Składniki
  1. 120 g młodych liści czosnku niedźwiedziego
  2. 6 jajek
  3. 150 g twarogu
  4. 100 g sera feta
  5. 12 rzodkiewek
  6. 12 pomidorków śliwkowych
  7. 1 dojrzałe awokado
  8. 3-4 łyżki jogurtu greckiego
  9. 3 łyżki szczypiorku
Sos
  1. 200 g jogurtu greckiego
  2. 2 łyżki świeżego koperku
  3. pieprz biały
  4. sól
Instructions
  1. Jajka zalewamy zimną wodą, dodajemy łyżeczkę soli i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy jajka się zagotują, zdejmujemy z palnika i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie jajka odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Ten sposób gotowania jajek, zapewni nam idealnie ugotowane jajka na twardo bez szarej otoczki wokół żółtka. Po wystudzeniu jajka obieramy.
  2. Do twarogu dodajemy fetę i jogurt grecki. Rozgniatamy widelcem i mieszamy tak, aby powstała gładka masa. Doprawiamy do smaku białym pieprzem i solą. Masa powinna być dość gęsta, aby z łatwością zrobić serowe kulki. Gęstość regulujemy jogurtem naturalnym. Formujemy niewielkie kuleczki.
  3. Na talerzyku układamy porcję liści czosnku, pokrojonych w mniejsze kawałki. Dodajemy pokrojone w półplasterki rzodkiewki, pomidorki i połówki jajka. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i zdejmujemy skórę. Kroimy w plastry i wykładamy na talerz. Wierzch posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Sos
  1. Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą. Przed podaniem sałatkę polewamy sosem lub podajemy go osobno.
Notes
  1. - czosnek niedźwiedzi najlepiej zbierać zanim pojawią się kwiaty - wtedy listki są delikatne i aromatyczne. Wraz z pojawieniem się kwiatów liście stają się twarde i łykowate
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Sałatkę z czosnku niedźwiedziego z dodatkiem kurczaka, sera houllumi i pomarańczy