Category: Wypieki wytrawne

Bukiet szparagów z prosciutto i parmezanem w cieście francuskim

Bukiet szparagów z prosciutto i parmezanem w cieście francuskim
Porcje 8
Jak zapewne wielu z Was, tradycji jedzenia szparagów nie wyniosłam z domu, bowiem u nas znane są stosunkowo od niedawna. Ale pokochałam je od pierwszego kęsa... Niektórym wydają się dość kłopotliwe, bo brakuje im koncepcji na to, jak je przyrządzić. Wielu znawców kuchni podkreśla jednak fakt, że im prościej przyrządzimy szparagi, tym lepiej wyeksponujemy ich niepowtarzalny smak. Zatem nie trzeba tu wielu kombinacji. Dlatego dziś będzie prosto, ale jakże wykwintnie. Mam dla Was bukiet wiosennych, zielonych szparagów otulony wybornym prosciutto i delikatnym ciastem francuskim z odrobiną aromatycznego parmezanu. Jest tak pyszna, że trudno uwierzyć, iż została przygotowana w 20 minut.
Drukuj
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
15 min
Czas przygotowania
20 min
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
15 min
Czas przygotowania
20 min
Ingredients
  1. 1 arkusz ciasta francuskiego
  2. 225 g szparagów zielonych
  3. 30 g parmezanu
  4. 60 g prosciutto
  5. 1 łyżka oliwy z oliwek
  6. 1 jajko
  7. 1 łyżka wody
  8. pieprz czarny
  9. sól morska
Instructions
  1. Szparagi myjemy, osuszamy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Najlepszym sposobem jest wygięcie szparaga - wywczas końcówka sama się odłamie. Szparagi obtaczamy w oliwie z oliwek i posypujemy delikatnie solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Arkusz ciasta francuskiego dzielimy na kwadraty, każdy o boku 8 cm. Na każdym kawałku ciasta układamy plasterek szynki parmeńskiej, 2-3 szparagi na ukos i na wierzchu płatki parmezanu. Zawijamy dwa przeciwległe końce ciasta francuskiego tak, aby nachodziły na siebie i delikatnie sklejamy. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem z wodą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220'C i pieczemy przez 15 minut. Podajemy na ciepło, choć na zimno smakują równie doskonale.
Notes
  1. Do przystawki świetnie sprawdzi się wytrawny Muscat. Lekki styl tego wina świetnie łączy się z delikatnymi, gotowanymi lub pieczonymi szparagami.
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Pieczone pierogi z kaczką i karmelizowaną cebulą z żurawiną

Pieczone pierogi z kaczką i karmelizowaną cebulą z żurawiną
Porcje 30
Dziś na przystawkę proponuję pieczone pierogi drożdżowe z ciekawym farszem, który z pewnością zaskoczy Waszych gości. Karmelizowana cebula, żurawina i kaczka to niebywałe połączenie, choć do końca nie byłam pewna, czy moja wyobraźnia nie przerysowała tych smaków. Pierożki smakują na prawdę wyśmienicie, można je serwować zupełnie tak jak paszteciki, bowiem świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealnym dodatkiem, który z pewnością uzupełni tę przystawkę będzie sos żurawinowy i lampka wytrawnego wina.
Drukuj
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
50 min
Czas przygotowania
1 hr 10 min
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
50 min
Czas przygotowania
1 hr 10 min
Ciasto
  1. 420 g mąki pszennej
  2. 25 g drożdży świeżych
  3. 130 ml mleka
  4. 50 g masła
  5. 2 jajka
  6. 1 łyżeczka cukru
  7. 1 płaska łyżeczka soli
Farsz
  1. 350 g gotowanego mięsa z kaczki
  2. 400 g czerwonej cebuli
  3. 180 ml wina czerwonego wina wytrawnego *
  4. 50 g żurawiny suszonej
  5. 1 łyżeczka płatków chili
  6. 3 łyżki cukru brązowego
  7. 2-3 łyżki octu balsamicznego
  8. 3 łyżki oliwy
  9. pieprz czarny
  10. sól
Dodatkowo
  1. 1 jajko
  2. 2 łyżki mleka
  3. 2 łyżki czarnego sezamu
Ciasto
  1. Mąkę przesiewamy do miski. Na środku robimy niewielkie wgłębienie, wrzucamy pokruszone drożdże, cukier i dodajemy 2-3 łyżki ciepłego mleka. Delikatnie mieszamy ze sobą składniki na środku i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Mleko razem z masłem podgrzewamy i odstawiamy do wystudzenia. Do mąki z wyrośniętym zaczynem dodajemy jajka, przestudzone mleko z masłem i sól. Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Farsz
  1. W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę pokrojoną w cienkie piórka i szklimy na małym ogniu. Do cebuli dodajemy wino, żurawinę, płatki chili i cukier. Dusimy na małym ogniu do czasu, aż cebula ładnie się skarmelizuje, a płyn odparuje. Trwa to około 30 minut. Pod koniec duszenia dodajemy do cebuli mięso z kaczki, które wcześniej rwiemy i w razie potrzeby kroimy na mniejsze kawałki. Całość doprawiamy do smaku octem balsamicznym, pieprzem i solą. Mieszamy i dusimy jeszcze razem około 5 minut. Farsz odstawiamy do wystudzenia.
  2. Wyrośnięte ciasto wałkujemy cienko, wykrawamy krążki (jak na pierogi). Każdy krążek lekko rozciągamy i nakładamy spora porcję farszu. Dokładnie sklejamy pierożki i układamy w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia na około 10 minut. Pierogi smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypujemy sezamem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na około 20 minut.
  3. * użyłam wina Cabernet Sauvignon
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Paprykowe mumie

Paprykowe mumie
Porcje 10
Jedyny taki dzień w roku, gdzie straszne potwory, przerażające pająki i inne robale, wiedźmy, kościotrupy czy czaszki możemy spotkać w najmniej spodziewanych miejscach. U nas może jeszcze nie tak hucznie obchodzony, ale zyskujący na popularności. Halloween to straszny dzień wymagający odpowiedniej oprawy... Na ten upiorny wieczór przygotowałam mumie z malutkich papryczek, na które z pewnością skuszą się nie tylko najmłodsi.
Drukuj
Czas przygotowania
30 min
Czas gotowania
20 min
Czas przygotowania
50 min
Czas przygotowania
30 min
Czas gotowania
20 min
Czas przygotowania
50 min
Ingredients
  1. 250 g mini papryk słodkich
  2. 1 opakowanie ciasta francuskiego
  3. 1 mały filet z kurczaka
  4. 3 łyżki kukurydzy z puszki
  5. 3 łyżki fasoli czerwonej z puszki
  6. 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  7. 2 łyżki przyprawy chili con carne
  8. 1 czubata łyżka serka kremowego
  9. ½ pęczka natki pietruszki
  10. szczypta cukru
  11. 2 łyżki oliwy
  12. pieprz czarny
  13. sól
Dodatkowo
  1. 1 łyżka ketchupu
Instructions
  1. Paprykę myjemy, kroimy wzdłuż na pół i usuwamy pestki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy drobno posiekany filet z kurczaka i doprawiamy przyprawą chili con carne. Mieszamy i smażymy do momentu, aż kurczak będzie usmażony. Dodajemy koncentrat pomidorowy, kukurydzę i fasolę. Mieszamy i podsmażamy około 5 minut. Pod koniec dodajemy serek kremowy, doprawiamy do smaku pozostałymi przyprawami i mieszając co jakiś czas gotujemy około 2-3 minut. Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i odstawiamy do wystudzenia.
  2. Paprykę nadziewamy przygotowanym farszem. Schłodzone ciasto francuskie kroimy na cienkie, półcentymetrowe paski, zaczynając od dłuższego boku ciasta. Paseczkami owijamy każdą paprykę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy przez 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i dekorujemy ketchupem, tworząc na każdej papryczce oczka. Podajemy na ciepło z ulubionymi sosami.
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Francuskie ślimaki z cukinią

Francuskie ślimaki z cukinią
Porcje 10
Moje zauroczenie ciastem francuskim nie mija. Po pierwsze jest bardzo smaczne - a to za sprawą swojej specyficznej, warstwowej struktury w postaci cieniutkich, delikatnych i smacznych listków. Po drugie ciasto francuskie to morze możliwości, bo świetnie sprawdza się w wypiekach słodkich jak i wytrawnych. Po trzecie czas - wystarczy 15 minut i przekąska gotowa. Dlatego zawsze w lodówce lub zamrażarce mam opakowanie gotowego ciasta. Dodatki do niego zawsze się znajdą - może to być domowy dżem, sezonowe owoce, szparagi, parówki czy cukinia. Niespodziewani goście na pewno nas nie zaskoczą.
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
25 min
Czas przygotowania
35 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
25 min
Czas przygotowania
35 min
Ingredients
  1. 1 opakowanie ciasta francuskiego
  2. 2 małe, młode cukinie
  3. 150 g sera cheddar
  4. 2 łyżki czarnego sezamu
  5. oliwa z oliwek
  6. pieprz biały
  7. sól morska
Instructions
  1. Cukinie dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż w cienkie, długie plastry. Delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek. Świetnie sprawdzi się tu oliwa w spray'u. Cukinie grillujemy na patelni grillowej z każdej strony. Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki, rozwijamy na blacie krótszym bokiem w naszą stronę i posypujemy startym cheddarem.
  2. Układamy pionowo plastry cukinii. Wierzch posypujemy czarnym sezamem i białym pieprzem. Zwijamy dość luźno w roladę, zaczynając od krótszego brzegu. Roladę kroimy na 1,5 cm kawałki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 25 minut. Roladki powinny być rumiane. Podajemy gorące, choć na zimno smakują również znakomicie.
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Galette z cukinią i ricottą

Galette z cukinią i ricottą
Porcje 4
Dziś zabieram Was w podróż. Nie zbyt daleką - do Francji, gdzie powstała wykwintna i bogata kuchnia “haute cuisine”, którą obecnie wypiera bardziej przystępna, lekka, ale równie elegancka “nouvelle cuisine”. Poza wyrafinowanymi potrawami kuchnia francuska proponuje również proste dania i takim daniem jest rustykalne galette. Popularne w wersji słodkiej z różnymi, sezonowymi owocami jak i w wersji wytrawnej, z różnymi nadzieniami. Dziś postawiłam na wytrawną wersję, która świetnie komponuje się z lekkim, czerwonym winem. Kruche i delikatne ciasto, pyszne nadzienie serowe i świeża cukinia - nieziemskie połączenie.
Drukuj
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
45 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
45 min
Ciasto
  1. 220 g mąki
  2. 120 g zimnego masła
  3. 2 łyżki kwaśniej śmietany
  4. 3 łyżki zimnej wody
  5. ⅓ łyżeczki soli
Nadzienie
  1. 1 średnia cukinia
  2. 250 g sera ricotta
  3. 25 g parmezanu
  4. 25 g mozzarelli
  5. 1 ząbek czosnku
  6. ½ łyżeczki suszonej bazylii
  7. pieprz kolorowy
  8. sól
Dodatkowo
  1. 1 żółtko
  2. 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Ciasto
  1. Do mąki dodajemy śmietanę, pokrojone masło, wodę i sól. Dość szybko zagniatamy jednolite ciasto, owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce około godziny.
Nadzienie
  1. Cukinię dokładnie myjemy i kroimy na plasterki. Rozkładamy je na ręczniku papierowym i delikatnie solimy. Pozostawiamy tak na 30 minut. Po tym czasie cukinia puści sok, który usuwamy przykrywając plasterki cukinii drugim ręcznikiem papierowym.
  2. Do ricotty dodajemy starty parmezan, mozzarellę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość doprawiamy bazylią, odrobiną soli i świeżo zmielonego, kolorowego pieprzu. Mieszamy do połączenia się składników.
  3. Ciasto wałkujemy na okrąg o wymiarach 30 cm i przekładamy na papier do pieczenia. Na środek wykładamy nadzienie serowe i smarujemy nim całą powierzchnię pozostawiając 5 cm wolnego brzegu. Na nadzieniu serowym układamy plasterki cukinii zaczynając od zewnętrznej krawędzi. Plasterki cukinii powinny lekko zachodzić na siebie.
  4. Smarujemy delikatnie cukinię oliwą z oliwek i posypujemy odrobiną świeżo zmielonego, kolorowego pieprzu. Brzeg ciasta zawijami do środka i smarujemy roztrzepanym żółtkiem z odrobiną zimnej wody. Tak przygotowane galette wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 30-40 minut. Brzegi ciasta powinny być rumiane. Galette świetnie smakuje podany na ciepło jak i na zimno.
  5. Bon appétit !
Adapted from Jo Cooks
Adapted from Jo Cooks
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj również Tarty z cukinią i ricottą.

Wytrawne francuskie ciastka z chorizo

Wytrawne francuskie ciastka z chorizo
Porcje 10
Wielokrotnie już pisałam, że uwielbiam ciasto francuskie. Klasyczne ciasto robi się długo, długo i jeszcze raz długo. Dlatego zawsze warto mieć w lodówce bądź zamrażarce opakowanie ciasta francuskiego, bo przy odrobinie wyobraźni łatwo i szybko można zamienić je w elegancką przekąskę. I tak też dziś uczyniłam. Do meczu Polska - Portugalia dzieli nas zaledwie kilka godzin, więc nie wiele myśląc poszperałam w lodówce i tak powstała szybka, pyszna przekąska.
Drukuj
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
10 min
Czas przygotowania
25 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
10 min
Czas przygotowania
25 min
Ingredients
  1. 1 opakowanie ciasta francuskiego
  2. 100 g kiełbasy chorizo
  3. 50 g sera żółtego
  4. 10 pomidorków śliwkowych
  5. 1 mała cebula
  6. ⅓ papryki pomarańczowej
  7. ⅓ papryki żółtej
  8. ⅓ papryki zielonej
  9. 2 ząbki czosnku
  10. 1 łyżka przyprawy do chili con carne
Instructions
  1. Chorizo kroimy w niedużą kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Nie dodajemy tłuszczu, gdyż wytopi się z kiełbasy. Podsmażamy na średnim ogniu, aż kiełbasa się wysmaży. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek i smażymy przez 2 minuty, mieszając. Dodajemy pokrojone w kostkę różnokolorowe papryki, posiekane pomidorki i przyprawę. Mieszamy i jeszcze chwilę smażymy. Odstawiamy do wystudzenia. Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki i kroimy na równe kwadraty. Długość boku powinna wynosić około 8-9 cm.
  2. Każdy kwadrat delikatnie składamy na pół w trójkąt i nacinamy brzeg na około 1cm szerokości, nie nacinając do końca. Kwadraty ponownie rozwijamy. Górny brzeg przekładamy na dół, a dolny na górę. Tak przygotowane porcje układamy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środek wykładamy po jednej łyżce farszu. Wierzch posypujemy serem startym na średnich oczkach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C. Pieczemy przez 8-10 minut. Ciasto powinno być rumiane.
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Kalafiorowe stripsy

Kalafiorowe stripsy
Porcje 12
Przekąska była dla mnie dużym zaskoczeniem smakowym. Zmielony kalafior, duża ilość wspaniałych serów okazała się świetnym połączeniem. Przekąska dość kaloryczna, ale od czasu do czasu można pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa.
Drukuj
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
20 min
Czas przygotowania
40 min
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
20 min
Czas przygotowania
40 min
Ingredients
  1. 1 średni kalafior *
  2. 3 duże jajka
  3. ½ szklanki sera cheddar
  4. ½ szklanki sera Red Leicester
  5. 2 łyżki grana padano **
  6. 3 ząbki czosnku
  7. 1 łyżeczka oregano
  8. pieprz czarny
  9. sól
Dodatkowo
  1. 3 łyżki sera cheddar
  2. 3 łyżki sera Red Leicester
Instructions
  1. Kalafior dzielimy na różyczki. Przy pomocy malaksera, porcjami mielimy kalafiora. Powstanie nam coś w rodzaju sypkiej, ziarnistej kaszy. Tak przygotowany kalafior przekładamy do miski. Mikrofalówkę ustawiamy na największą moc grzania, wstawiamy masę kalafiorową i podgrzewamy około 10 minut. Kalafior w tym czasie zmięknie, a woda odparuje.
  2. Do przestudzonej masy kalafiorowej dodajemy jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek i starte sery. Doprawiamy do smaku przyprawami i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wykładamy na papier do pieczenia, formując prostokątny kształt. Ja upiekłam w prostokątnej formie do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220'C i pieczemy 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, posypujemy pozostałym, startym serem i pieczemy kolejne 5 minut, aż ser się roztopi.
  3. * po zmieleniu powinniśmy uzyskać 4 szklanki kalafiora. Jeżeli mamy mniej, należy zmniejszyć ilość jajek. Gotowa masa kalafiorowa powinna być dość mokra, zwarta, ale nie płynna
  4. ** można zastąpić parmezanem
Notes
  1. - do przystawki świetnie pasuje sos pomidorowy marinara
Adapted from Baking Glory
Adapted from Baking Glory
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Pierożki z grzybami w cieście francuskim

Pierożki z grzybami w cieście francuskim
Porcje 12
Wigilijny wieczór - jeden z najmagiczniejszych dni w roku. Nie może zabraknąć najbliższej rodziny, bieluśkiego opłatka, kolęd i dwunastu potraw. W każdej rodzinie na stole pojawiają się tradycyjne potrawy. Na naszym świątecznym stole obowiązkowo pojawia się ryby po grecku, kompotu z suszu czy zapiekanka śledziowa. W tym roku dodatkowo przygotowałam pyszne pierożki z grzybowym farszem. Smakowały genialnie zarówno na ciepło jak i na zimno.
Drukuj
Czas przygotowania
25 min
Czas gotowania
50 min
Czas przygotowania
1 hr 15 min
Czas przygotowania
25 min
Czas gotowania
50 min
Czas przygotowania
1 hr 15 min
Ingredients
  1. 2 arkusze ciasta francuskiego
  2. 300 g kapusty kiszonej
  3. 20 g suszonych grzybów leśnych
  4. 2 średnie cebule
  5. 2 łyżki oleju
  6. 1 liść laurowy
  7. 2 ziarna ziela angielskiego
  8. pieprz czarny
  9. sól
Instructions
  1. Do garnka wrzucamy grzyby, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc. Na drugi dzień dodajemy do grzybów liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem do momentu, aż grzyby będą miękkie. Odcedzamy na sicie i drobno siekamy.
  2. Kapustę kiszoną zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowaną kapustę odcedzamy na sicie, odciskamy dłońmi z nadmiaru wody i siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy posiekaną drobno cebulę. Podsmażamy do momentu, aż się zeszkli. Do kapusty dodajemy grzyby i cebulę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieszamy, aby składniki się połączyły.
  3. Arkusz ciasta francuskiego dzielimy na 12 równych kwadratów. Na każdy kawałek ciasta nakładamy porcje farszu i dokładnie sklejamy brzegi ciasta, formując kształt trójkąta. Tak przygotowane pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 20 minut.
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/