Category: Śniadania

Rolada z boczku

Rolada z boczku
Nikogo chyba nie muszę przekonywać, że domowe wędliny są najlepsze. I choć samodzielne przygotowanie wędliny wydaje się czasochłonne zapewniam Was, że tak nie jest! Pomijając czas na marynowanie i pieczenie przygotowanie samego mięsa zajmuje góra 20 minut. Dziś dietetycznie nie będzie, ale z pewnością będzie pysznie i co najważniejsze całkowicie naturalnie, bez żadnych sztucznych dodatków i konserwantów. W roli głównej - boczek! Rolada z boczku to idealny dodatek do codziennych kanapek, ale świetnie sprawdzi się także na świątecznym stole. W Wielkanocny poranek najlepiej smakuje z domową ćwikłą. W Boże Narodzenie zaś idealnym dodatkiem do rolady jest moja ulubiona konfitura z czerwonej cebuli, ale świetnie smakuje także z żurawiną. Dodatki wybierzecie sami, przepis na roladę już macie. Smacznego!
Drukuj
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
2 hr
Czas przygotowania
2 hr 15 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
2 hr
Czas przygotowania
2 hr 15 min
Ingredients
  1. 1 kg surowego boczku *
Marynata
  1. 1 łyżeczka cząbru
  2. 1 łyżeczka estragonu
  3. 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  4. 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  5. 2 zmielone liście laurowe
  6. 2 łyżki majeranku
  7. 4 ząbki czosnku
  8. 1½ łyżeczki soli
Dodatkowo
  1. 2-3 łyżki musztardy **
Instructions
  1. Boczek myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i układamy na desce chudszą stroną do góry. Wszystkie składniki marynaty rozcieramy w moździerzu. Powstałą pastą z przypraw nacieramy dokładnie mięso z każdej strony. Zwijamy ciasno wzdłuż dłuższego boku i nacieramy z wierzchu musztardą. Tak przygotowaną roladę wkładamy do siatki wędzarniczej. Jeśli nie posiadacie takiej siatki, wystarczy dokładnie i mocno związać roladę sznurkiem spożywczym. Roladę przekładamy do rękawa do pieczenia i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Roladę wyjmujemy z lodówki na 2 godziny przed pieczeniem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170'C i pieczemy przez około 1,5 godziny. Po tym czasie rozcinamy folię i pieczemy kolejne 20 - 30 minut, aż rolada się zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika roladę studzimy. Następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin.
  2. * najlepiej sprawdzi się długi, cienki i niezbyt tłusty kawałek
  3. ** użyłam ostrej musztardy
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Pieczeń 

 

Omlet Caprese

Omlet Caprese
Porcje 1
Omlet na śniadanie? Czemu nie! Wystarczy kilka prostych składników i pożywne, zdrowe śniadanie gotowe. Przedstawiam Wam kolorowe fit śniadanie inspirowane włoską kuchnią i znaną wszystkim sałatką Caprese. Świeże i pożywne jajka, kilka skąpanych w letnim słońcu pomidorków, śnieżnobiała mozzarella i cudownie pachnąca bazylia. Wspaniałe śniadanie w pięknych kolorach mijającego lata jak i rozpoczynającej się barwnej jesieni. Voilà!
Drukuj
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
5 min
Czas przygotowania
10 min
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
5 min
Czas przygotowania
10 min
Ingredients
  1. 2 jajka
  2. 6 sztuk kolorowych pomidorków koktajlowych
  3. 6 sztuk mini kulek mozzarelli
  4. 4 liski świeżej bazylii
  5. 1 łyżka zimnej wody
  6. 1 łyżka masła klarowanego
  7. świeżo mielony kolorowy pieprz
  8. sól do smaku
Instructions
  1. Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy wodę i odrobinę soli do smaku. Jajka ubijamy trzepaczką kilka sekund do uzyskania jednolitej masy. Na patelni rozgrzewamy masło. Wlewamy masę jajeczną. Nie mieszamy jej, jedynie delikatnie poruszamy patelnią i czekamy, aż spód omletu nieco się zetnie, a wierzch będzie płynny. W tym momencie zmniejszamy nie co gaz i układamy na wierzchu pokrojone pomidorki i mozzarellę. Wierzch posypujemy świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Pod koniec smażenia układamy na wierzchu listki bazylii. Omlet smażymy tylko z jednej strony, nie przewracamy go. Powinien mieć jasnozłoty kolor i tylko delikatnie ścięty wierzch. Tradycyjny ma kształt rulonu z zawiniętymi na kształt migdała końcami. Możemy jednak wybrać prostszy sposób - złożenie na pół. Omlet serwujemy od razu.
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Omlet francuski z botwinką

 

Pieczeń

Pieczeń
Porcje 20
W obecnych czasach domowe wędliny zyskują na wartości. Aromatyczne i apetyczne domowe wędliny nie mają sobie równych wśród sklepowych produktów, które nafaszerowane chemią niemalże świecą w ciemności. Ich zaletą jest to, że są wyjątkowo smaczne, zdrowsze i wbrew pozorom tańsze. U nas w domu wędlin nie jadamy zbyt często, ale pieczony schab, szynka czy pieczeń zawsze znajdzie swoich amatorów. Dziś zapraszam Was na wspaniałą pieczeń. Przygotowanie jej nie jest trudne, ale wymaga cierpliwości i czasu. Zapewniam Was jednak, że końcowy efekt z pewnością Was zaskoczy. Pieczeń jest pachnąca, wyjątkowo aromatyczna i smaczna. Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole jak i na co dzień do kanapek.
Drukuj
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
1 hr 30 min
Czas przygotowania
1 hr 50 min
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
1 hr 30 min
Czas przygotowania
1 hr 50 min
Ingredients
  1. 700 g szynki wieprzowej
  2. 600 g łopatki wieprzowej
  3. 500 g boczku surowego
  4. 4 ząbki czosnku
  5. 1 łyżeczka cząbru
  6. 1 łyżeczka estragonu
  7. 8 g majeranku
  8. 8 g pieprzu czarnego
  9. 30 g soli peklowej
Dodatkowo
  1. 1 łyżka papryki słodkiej
  2. 1 łyżka majeranku
  3. zimna woda
Instructions
  1. Łopatkę oraz boczek mielimy w maszynce do mięsa. Szynkę kroimy w niewielkie kawałki i dodajemy do zmielonego mięsa. Dodajemy sól peklową, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy. Mieszamy dokładnie do połączenia się składników i wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie dodajemy do mięsa wodę i dokładnie wyrabiamy. Wody dodajemy na wyczucie. Mięso powinno dobrze się kleić podczas wyrabiania, ale nie może być zbyt rzadkie.Tak przygotowane mięso przekładamy do foremek. Foremki przykrywamy papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170'C i pieczemy przez 70 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier i pieczemy kolejne 20 minut, aby pieczeń ładnie się zrumieniła. Jeszcze ciepłą pieczeń obsypujemy słodką papryką i majerankiem. Chłodzimy w lodówce kilka godzin.
Adapted from Smaki Jacka W
Adapted from Smaki Jacka W
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Klops z jajkiem w cieście francuskim

 

Omlet francuski z botwinką

Omlet francuski z botwinką
Porcje 1
Omlet! Wyjątkowy przysmak prosto z patelni. Banalnie prosty, ale smaczny. Uwielbiam omlety, towarzyszą mi praktycznie codziennie. Pomyślicie pewnie: omlety są nudne! Nic bardziej mylnego. Zmieniające się pory roku przynoszą nowe smaki. W mojej kuchni identyfikuję się z kalendarzem i wykorzystuje dary natury kiedy są świeże, pachnące i mają swój czas. Nudy nie ma! Za każdym razem jest pysznie, zdrowo i kolorowo. Kilka chwil i smaczne, pożywne śniadanie gotowe!
Drukuj
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
5 min
Czas przygotowania
10 min
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
5 min
Czas przygotowania
10 min
Ingredients
  1. 2 jajka
  2. 4 liście botwinki
  3. 1 łyżka sera feta
  4. 1 łyżka masła klarowanego
  5. 1 łyżka zimnej wody
  6. ½ łyżeczki świeżego koperku
  7. świeżo mielony kolorowy pieprz
  8. sól do smaku
Instructions
  1. Botwinkę myjemy, osuszamy i kroimy. Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy wodę i odrobinę soli do smaku. Jajka ubijamy trzepaczką kilka sekund do uzyskania jednolitej masy. Na patelni rozgrzewamy masło. Wlewamy masę jajeczną. Nie mieszamy jej, jedynie delikatnie poruszamy patelnią i czekamy, aż spód omletu nieco się zetnie, a wierzch będzie płynny. W tym momencie zmniejszamy nie co gaz i posypujemy omlet botwinką, pokruszonym serem feta oraz koperkiem. Wierzch posypujemy świeżo mielonym pieprzem kolorowym.
  2. Omlet smażymy tylko z jednej strony, nie przewracamy go. Powinien mieć jasnozłoty kolor i tylko delikatnie ścięty wierzch. Tradycyjny ma kształt rulonu z zawiniętymi na kształt migdała końcami. Możemy jednak wybrać prostszy sposób - złożenie na pół. Omlet serwujemy od razu.
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Omlet francuski ze szparagami i szynką parmeńską

Omlet francuski ze szparagami i szynką parmeńską

Omlet francuski ze szparagami i szynką parmeńską
Porcje 1
To od śniadania zależy, jak będzie wyglądał twój dzień. Ten pierwszy posiłek jest na prawdę ważny i zapewnia dawkę pozytywnej energii do pracy. Dobrze zatem go skomponuj! Omlet to świetny pomysł na zdrowe i pożywne śniadanie. Dziś podrzucam Wam kolejny, prosty przepis na to jedno z najpopularniejszych dań serwowanych na śniadanie. Świeże jajka prosto z fermy, wspaniała szynka parmeńska o subtelnym i bogatym smaku i chrupiące zielone szparagi. Śniadanie mistrzów, spróbuj koniecznie!
Drukuj
Czas przygotowania
55 min
Czas gotowania
5 min
Czas przygotowania
10 min
Czas przygotowania
55 min
Czas gotowania
5 min
Czas przygotowania
10 min
Ingredients
  1. 2 jajka
  2. 6-8 sztuk zielonych szparagów
  3. 1 plaster szynki parmeńskiej
  4. gałązki świeżego koperku
  5. 1 łyżka zimnej wody
  6. 1 łyżka masła klarowanego
  7. świeżo mielony kolorowy pieprz
  8. sól do smaku
Instructions
  1. Szparagi myjemy, osuszamy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Najlepszym sposobem jest wygięcie szparaga - wywczas końcówka sama się odłamie. Gotujemy w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty. Szparagi powinny pozostać jędrne. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
  2. Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy wodę i odrobinę soli do smaku. Jajka ubijamy trzepaczką kilka sekund do uzyskania jednolitej masy. Na patelni rozgrzewamy masło. Wlewamy masę jajeczną. Nie mieszamy jej, jedynie delikatnie poruszamy patelnią i czekamy, aż spód omletu nieco się zetnie, a wierzch będzie płynny. W tym momencie zmniejszamy nie co gaz i układamy na wierzchu szparagi i kawałki szynki parmeńskiej. Wierzch dekorujemy koperkiem i posypujemy świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Omlet smażymy tylko z jednej strony, nie przewracamy go. Powinien mieć jasnozłoty kolor i tylko delikatnie ścięty wierzch. Tradycyjny ma kształt rulonu z zawiniętymi na kształt migdała końcami. Możemy jednak wybrać prostszy sposób - złożenie na pół. Omlet serwujemy od razu.
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Omlet francuski ze szparagami i kozim serem

 

Omlet francuski ze szparagami i kozim serem

Omlet francuski ze szparagami i kozim serem
Porcje 1
Pyszne, proste, zdrowe i sycące śniadanie? Omlet to zawsze dobre rozwiązanie! Przygotujesz go zaledwie w kilka minut. Dodatkową jego zaletą jest to, że codziennie możemy przygotować inną wersję tego śniadania. Dziś stawiam na wersję wegetariańską: wspaniałe szparagi w połączeniu z delikatnym serem kozim - jednym z najstarszych serów na świecie. Takie śniadanie to dawka energii na cały poranek.
Drukuj
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
5 min
Czas przygotowania
10 min
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
5 min
Czas przygotowania
10 min
Ingredients
  1. 2 jajka
  2. 6-8 sztuk zielonych szparagów
  3. 20 g sera koziego *
  4. 1 łyżka zimnej wody
  5. 1 łyżka masła klarowanego
  6. świeżo mielony kolorowy pieprz
  7. sól do smaku
Instructions
  1. Szparagi myjemy, osuszamy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Najlepszym sposobem jest wygięcie szparaga - wywczas końcówka sama się odłamie. Gotujemy w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty. Szparagi powinny pozostać jędrne. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
  2. Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy wodę i odrobinę soli do smaku. Jajka ubijamy trzepaczką kilka sekund do uzyskania jednolitej masy. Na patelni rozgrzewamy masło. Wlewamy masę jajeczną. Nie mieszamy jej, jedynie delikatnie poruszamy patelnią i czekamy, aż spód omletu nieco się zetnie, a wierzch będzie płynny. W tym momencie zmniejszamy nie co gaz i układamy na wierzchu szparagi i kawałki sera koziego. Wierzch posypujemy świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Omlet smażymy tylko z jednej strony, nie przewracamy go. Powinien mieć jasnozłoty kolor i tylko delikatnie ścięty wierzch. Tradycyjny ma kształt rulonu z zawiniętymi na kształt migdała końcami. Możemy jednak wybrać prostszy sposób - złożenie na pół. Omlet serwujemy od razu.
  3. * użyłam miękkiego sera koziego
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Omlet Caprese

 

Omlet francuski z czosnkiem niedźwiedzim i fetą

Omlet francuski z czosnkiem niedźwiedzim i fetą
Porcje 1
Śniadanie idealne. Śniadanie proste, szybkie, pożywne i zdrowe. Czy istniej takie śniadanie? Moja odpowiedź jest subiektywna. Omlet to jedno z najpopularniejszych dań serwowanych na śniadanie. Nie dość, że syci na długi czas, to za każdym razem możemy przygotować inną wersję. Dziś stawiam na typowo wiosenny omlet, gdyż świeżym czosnkiem niedźwiedzim możemy się cieszyć tylko wiosną. O tej porze roku takie śniadania jadam niemalże codziennie, a i kolacja w tej wersji bardzo przypadła mi do gustu. Prostota tego przepisu jest jego największym atutem. Kilka jaj prosto z fermy od szczęśliwych kurek z wolnego wybiegu i odrobina świeżej nuty czosnku niedźwiedziego, przełamanej zdecydowanym smakiem fety. Na koniec potrzebny jest tylko czas. Czas na niespieszne delektowanie się jego wspaniałym smakiem. Voilà! Omlet gotowy!
Drukuj
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
2 min
Czas przygotowania
7 min
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
2 min
Czas przygotowania
7 min
Ingredients
  1. 2 jajka
  2. 1 łyżka sera feta
  3. 1 łyżka zimnej wody
  4. 5 liści czosnku niedźwiedziego
  5. 1 łyżka masła klarowanego
  6. świeżo mielony kolorowy pieprz
  7. szczypta soli
Instructions
  1. Jajka wbijamy do miski, dodajemy wodę, odrobinę soli do smaku. Pamiętajmy jednak, aby nie przesadzić z ilością soli, gdyż ser feta jest dość słony. Jajka ubijamy trzepaczką kilka sekund do uzyskania jednolitej masy. Na patelni rozgrzewamy masło. Wlewamy masę jajeczną. Nie mieszamy jej, jedynie delikatnie poruszamy patelnią i czekamy, aż spód omletu nieco się zetnie, a wierzch będzie płynny. W tym momencie zmniejszamy nie co gaz i na wierzchu układamy dodatki: posiekany czosnek niedźwiedzi i pokruszony ser feta. Wierzch posypujemy świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Omlet smażymy tylko z jednej strony, nie przewracamy go. Powinien mieć jasnozłoty kolor i tylko delikatnie ścięty wierzch. Tradycyjny ma kształt rulonu z zawiniętymi na kształt migdała końcami. Możemy jednak wybrać prostszy sposób - złożenie na pół. Omlet serwujemy od razu.
Notes
  1. - czosnek niedźwiedzi najlepiej zbierać zanim pojawią się kwiaty - wtedy listki są delikatne i aromatyczne. Wraz z pojawieniem się kwiatów liście stają się twarde i łykowate
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Omlet francuski ze szparagami i szynką parmeńską

Pasztet z jelenia

Pasztet z jelenia
Porcje 36
Dziczyzna to mięso, z którego można zrobić na prawdę smaczne danie. Najbardziej lubię mięso z jelenia. Jest bardzo delikatne, kruche, chude i niezwykle zdrowe. Posiada nadzwyczaj mało tłuszczu i ma wyjątkowy, aromatyczny i głęboki smak. Dziś pierwszy raz przygotowałam wykwintny pasztet z tego jakże szlachetnego mięsa. Pasztet z jelenia to fantastyczna kompozycja leśnych smaków i zapachów. Idealny na przystawkę - wystarczy grzanka, konfitura z żurawiny, lampka czerwonego wina wytrawnego i wykwintna przystawka gotowa.
Drukuj
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
2 hr 30 min
Czas przygotowania
2 hr 50 min
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
2 hr 30 min
Czas przygotowania
2 hr 50 min
Ingredients
  1. 800 g mięsa z jelenia *
  2. 300 ml czerwonego wina wytrawnego
  3. 250 g surowego boczku
  4. 200 g wątróbki z jelenia **
  5. 50 g suszonych grzybów
  6. ½ selera
  7. 1 korzeń pietruszki
  8. 2 marchewki
  9. 2 średnie cebule
  10. 3 ząbki czosnku
  11. 2 łyżeczki soli
  12. 1 łyżeczka pieprzu kolorowego w ziarenkach
  13. 1 łyżeczka majeranku
  14. 1 łyżeczka rozmarynu
  15. 1 łyżeczka cząbru
  16. 1 gałązka lubczyku ***
  17. 3 liście laurowe
  18. 5 ziarenek ziela angielskiego
  19. 5 ziarenek owoców jałowca
  20. 2 łyżki smalcu
Pozostałe składniki
  1. 1 jajko XL
  2. ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  3. 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  4. pieprz czarny mielony
  5. sól
Instructions
  1. Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin. Mięso jelenia kroimy w większe kawałki. W garnku rozgrzewamy smalec, wrzucamy mięso i chwilę podsmażamy. Całość zalewamy winem i gotujemy około 5 minut, aby alkohol odparował. Dodajemy tyle wody, aby mięso było delikatnie przykryte. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut. Podczas tego wstępnego gotowania na wierzchu pojawią się szumowiny, które dokładnie zbieramy przy pomocy sitka. Po usunięciu szumowin zmniejszamy gaz, dodajemy warzywa pokrojone w większe kawałki i wszystkie przyprawy. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez 80 minut. 10 minut przed zakończeniem gotowania dodajemy wątróbkę.
  2. Mięso z warzywami wyjmujemy z wywaru i mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy 1/2 szklanki wywaru, jajko i doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, pieprzem ziołowym, czarnym i solą. Masę dokładnie wyrabiamy i przekładamy do keksówki o wymiarach 30x13. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy około 70 minut. Upieczony pasztet wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Najlepiej pasztet schłodzić przez 12 godzin w lodówce.
  3. * użyłam udźca z jelenia
  4. ** można zastąpić wątróbką drobiową
  5. *** można zastąpić suszonym
Notes
  1. - pasztet świetnie smakuje z konfiturą z czerwonej cebuli. Idealnym dodatkiem jest również konfitura z żurawiny.
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj również przepisu na Udziec jelenia z polentą