Category: Drób

Kurczak po hawajsku z ananasem

Kurczak po hawajsku z ananasem
Porcje 3
Hawaje są w naszym kraju zupełnie nieodkrytym kulinarnie lądem. Zdążyły już jednak podbić serca i kubki smakowe foodies w wielu metropoliach na całym świecie. Kuchnia hawajska to prawdziwa mozaika smaków i wpływów innych kuchni – przede wszystkim amerykańskiej, portugalskiej i japońskiej. Na stołach wyspiarzy rządzi ryż, owoce morza, ryby, warzywa i egzotyczne owoce. Wskazać trzeba także na ciekawy zestaw przypraw, który jest znamienny dla hawajskiej kuchni. Obok sosu sojowego, teriyaki, pojawia się wasabi, rodzime chilli, pieprz czy huli-huli oparte przede wszystkim na imbirze. Wielu z nas natomiast Hawaje kojarzą się przede wszystkim z soczystym ananasem - i nic w tym dziwnego, bowiem ananas jest jednym z owoców, który zdecydowanie króluje na wyspach. Jest również kluczowym składnikiem dzisiejszego dania. Więc jeśli nie macie pomysłu na szybki, letni obiad zapraszam Was na kurczaka w egzotycznej wersji! Nie wiem ile wspólnego ma z tropikalnymi wyspami to danie. Nie chodzi tu jednak o to, skąd pochodzi ta kombinacja składników, ale o to z czym się one kojarzą, a ananas kojarzy się ze słońcem, ciepłem, egzotyką. Mogę jedynie Was zapewnić, że to unikalne danie jest niezwykle smaczne i jedyne w swoim rodzaju. Wyraźnie czuć w nim wpływy tradycji kulinarnych z różnych stron świata.
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
15 min
Czas przygotowania
35 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
15 min
Czas przygotowania
35 min
Ingredients
  1. 400 g filetów z kurczaka
  2. 1 łyżka mąki kukurydzianej
  3. 3 łyżki oleju sezamowego
  4. pieprz czarny
  5. sól
Sos
  1. 425 g ananasa krojonego w puszce
  2. 1 duża cebula
  3. 1 papryka czerwona
  4. 1 papryka żółta
  5. 60 ml sosu BBQ
  6. 1 płaska łyżeczka płatków chili
  7. 2 łyżki cukru brązowego
  8. 2 ząbki czosnku
  9. 2 łyżki soku z limonki
  10. 3 cm świeżego imbiru
  11. 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  12. sok z ananasa
Dodatkowo
  1. 200 g ryżu basmati
  2. 1 łyżka sezamu
  3. kolendra/natka pietruszki
Instructions
  1. Ananasa odsączamy na sicie. Soku nie wylewamy, będzie nam potrzebny do sosu. Czosnek siekamy, a imbir ścieramy na tarce. Kurczaka kroimy w większą kostkę, dodajemy mąkę kukurydziana i przyprawy. Mieszamy dokładnie, aby mąka dokładnie oblepiła mięso. W woku rozgrzewamy olej. Na dobrze rozgrzany olej wrzucamy kurczaka i smażymy na złoty kolor. Dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki i cebulę. Smażymy około 1 minuty, mieszając.
  2. Następnie dodajemy ananasa, czosnek i imbir. Smażymy kolejną minutę. Po tym czasie dodajemy cukier brązowy, sos BBQ, sos sojowy i cały sok z ananasa. Sos doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy około 6-7 minut od czasu do czasu mieszając. Sos w tym czasie skarmelizuje się i wyraźnie zgęstnieje, oblepiając kurczaka oraz warzywa. Danie podajemy z ryżem basmati. Przed podaniem posypujemy sezamem oraz świeżą, posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Kurczaka słodko – kwaśnego z ryżem

 

Grillowany kurczak z pikantnym sosem morelowym

Grillowany kurczak z pikantnym sosem morelowym
Porcje 2
Mięso w połączeniu z owocami ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Ja i moja druga połowa na szczęście należymy do tej pierwszej grupy ludzi i często na naszym stole pojawiają się dania, czy sałatki z sezonowymi owocami. Dziś zaszalałam z morelami i finalnie powstało bardzo ciekawe i pyszne danie. Delikatny kurczak marynowany w aromatycznych przyprawach świetnie komponuje się z wytrawnym, słodko - kwaśnym sosem morelowym z nutą chilli. Lekko, zdrowo, sezonowo! Zachęcam Was do łączenia owoców z mięsem - taka kombinacja smaków może dostarczyć Wam zupełnie nowych, nieznanych dotąd wrażeń kulinarnych. Warto się o tym przekonać!
Drukuj
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
40 min
Czas przygotowania
55 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
40 min
Czas przygotowania
55 min
Kurczak
  1. 2 filety z kurczaka
  2. 3 łyżki soku pomarańczowego *
  3. 1 łyżka sosu sojowego
  4. 1 łyżka sosu teriyaki
  5. 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  6. ½ łyżeczki czosnku suszonego
  7. ½ łyżeczki cząbru suszonego
  8. ½ łyżeczki estragonu
  9. ⅓ łyżeczki ostrej papryki
Sos morelowy
  1. 600 g moreli
  2. 120 ml soku pomarańczowego *
  3. 1-2 łyżki miodu prawdziwego
  4. 1 łyżka masła
  5. 1 szalotka
  6. 1 ząbek czosnku
  7. 2 łyżki sosu teriyaki
  8. 1 płaska łyżeczka mąki kukurydzianej **
  9. ½ łyżeczki płatków chili
  10. ½ łyżeczki estragonu
  11. ½ łyżeczki cząbru
  12. pieprz biały
  13. sól
Dodatkowo
  1. 150 g ryżu basmati
Kurczak
  1. Filety kurczaka kroimy wzdłuż na wąskie paski. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą i dodajemy do marynaty. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki przynajmniej na 3 godziny.
Sos morelowy
  1. Morele kroimy na połówki, usuwamy pestkę i obieramy ze skórki. Można zrobić to nożem, ale o wiele szybciej i łatwiej jest oddzielić miąższ od skórki za pomocą łyżeczki. Morele kroimy na mniejsze kawałki. Owoce, których używamy powinny być dojrzałe, ale wciąż jędrne.
  2. Szalotkę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy szalotkę, czosnek oraz płatki chili i chwilę podsmażamy. Dodajemy morele oraz sok pomarańczowy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy gaz, dodajemy wszystkie przyprawy i miód. Ilość miodu zależy od tego jak kwaśne są morele. Tu musicie sami zbalansować smak słodyczy w sosie. Sos gotujemy na małym ogniu około 30 minut, aż morele całkowicie się rozpadną, a sos zredukuje się. Jeśli preferujecie gęstsze sosy pod koniec gotowania można dodać łyżeczkę mąki kukurydzianej.
  3. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Kurczaka nadziewamy na patyczki od szaszłyków. Grillujemy na patelni grillowej bądź grillu elektrycznym. Podajemy z ryżem i sosem morelowym.
  4. * do przygotowania dania użyłam świeżego, 100% soku pomarańczowego z miąższem
  5. ** opcjonalnie, jeśli lubicie gęstsze sosy
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Kurczaka po hawajsku z ananasem

Kurczak słodko – kwaśny z ryżem

Kurczak słodko - kwaśny z ryżem
Porcje 4
Choć danie pochodzi z Chin, jest także bardzo popularnym daniem w Europie. Dotarło również na północ Irlandii, gdzie najczęściej podawane jest w pudełkach na wynos. Zapewniam jednak Was, że domowa wersja tego dania jest milion razy lepsza i zdrowsza od dania na wynos i wcale nie trudna do przygotowania. Sos posiada idealny balans między smakiem kwaśnym i słodkim. Kurczak pozostaje miękki i soczysty, co zawdzięczamy długiemu pieczeniu w niskiej temperaturze. Pokryty jest lepkim, słodko - kwaśnym sosem, który idealnie komponuje się z ryżem. Spróbujcie sami! - zapewniam, że nie pożałujecie!
Drukuj
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
50 min
Czas przygotowania
1 hr 10 min
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
50 min
Czas przygotowania
1 hr 10 min
Ingredients
  1. 2 filety z kurczaka
  2. 2 jajka
  3. 60 g mąki kukurydzianej
  4. olej do smażenia
  5. pieprz czarny
  6. sól
Sos
  1. 120 ml octu jabłkowego
  2. 55 g brązowego cukru
  3. 85 g ketchupu
  4. 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  5. ½ łyżeczki czosnku mielonego
Dodatkowo
  1. 200 g ryżu
  2. 2 łyżki sezamu
  3. cebula dymka
Instructions
  1. Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i odstawiamy na bok.
  2. Kurczaka kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem. Dodajemy mąkę kukurydzianą i dokładnie mieszamy, aby każdy kawałek kurczaka był pokryty mąką. W osobnej misce wybijamy jajka i roztrzepujemy przy pomocy widelca.
  3. Na patelnię wlewamy olej w takiej ilości, aby dno patelni było przykryte. Każdy kawałek kurczaka obtaczamy w jajku i układamy na rozgrzanej patelni. Smażymy około 1-2 minuty na lekko złoty kolor i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Kurczak powinien być rozłożony na dnie równomiernie, aby kawałki nie leżały na sobie. Całość zalewamy przygotowanym wcześniej sosem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160'C. Pieczemy przez 40-50 minut, obracając co 15 minut. Sos powinien wyraźnie zgęstnieć i oblepić mięso. Gorącego kurczaka wykładamy na porcję świeżo ugotowanego ryżu i posypujemy sezamem i dymką.
Adapted from Damn Delicious
Adapted from Damn Delicious
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Kurczaka po hawajsku z ananasem

 

Bataty faszerowane kurczakiem fajitas

Bataty faszerowane kurczakiem fajitas
Porcje 3
Fajitas to sztandarowe danie kuchni tex-mex, popularne w restauracjach meksykańskich. W restauracji tex-mex zaczęły pojawiać się w USA w latach 70 - tych, a dzisiaj spotkać je można wszędzie. Prócz klasycznych fajitas z wołowiny, w menu znajdziemy fajitas z wieprzowiny oraz z kurczaka. Ja postawiłam dziś na kurczaka. Klasyczne placki tortilla, w które zawija się farsz zamieniłam na bataty. Powstało ciekawe danie, którego zaletą jest nie tylko wygląd, ale i smak.
Drukuj
Czas przygotowania
40 min
Czas gotowania
15 min
Czas przygotowania
55 min
Czas przygotowania
40 min
Czas gotowania
15 min
Czas przygotowania
55 min
Ingredients
  1. 3 średniej wielkości bataty
  2. 250 g filetów z kurczaka
  3. 120 g sera cheddar
  4. 2 ząbki czosnku
  5. 1 cebula czerwona
  6. 1 mała papryka czerwona
  7. 1 mała papryka zielona
  8. 1 mała papryka żółta
  9. 1 mała papryczka chili
  10. ½ szklanki czerwonej fasoli
  11. 1 łyżeczka papryki słodkiej
  12. ½ łyżeczki kuminu
  13. 3-4 łyżki przyprawy fajita
  14. 4 łyżki oliwy z oliwek
  15. ½ limonki
  16. sól
Dodatkowo
  1. świeża kolendra
Instructions
  1. Bataty dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na pół i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie solimy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez około 40 minut. Po tym czasie sprawdzamy widelcem, czy bataty są dość miękkie i wyjmujemy z piekarnika. Przy pomocy łyżeczki wydrążamy środek batatów, pozostawiając około 1 cm brzegu. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w większą kostkę.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy kurczaka pokrojonego w niewielkie paseczki i podsmażamy. Następnie dodajemy cebulę oraz drobno posiekany czosnek i papryczkę chili razem z pestkami. Mieszamy, doprawiamy do smaku kuminem, słodką papryką i przyprawą do fajity. Na końcu dodajemy fasolę i sok z limonki. Mieszamy, aby składniki się połączyły. Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy każdą połówkę batata. Wierzch posypujemy startym cheddarem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i zapiekamy przez 15 minut. Przed podaniem danie posypujemy świeżą kolendrą.
Notes
  1. Do dania świetnie pasuje guacamole
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj również przepisu na Karnıyarık

Kurczak po włosku w sosie Marinara

Kurczak po włosku w sosie Marinara
Porcje 2
Przenosimy się do Włoch, gdzie w promieniach gorącego słońca, hałasują cykady. Malownicze krajobrazy współgrają z dobrym winem i wspaniałą kuchnią. Od północy do południa Włoch, rozprzestrzeniają się zapachy wspaniałej kuchni włoskiej. Jednym z takich dań jest kurczak faszerowany szpinakiem w klasycznym sosie marinera, który można dowolnie modyfikować i wzbogacać ulubionymi dodatkami - oliwkami, ostrą papryczką, anchois czy czerwonym winem. Danie wspaniale smakuje z lampką lekkiego, Włoskiego wina Valpolicella.
Drukuj
Czas przygotowania
30 min
Czas gotowania
35 min
Czas przygotowania
1 hr 5 min
Czas przygotowania
30 min
Czas gotowania
35 min
Czas przygotowania
1 hr 5 min
Ingredients
  1. 2 filety z kurczaka
  2. 80 g mozzarelli
  3. pieprz biały
  4. sól
Panierka
  1. 50 g parmezanu
  2. 60 g panko *
  3. 1 jajko
Szpinak
  1. 130 g sera ricotta
  2. 120 g liści szpinaku
  3. 1 łyżka oliwy z oliwek
  4. 2 ząbki czosnku
  5. gałka muszkatołowa
  6. pieprz biały
  7. sól
Sos Marinara
  1. 200 g pomidorów krojonych z puszki
  2. 1 mała cebula
  3. 2 ząbki czosnku
  4. 2 łyżki oliwy z oliwek
  5. 1 liść laurowy
  6. ½ łyżeczki oregano
  7. ½ łyżeczki bazylii
  8. ½ łyżeczki cukru
  9. pieprz czarny
  10. sól
Dodatkowo
  1. listki świeżej bazylii
Sos Marinara
  1. W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę i smażymy do momentu, aż cebulka się lekko zeszkli. Następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i mieszamy. Dodajemy pomidory, liść laurowy i doprawiamy do smaku przyprawami i gotujemy na małym ogniu przez 25-30 minut. Sos powinien wyraźnie zgęstnieć.
Szpinak
  1. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i wrzucamy liście szpinaku. Dusimy na średnim ogniu do momentu, aż szpinak zmięknie i zmniejszy swoją objętość. Zestawiamy z palnika, dodajemy ricottę, doprawiamy do smaku przyprawami. Mieszamy i odstawiamy na bok.
  2. Filety z kurczaka delikatnie rozbijamy jak najcieniej uważając, aby nie porwać mięsa. Z każdej strony oprószamy mięso solą i białym pieprzem. Na każdy filet wykładamy porcję nadzienia ze szpinaku i zwijamy w roladkę.
  3. Płatki rozdrabniamy, dodajemy parmezan i mieszamy. Każdą roladkę obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w w panierce. Tak przygotowane roladki układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 25 minut. Po tym czasie roladki wyjmujemy z piekarnika. Na każdą roladkę wykładamy porcję sosu Marinara i układamy plasterek mozzarelli. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 minut. Mozzarella powinna się rozpuścić. Przed podaniem dekorujemy świeżymi listkami bazylii.
  4. Buon appetito !
Notes
  1. * można użyć bułki tartej lub zmielonych płatków wielozbożowych
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj również Drobiowych kieszonek nadziewanych chorizo i porami

Kurczak Balti

Kurczak Balti
Porcje 6
Dziś zabieram Was do północnych Indii, skąd prawdopodobnie pochodzi tradycyjne danie indyjskie przygotowywane od setek lat - kurczak balti. Balti to sposób gotowania potraw, którego nazwa wywodzi się od nazwy rejonu Baltisan w północnym Pakistanie. Samo słowo ''balti'' w wolnym tłumaczeniu oznacza wiaderko. Danie przygotowywane i podawane jest w naczyniu z dwoma uchwytami o nazwie balti, trochę przypominające wok. Potrawa składa się przeważnie z mięsa (kurczaka, baraniny bądź jagnięciny), serwowana w postaci jednogarnkowej. Popularne są też wersje wegetariańskie jak i z owoców morza. Ze względu na bogaty, różnorodny smak oraz łatwość przygotowania, dania Balti zyskały popularność także poza Pakistanem, zwłaszcza w Wielkiej Brytanii.
Drukuj
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
30 min
Czas przygotowania
50 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
30 min
Czas przygotowania
50 min
Marynata
  1. 4 filety z kurczaka
  2. 150 ml jogurtu naturalnego
  3. 3½ cm imbiru
  4. 4 ząbki czosnku
  5. 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  6. 1 płaska łyżeczka kurkumy
  7. 1 płaska łyżeczka chili w proszku
  8. 1 łyżeczka słodkiej papryki
  9. ½ łyżeczki soli
  10. ½ łyżeczki mielonej kolendry
  11. ⅓ łyżeczki kozieradki mielonej
  12. sok z ½ limonki
Sos
  1. 200 g liści szpinaku
  2. 350 g siekanych pomidorów z puszki *
  3. 150 ml kremówki
  4. 1 duża czerwona cebula
  5. 3 łyżki oliwy
Marynata
  1. Filety z kurczaka kroimy w kostkę. Do miski przekładamy jogurt naturalny, dodajemy starty na małych oczkach imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystkie przyprawy i mieszamy. Do marynaty dodajemy kawałki kurczaka, mieszamy i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Sos
  1. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy pomidory, kurczaka wraz z marynatą i kremówkę. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Pod koniec dodajemy liście szpinaku i podgrzewamy przez 2-3 minuty, aż liście zmiękną. Danie podajemy z chlebkami Naan bądź ryżem basmati.
Notes
  1. * w sezonie można zastąpić świeżymi pomidorami, obranymi ze skórki
Adapted from BBC
Adapted from BBC
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj również Butter chicken

Drobiowe kieszonki nadziewane chorizo i porami

Drobiowe kieszonki nadziewane chorizo i porami
Porcje 4
Drób jest idealnym mięsem do eksperymentowania, a ja lubię eksperymenty. Dziś kurczaka połączyłam z duszonym porem i wspaniałą, hiszpańską kiełbaską chorizo. Wspaniałe smaki, które ze sobą współgrają. Uniwersalne i bardzo proste do przygotowania danie. Nadaje się zarówno na przyjęcia, rodzinne obiady czy kolacje we dwoje.
Drukuj
Czas przygotowania
25 min
Czas gotowania
20 min
Czas przygotowania
45 min
Czas przygotowania
25 min
Czas gotowania
20 min
Czas przygotowania
45 min
Ingredients
  1. 4 filety z kurczaka
  2. pieprz czarny
  3. sól
Nadzienie
  1. 100 g chorizo
  2. 2 średnie pory
  3. 1 szalotka
  4. 4 plasterki sera cheddar
  5. 2-3 łyżki masła
  6. pieprz biały
Panierka
  1. 1 jajko
  2. 1/2 szklanki bułki tartej
Dodatkowo
  1. oliwa do smażenia
Instructions
  1. Filety kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przy pomocy ostrego noża nacinamy każdy filet wzdłuż, tak aby powstała kieszonka.
Nadzienie
  1. Pory kroimy w cienkie półplasterki, a chorizo i szalotkę w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy chorizo i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pory, szalotkę i dalej podsmażamy na małym ogniu do momentu, aż pory zmiękną. Doprawiamy do smaku pieprzem. Soli nie używałam, ponieważ chorizo jest dość intensywne w smaku.
  2. Tak przygotowanym farszem nadziewamy każdy filet kurczaka. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i solą z obu stron. Filety obtaczamy w rozkłóconym jajku. Jajkiem smarujemy również nacięte brzegi i dociskamy, aby się nie otworzyły podczas smażenia. Obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy filety na złoty kolor z obu stron. Tak przygotowane filety pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 200'C. Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj również Kurczaka po włosku w sosie Marinara

Krokiety z mięsem i kapustą

Krokiety z mięsem i kapustą
Porcje 12
Klasyka kuchni polskiej - niezmiennie zachwycają chrupiącą panierką i pysznym wnętrzem. Krokiety z mięsem do takie odzyskane danie - mięso z rosołu idealnie nadaje się do ich przygotowania. Wystarczy dodać trochę kiszonej kapusty, usmażyć stertę naleśników, zawinąć i gotowe. Podane z barszczem czerwonym, na domowym zakwasie stanowią wspaniałe i syte danie.
Drukuj
Czas przygotowania
1 hr
Czas gotowania
20 min
Czas przygotowania
1 hr 20 min
Czas przygotowania
1 hr
Czas gotowania
20 min
Czas przygotowania
1 hr 20 min
Naleśniki
  1. 500 ml mleka
  2. 100 ml wody gazowanej
  3. 250 g mąki pszennej
  4. 1 całe jajko
  5. 2 łyżki oleju
  6. szczypta soli
Farsz
  1. 1 kg mięsa z rosołu *
  2. 800 g kapusty kiszonej
  3. 2-3 łyżki oliwy
  4. 2 średnie cebule
  5. pieprz ziołowy
  6. pieprz czarny
  7. gałka muszkatołowa
  8. sól
Panierka
  1. 2 jajka
  2. 150 g bułki tartej
Dodatkowo
  1. olej do smażenia
Naleśniki
  1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, mleko, wodę, olej i sól. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Nie sugerujcie się zbytnio proporcjami które podałam, gdyż gęstość ciasta zależy m.in. od rodzaju mąki czy wielkości jajek. Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy konsystencję ciasta. Prawdopodobnie nieco zgęstniało, więc dolewamy odrobinę wody lub mleka.
  2. Na patelnię wylewamy łyżkę oleju, za pomocą ręcznika papierowego rozsmarowujemy olej po całej patelni. Na rozgrzaną i nieco uniesioną patelnię wylewamy porcję ciasta, poruszając nią tak, aby ciasto cieniutką warstwą pokryło całe dno patelni. Po chwili przewracamy naleśnik na druga stronę. Ja używam specjalnej patelni do naleśników, która nie wymaga ponownego natłuszczania.
Farsz
  1. Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości. Kiedy kapusta będzie miękka odcedzamy na sicie i pozostawiamy do wystudzenia. Kapustę odciskamy dłońmi z nadmiaru wody i drobno siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i podsmażamy do momentu, aż cebula się zeszkli.
  2. Mięso mielimy w maszynce do mięsa i przekładamy do dużego garnka, najlepiej z grubym dnem. Dodajemy kapustę, podsmażoną cebulkę bez oleju, sporą ilość pieprzu ziołowego oraz pozostałe przyprawy. Mieszamy i podgrzewamy farsz do momentu, aż przyprawy się rozpuszczą. Na każdy naleśnik kładziemy około 2 łyżek farszu i ciasno zwijamy. Panierujemy najpierw w jajku, następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy krokiety na złoty kolor.Podajemy z barszczem czerwonym, najlepiej na domowym zakwasie.
Notes
  1. * u mnie mięso mieszane z przewagą drobiowego
  2. - w pierwszej kolejności przygotujcie farsz, a następnie naleśniki. Zawijajcie farsz w jeszcze ciepłe naleśniki, wtedy nie powinny popękać
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj również przepisu na Zapiekane naleśniki po meksykańsku