Category: Naleśniki

Pikantne placuszki z porem

Pikantne placuszki z porem
Porcje 4
Uwielbiam takie proste i szybkie obiady, które nie wymagają ogromu pracy, a w dodatku są pożywne i niezwykle smaczne. Te pyszne placuszki to idealna propozycja na taki obiad. Choć świetnie sprawdzą się również na lunch, ciepłą kolację, pożywną przekąskę w ciągu dnia albo jako zaimprowizowany na szybko poczęstunek dla niezapowiedzianych gości. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Te łatwe, pikantne placuszki łączą w sobie łagodną słodkość porów z ostrym ciepłem chilli. Wyśmienita propozycja dla miłośników prostych i szybkich dań.
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
5 min
Czas przygotowania
15 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
5 min
Czas przygotowania
15 min
Ingredients
  1. 300 g pora
  2. 100 g mąki pszennej
  3. 75 g mąki ryżowej
  4. 200 ml zimnej wody
  5. 2 jajka
  6. 1 łyżka oliwy z oliwek
  7. 1 łyżka masła
  8. 2 ząbki czosnku
  9. 1 papryczka chilli
  10. 2 łyżki posiekanej kolendry
  11. pieprz biały
  12. sól
Dodatkowo
  1. olej do smażenia
  2. 2 łyżki sezamu
Instructions
  1. Pora kroimy wzdłuż na pół i kroimy w cienkie paseczki. Papryczkę chilli drobno siekamy.Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę. Wrzucamy pora, papryczkę chilli i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy do smaku szczyptą pieprzu oraz soli i podsmażamy na średnim ogniu przez 2-3. Odstawiamy do wystudzenia.
  2. Oba rodzaje mąki łączymy ze sobą. Dodajemy jajka, wodę, odrobinę soli oraz pieprzu i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy podsmażony por oraz kolendrę i delikatnie mieszamy, aby składniki się połączyły.
  3. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju (dno patelni powinno być przykryte). Przy pomocy łyżki nakładamy porcję ciasta, formujemy małe placuszki i posypujemy sezamem. Smażymy na oleju na złoty kolor. Placuszki podałam z domowym sosem czosnkowym.
Notes
  1. Placuszki świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.
Adapted from Tesco Recipe
Adapted from Tesco Recipe
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

 Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Fit placuszki z cukinii i kaszy

Naleśniki kokosowe z frużeliną truskawkową

Naleśniki kokosowe z frużeliną truskawkową
Naleśniki to tradycyjna potrawa, o wiekowej recepturze, uwielbiana za smak oraz prostotę wykonania. To jedno z dań, popularnych niemal na całym świecie, choć pod różnymi nazwami. To bardzo proste w przygotowaniu danie może być zarówno smakowitym deserem, jak i propozycją pełnowartościowego obiadu. Sposobów jedzenia naleśników jest bowiem bezliku. Można je podawać na słodko z dodatkiem dżemu, owoców czy bitej śmietany lub na sposób wytrawny. Dziś zapraszam na słodką wersję: z kokosowym serem, gęstą frużeliną truskawkową i chrupiącymi chipsami z kokosa. Danie idealne na ciepłe, letnie dni i z pewnością przypadnie do gustu nie tylko najmłodszym.
Drukuj
Czas przygotowania
30 min
Czas gotowania
20 min
Czas przygotowania
50 min
Czas przygotowania
30 min
Czas gotowania
20 min
Czas przygotowania
50 min
Naleśniki
  1. 500 ml mleka
  2. 100 ml wody gazowanej
  3. 250 g mąki pszennej
  4. 1 całe jajko
  5. 1 łyżka oleju
  6. szczypta soli
Ser
  1. 500 g sera białego trzykrotnie mielonego
  2. 100 ml jogurtu naturalnego *
  3. 5-6 łyżek cukru pudru
  4. 25 g wiórek kokosowych
  5. 1 łyżeczka ekstraktu kokosowego
Frużelina truskawkowa
  1. 500 g truskawek
  2. 60 g cukru
  3. sok z ½ limonki
  4. 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  5. 2 ½ łyżeczki żelatyny spożywczej
Dodatkowo
  1. chipsy kokosowe
Naleśniki
  1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, mleko, wodę, olej i sól. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Nie sugerujcie się zbytnio proporcjami które podałam, gdyż gęstość ciasta zależy m.in. od rodzaju mąki czy wielkości jajek. Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy konsystencję ciasta. Prawdopodobnie nieco zgęstniało, więc dolewamy odrobinę wody lub mleka.
  2. Na patelnię wylewamy łyżkę oleju, za pomocą ręcznika papierowego rozsmarowujemy olej po całej patelni. Na rozgrzaną i nieco uniesioną patelnię wylewamy porcję ciasta, poruszając nią tak, aby ciasto cieniutką warstwą pokryło całe dno patelni. Po chwili przewracamy naleśnik na druga stronę. Ja używam specjalnej patelni do naleśników, która nie wymaga ponownego natłuszczania.
Ser
  1. Do sera dodajemy jogurt naturalny, cukier i ekstrakt kokosowy. Wiórki kokosowe rozdrabniamy przy pomocy blendera i dodajemy do sera. Mieszamy do połączenia się składników.
Frużelina truskawkowa
  1. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na mniejsze kawałki. Umieszczamy w rondelku, dodajemy cukier i sok z limonki. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż całkowicie cukier się rozpuści. Mąkę ziemniaczana rozpuszczamy w 2 łyżkach wody i dodajemy do truskawek, mieszamy i chwilę gotujemy. Truskawki zdejmujemy z palnika. Żelatynę rozpuszczamy w 3-4 łyżkach gorącej wody i dodajemy do truskawek. Dokładnie mieszamy, aby nie utworzyły się grudki. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie chłodzimy w lodówce.
  2. Naleśniki smarujemy kokosowym serem, składamy w trójkąty i polewamy sosem truskawkowym. Wierzch posypujemy chipsami kokosowymi. Dekorujemy świeżymi truskawkami.
Notes
  1. * jogurtu dodajemy tyle, aby ser nie był zbyt suchy
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj również Naleśników z serem i sosem jeżynowym

Naleśniki z serem i sosem jeżynowym

Naleśniki z serem i sosem jeżynowym
Smak dziko rosnących owoców jest nie do porównania z ich wersjami hodowlanymi czy nawet ogrodowymi. Są o wiele smaczniejsze i bogatsze w składniki odżywcze. W dodatku ich niezaprzeczalną zaletą jest to, że są zupełnie za darmo! Co roku zbieramy ich na prawdę dużo. Część zamrażam, aby zimą cieszyć się ich smakiem. W sezonie wykorzystuję do ciast, deserów i tortów. Po serniku jeżynowym przyszła pora na naleśniki. Delikatne ciasto naleśnikowe świetnie się komponuje z waniliowym serem. Całość dopełnia cudowny sos jeżynowy.
Drukuj
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
40 min
Czas przygotowania
1 hr
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
40 min
Czas przygotowania
1 hr
Naleśniki
  1. 500 ml mleka
  2. 100 ml wody gazowanej
  3. 250 g mąki pszennej
  4. 1 całe jajko
  5. 1 łyżka oleju
  6. szczypta soli
Ser
  1. 400 g sera białego trzykrotnie mielonego
  2. 250 g mascarpone
  3. 5 łyżek cukru pudru
  4. 1 łyżeczka pasty waniliowej
Sos jeżynowy
  1. 400 g jeżyn
  2. 100 ml wody
  3. 2½ łyżeczki żelatyny
  4. 2 łyżki cukru*
Naleśniki
  1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, mleko, wodę, olej i sól. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Nie sugerujcie się zbytnio proporcjami które podałam, gdyż gęstość ciasta zależy m.in. od rodzaju mąki czy wielkości jajek. Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy konsystencję ciasta. Prawdopodobnie nieco zgęstniało, więc dolewamy odrobinę wody lub mleka.
  2. Na patelnię wylewamy łyżkę oleju, za pomocą ręcznika papierowego rozsmarowujemy olej po całej patelni. Na rozgrzaną i nieco uniesioną patelnię wylewamy porcję ciasta, poruszając nią tak, aby ciasto cieniutką warstwą pokryło całe dno patelni. Po chwili przewracamy naleśnik na druga stronę. Ja używam specjalnej patelni do naleśników, która nie wymaga ponownego natłuszczania.
Ser
  1. Ser biały mieszamy z serkiem mascarpone, dodajemy pastę waniliową i cukier. Mieszamy do połączenia się składników.
Sos jeżynowy
  1. Jeżyny przekładamy do rondelka, dodajemy wodę, cukier i gotujemy około 10 minut. W międzyczasie w niewielkiej ilości gorącej wody rozpuszczamy żelatynę. Ugotowane jeżyny blendujemy na mus. Sos jeżynowy przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Do sosu dodajemy żelatynę i mieszamy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, aż sos zgęstnieje.
  2. Naleśniki smarujemy serem, składamy i polewamy sosem jeżynowym. Dekorujemy świeżą miętą i owocami jeżyn.
  3. * ilość cukru zależy od tego, jak kwaśne są jeżyny
Notes
  1. – do sosu można wykorzystać mrożone owoce
  2. – naleśniki w tej wersji możemy podać na deser lub jako danie obiadowe
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj również Naleśników z sosem brzoskwiniowym

Krokiety z mięsem i kapustą

Krokiety z mięsem i kapustą
Porcje 12
Klasyka kuchni polskiej - niezmiennie zachwycają chrupiącą panierką i pysznym wnętrzem. Krokiety z mięsem do takie odzyskane danie - mięso z rosołu idealnie nadaje się do ich przygotowania. Wystarczy dodać trochę kiszonej kapusty, usmażyć stertę naleśników, zawinąć i gotowe. Podane z barszczem czerwonym, na domowym zakwasie stanowią wspaniałe i syte danie.
Drukuj
Czas przygotowania
1 hr
Czas gotowania
20 min
Czas przygotowania
1 hr 20 min
Czas przygotowania
1 hr
Czas gotowania
20 min
Czas przygotowania
1 hr 20 min
Naleśniki
  1. 500 ml mleka
  2. 100 ml wody gazowanej
  3. 250 g mąki pszennej
  4. 1 całe jajko
  5. 2 łyżki oleju
  6. szczypta soli
Farsz
  1. 1 kg mięsa z rosołu *
  2. 800 g kapusty kiszonej
  3. 2-3 łyżki oliwy
  4. 2 średnie cebule
  5. pieprz ziołowy
  6. pieprz czarny
  7. gałka muszkatołowa
  8. sól
Panierka
  1. 2 jajka
  2. 150 g bułki tartej
Dodatkowo
  1. olej do smażenia
Naleśniki
  1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, mleko, wodę, olej i sól. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Nie sugerujcie się zbytnio proporcjami które podałam, gdyż gęstość ciasta zależy m.in. od rodzaju mąki czy wielkości jajek. Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy konsystencję ciasta. Prawdopodobnie nieco zgęstniało, więc dolewamy odrobinę wody lub mleka.
  2. Na patelnię wylewamy łyżkę oleju, za pomocą ręcznika papierowego rozsmarowujemy olej po całej patelni. Na rozgrzaną i nieco uniesioną patelnię wylewamy porcję ciasta, poruszając nią tak, aby ciasto cieniutką warstwą pokryło całe dno patelni. Po chwili przewracamy naleśnik na druga stronę. Ja używam specjalnej patelni do naleśników, która nie wymaga ponownego natłuszczania.
Farsz
  1. Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości. Kiedy kapusta będzie miękka odcedzamy na sicie i pozostawiamy do wystudzenia. Kapustę odciskamy dłońmi z nadmiaru wody i drobno siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i podsmażamy do momentu, aż cebula się zeszkli.
  2. Mięso mielimy w maszynce do mięsa i przekładamy do dużego garnka, najlepiej z grubym dnem. Dodajemy kapustę, podsmażoną cebulkę bez oleju, sporą ilość pieprzu ziołowego oraz pozostałe przyprawy. Mieszamy i podgrzewamy farsz do momentu, aż przyprawy się rozpuszczą. Na każdy naleśnik kładziemy około 2 łyżek farszu i ciasno zwijamy. Panierujemy najpierw w jajku, następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy krokiety na złoty kolor.Podajemy z barszczem czerwonym, najlepiej na domowym zakwasie.
Notes
  1. * u mnie mięso mieszane z przewagą drobiowego
  2. - w pierwszej kolejności przygotujcie farsz, a następnie naleśniki. Zawijajcie farsz w jeszcze ciepłe naleśniki, wtedy nie powinny popękać
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj również przepisu na Zapiekane naleśniki po meksykańsku

Naleśniki z sosem brzoskwiniowym

Naleśniki z sosem brzoskwiniowym
Naleśniki to jedno z najprostszych i jakże wdzięcznych dań. Ile kultur, tyle naleśnikowych teorii i przepisów. Gdzieniegdzie przyrządzane w sposób wykwintny i na specjalne okazje, w innych zakątkach uważane za danie podrzędne. Jedno jest pewne - naleśnik to danie o dużym potencjale, które jeszcze nie raz nas zaskoczy. Uwielbiają je nie tylko dzieci. Można je przyrządzać i podawać na wiele sposobów i nigdy się nie nudzą. Tym razem proponuję naleśniki na słodko, z białym serem i pysznym brzoskwiniowym sosem.
Drukuj
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
40 min
Czas przygotowania
1 hr
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
40 min
Czas przygotowania
1 hr
Naleśniki
  1. 500 ml mleka
  2. 100 ml wody gazowanej
  3. 250 g mąki pszennej
  4. 1 całe jajko
  5. 1 łyżka oleju
  6. szczypta soli
Ser
  1. 400 g sera białego trzykrotnie mielonego
  2. 250 g mascarpone
  3. 5 łyżek cukru pudru
  4. 1 łyżeczka pasty waniliowej
Sos brzoskwiniowy
  1. 1 duża puszka brzoskwiń
  2. 2½ łyżki galaretki brzoskwiniowej*
  3. 2 łyżki cukru**
  4. 50 ml wody
Naleśniki
  1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, mleko, wodę, olej i sól. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Nie sugerujcie się zbytnio proporcjami które podałam, gdyż gęstość ciasta zależy m.in. od rodzaju mąki czy wielkości jajek. Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy konsystencję ciasta. Prawdopodobnie nieco zgęstniało, więc dolewamy odrobinę wody lub mleka.
  2. Na patelnię wylewamy łyżkę oleju, za pomocą ręcznika papierowego rozsmarowujemy olej po całej patelni. Na rozgrzaną i nieco uniesioną patelnię wylewamy porcję ciasta, poruszając nią tak, aby ciasto cieniutką warstwą pokryło całe dno patelni. Po chwili przewracamy naleśnik na druga stronę. Ja używam specjalnej patelni do naleśników, która nie wymaga ponownego natłuszczania.
Ser
  1. Ser biały mieszamy z serkiem mascarpone, dodajemy pastę waniliową i cukier. Mieszamy do połączenia się składników.
Sos brzoskwiniowy
  1. Puszkę z brzoskwiniami otwieramy, wyjmujemy brzoskwinie. Syrop z brzoskwiń wlewamy do rondelka i dodajemy cukier. Połowę owoców kroimy na mniejsze kawałki. Drugą połowę brzoskwiń miksujemy w blenderze na mus. Mus dodajemy do syropu z brzoskwiń i podgrzewamy do momentu, aż się zagotuje.Zdejmujemy z palnika i dodajemy pokrojone brzoskwinie.
  2. W gorącej wodzie rozpuszczamy galaretkę i dodajemy do podgrzewanego musu z owocami. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, aż sos zgęstnieje. Sos powinien mieć konsystencję kisielu. Naleśniki smarujemy serkiem, składamy i polewamy sosem brzoskwiniowym. Dekorujemy świeżą miętą.
Notes
  1. * konsystencja może się troszkę różnić, gdyż wszystko zależy od tego, ile syropu jest w puszce.
  2. ** cukier można pominąć. Ja dodałam, ponieważ u nas brzoskwinie w puszce są bardziej kwaskowe i naturalne. W Polsce przeważnie występują w bardzo słodkim syropie.
  3. - w okresie letnim do zrobienia sosu, można wykorzystać świeże owoce.
  4. - naleśniki w tej wersji możemy podać na deser lub jako danie obiadowe.
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj również Naleśników kokosowych z frużeliną truskawkową

Naleśniki

Naleśniki
Naleśniki - to chyba jedno z najprostszych, najtańszych i najszybszych dań do wykonania. Gdzieniegdzie przyrządzane w sposób wykwintny i na specjalne okazje, w innych zakątkach uważane za danie podrzędne. Mogą stanowić zarówno pyszny deser jak i danie obiadowe. Na słodko najczęściej podaje się z białym serem, domowym dżemem, marmoladą czy owocami z bitą śmietaną. Wytrawne cieszą się również wielką popularnością i można podawać je na wiele sposobów. Może to być wytrawny farsz mięsny, szpinakowy, czy kremowy serek z dodatkiem łososia. W naszym domu popularne są zarówno naleśniki na słodko jak i te wytrawne.
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
25 min
Czas przygotowania
35 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
25 min
Czas przygotowania
35 min
Ingredients
  1. 250 g mąki pszennej
  2. 500 ml mleka
  3. 100 ml wody gazowanej
  4. 1 jajko
  5. 1 łyżka oleju
  6. szczypta soli
Instructions
  1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, mleko, wodę, olej i sól. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Nie sugerujcie się zbytnio proporcjami które podałam, gdyż gęstość ciasta zależy m.in. od rodzaju mąki czy wielkości jajek. Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany.
  2. Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy konsystencję ciasta. Prawdopodobnie ciasto nieco zgęstnieje, więc należy dolać odrobinę wody lub mleka. Patelnię do naleśników nagrzewamy, wlewamy odrobinę oleju i przy pomocy ręcznika papierowego rozprowadzamy po całej patelni.
  3. Na rozgrzaną i nieco uniesioną patelnię wylewamy porcję ciasta, poruszając nią tak, aby ciasto cieniutką warstwą pokryło całe dno patelni. Po chwili przewracamy naleśnik na druga stronę i chwilę smażymy. Usmażony naleśnik przekładamy na talerz i smażymy kolejne, aż do wykorzystania całego ciasta. Jeśli naleśniki smażycie na zwykłej patelni, trzeba przed każdym kolejnym naleśnikiem natłuścić patelnię.
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/