Category: Owoce morza

Tajski makaron smażony z krewetkami

Tajski makaron smażony z krewetkami
Porcje 3
Kuchnia orientalna jest niezaprzeczalnie jedną z najbardziej oryginalnych kuchni świata! Z dnia na dzień zyskuje na popularności. Zachwyca prostotą posiłków i ich szybkim przygotowaniem. Uwielbiam ją przede wszystkim za niesamowite połączenia smakowe. Każda potrawa zaskakuje a różnorodne przyprawy, sosy i dodatki tworzą niepowtarzalną całość. Takie jest dzisiejsze danie: proste, szybkie i bardzo smaczne.
Drukuj
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
10 min
Czas przygotowania
25 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
10 min
Czas przygotowania
25 min
Składniki
  1. 450 g mieszanki warzyw orientalnych*
  2. 250 g krewetek **
  3. 200 g filetów z kurczaka
  4. 1-2 czerwone papryczki chili
  5. 2 szalotki
  6. 8 mini kolb kukurydzy
  7. 6 cm imbiru
  8. 5 ząbków czosnku
  9. 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  10. 1 łyżka sosu rybnego
  11. ½ łyżeczki cynamonu
  12. 2 łyżki soku z limonki
  13. olej sezamowy
  14. pieprz czarny
  15. sól
Dodatkowo
  1. 150 g makaronu ryżowego
  2. 5 łyżek cebulki dymki
  3. 3 łyżki sezamu
Instructions
  1. Krewetki grillujemy 1-2 minuty z każdej strony. Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Po kilku minutach odcedzamy.
  2. W woku rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju sezamowego. Wrzucamy pokrojonego w kostkę kurczaka, doprawiamy odrobinę solą oraz pieprzem i smażymy. Kurczaka przekładamy do miski. Na rozgrzany olej w woku wrzucamy drobno pokrojoną papryczkę chili, szalotkę czosnek i imbir. Podsmażamy chwilę. Dodajemy mieszankę warzyw, pokrojone na mniejsze kawałki kolby mini kukurydzy i smażymy 2-3 minuty od czasu do czasu mieszając. Warzywa doprawiamy sosem sojowym, sosem rybnym, cynamonem i mieszamy. Dodajemy grillowane krewetki, makaron ryżowy i sezam. Całość doprawiamy sokiem z limonki. Potrząsamy wokiem, aby wymieszać całość.
  3. * marchew, pędy bambusa, papryka, grzyby mun, kiełki fasoli Mung, por, groszek cukrowy, groszek zielony, kapusta biała
  4. ** użyłam krewetek mrożonych, oczyszczonych i obgotowanych
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Laksę z krewetkami i szpinakiem

 

Laksa z krewetkami i szpinakiem

Laksa z krewetkami i szpinakiem
Porcje 4
Dziś zabieram Wam w podróż na Daleki Wschód. Kuchnia tego regionu to przede wszystkim olbrzymia różnorodność. Nie sposób bowiem w kilku zdaniach opisać smaków Chin, Japonii, Korei czy Wietnamu. Jedno jednak jest pewne: wśród szerokiego wachlarza egzotycznych smaków na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Dziś postawiłam na krewetki, bo choć są małe, dają nieograniczone pole do kulinarnych popisów. Zupa jest wspaniała, rozgrzewająca i aż kipi od tajskich aromatów!
Drukuj
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
20 min
Czas przygotowania
25 min
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
20 min
Czas przygotowania
25 min
Ingredients
  1. 250 g krewetek *
  2. 550 ml bulionu **
  3. 250 ml mleka kokosowego
  4. 80 g liści szpinaku
  5. 1 papryka czerwona
  6. 1 mała papryczka chili
  7. 2 cebule dymki
  8. 2 ząbki czosnku
  9. 5 cm imbiru
  10. 1 łyżka czerwonej pasty curry
  11. 3 liście kafiru ***
  12. 2 łyżki sosu rybnego
  13. 1 łyżka pasty tamaryndowej
  14. 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
  15. 2-3 łyżki oliwy
Dodatkowo
  1. 200 g makaronu ryżowego nitki
  2. 1 łyżka czarnego sezamu
  3. 4 plasterki limonki
Instructions
  1. Cebulę, czosnek i papryczkę chili drobno siekamy. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Z czerwonej papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, czosnek, chili,imbir, liście kafiru i pastę curry. Chwilę podsmażamy, mieszając. Całość zalewamy bulionem, dodajemy mleko kokosowe, sos rybny, cukier i pastę tamaryndową. Gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut.
  2. Dodajemy krewetki, mieszamy, zdejmujemy garnek z ognia i pozostawiamy tak przez 3 minuty. Krewetki w tym czasie dojdą. Na sam koniec dodajemy liście szpinaku i mieszamy. Zupę podajemy z makaronem ryżowym przygotowanym według instrukcji na opakowaniu. Przed podaniem dekorujemy plasterkiem limonki i posypujemy czarnym sezamem.
Notes
  1. * bez ogonków, oczyszczone i rozmrożone
  2. ** można użyć bulionu drobiowego lub warzywnego
  3. *** można zastąpić otartą skórką z 1/2 limonki
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Tajski makaron smażony z krewetkami