Category: Wieprzowina

Polędwiczki wieprzowe z sosem rabarbarowym

Polędwiczki wieprzowe z sosem rabarbarowym
Porcje 4
Polędwiczki wieprzowe to jedno z najbardziej cenionych gatunków wśród mięs. Bogata w smak polędwica składa się z czystej tkanki mięśniowej, jest chuda i bardzo delikatna. To niezwykle uniwersalne mięso, które świetnie komponuje się z różnymi dodatkami, sosami i sezonowymi owocami. Dziś zapraszam Was na niezwykle proste i lekkie danie, ale jakże eleganckie, które świetnie sprawdzi się na uroczysty obiad jak i elegancką kolację. Do tego dania wykorzystałam rabarbar, na który obecnie jest sezon. Wyszło na prawdę smacznie! Grillowana polędwiczka idealnie komponuje się z delikatną, słodko - winną nutą rabarbarową. Gorąco Was zachęcam do spróbowania tego dania !!!
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
30 min
Czas przygotowania
40 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
30 min
Czas przygotowania
40 min
Polędwiczki
  1. 1 polędwiczka wieprzowa
  2. 2 łyżki oleju rzepakowego
  3. pieprz czarny
  4. estragon
  5. cząber
  6. sól
Sos rabarbarowy
  1. 300 g rabarbaru (tylko czerwona część)
  2. 2 średnie cebule cukrowe
  3. 100 ml wytrawnego wina czerwonego *
  4. 3 łyżki oleju rzepakowego
  5. 50 ml wody
  6. 3 łyżki miodu płynnego **
  7. szczypta cynamonu
  8. ½ łyżeczki papryki ostrej
  9. pieprz czarny
  10. sól
Sos rabarbarowy
  1. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy chwilę, aż cebula zmięknie. Następnie wlewamy wino czerwone i dodajemy rabarbar pokrojony w kostkę oraz miód. Gotujemy przez 5 minut na średnik ogniu. Następnie dodajemy wodę, cynamon, paprykę, pieprz oraz sól. Dusimy wszystko razem do momentu, aż rabarbar całkowicie się rozpadnie. Trwa to około 20 minut. Pod koniec gotowania jeśli zachodzi taka potrzeba doprawiamy jeszcze do smaku. Powinniśmy osiągnąć delikatnie słodki smak, przełamany lekko kwaskowym smakiem rabarbaru.
Polędwiczki
  1. Polędwiczkę kroimy w grubsze plastry. Dłonią lekko rozklepujemy mięso. Nacieramy olejem i doprawiamy do smaku przyprawami. Rozgrzewamy patelnię grillową i grillujemy polędwiczki z każdej strony przez około 2 minuty. Pamiętajmy, aby polędwiczek nie smażyć zbyt długo, gdyż będą twarde.
  2. Polędwiczki układamy na porcji sosu rabarbarowego. Podajemy z młodymi ziemniakami.
  3. * użyłam wina Merlot
  4. ** miodu dodajemy
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Polędwiczki w sosie śliwkowym

Pulpeciki w sosie koperkowym

Pulpeciki w sosie koperkowym
Porcje 5
Pulpeciki w sosie koperkowym Są takie dania, których smak pamiętamy przez długie lata. To dania proste, niewyrafinowane, przygotowane z prostych i naturalnych składników. Takie smaki i zapachy przywołują czułe wspomnienia i dzięki nim możemy poczuć się, jak gdybyśmy znów mieli zaledwie kilka lat. Pulpeciki w sosie koperkowym - ten smak z pewnością pamięta każdy z Was. Mięciutkie i delikatne pulpeciki w lekkim i aromatycznym sosie koperkowym. Prostota zamknięta w niebywałym smaku!
Drukuj
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
30 min
Czas przygotowania
50 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
30 min
Czas przygotowania
50 min
Pulpeciki
  1. 500 g mięsa wieprzowego mielonego *
  2. 1 średnia cebula
  3. 1 ząbek czosnku
  4. 1 czerstwa bułka
  5. ½ szklanki mleka
  6. 1 jajko
  7. pieprz czarny
  8. sól
Pozostałe składniki
  1. 3 łyżki mąki pszennej
  2. olej do smażenia
Sos
  1. 600 ml bulionu mięsnego
  2. 2 średnie marchewki
  3. 1 pietruszka
  4. 1 pęczek świeżego koperku
  5. 1-2 łyżki mąki pszennej
  6. pieprz czarny
  7. sól
Instructions
  1. Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy na bok. Do miski przekładamy mięso, dodajemy starta na drobnych oczkach cebulę, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Na koniec dodajemy odciśniętą bułkę. Mieszamy dokładnie do połączenia się składników. Z tak przygotowanego mięsa formujemy niewielkie pulpeciki i obtaczamy każdy w mące. Podsmażamy krótko na oleju.
  2. Do bulionu dodajemy starte na tarce warzywa i gotujemy około 10 minut. Dodajemy przesmażone pulpeciki i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Mąkę rozprowadzamy w ⅓ szklanki zimnej wody i dodajemy do bulionu. Doprowadzamy do wrzenia i chwilę gotujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekany.
  3. Pulpeciki najlepiej smakują w towarzystwie klasycznych tłuczonych ziemniaków i buraczków. Świetnie sprawdzi się również kasza.
  4. * używam dobrej jakości mięsa z szynki wieprzowej
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj również przepisu na Pulpety w sosie pomidorowym

 

Gołąbki zawijane w liście czosnku niedźwiedziego

Gołąbki zawijane w liście czosnku niedźwiedziego
Porcje 4
Wiosna w pełni! Drzewa niecierpliwie wypuszczają pierwsze liście. Kwitną wonne konwalie, nieśmiałe fiołki i barwne zawilce. Wokół nas całe bogactwo natury, które z powodzeniem możemy wykorzystać w kuchni. Mniszek lekarski, młode pokrzywy czy delikatny i aromatyczny czosnek niedźwiedzi, który od wczesnego marca gości w naszej kuchni. Jest łagodny i słodkawy w smaku, pasuje do wielu potraw, a przy tym zdumiewa swoimi leczniczymi właściwościami. W odróżnieniu od tradycyjnego czosnku ma znacznie delikatniejszą woń i nie zostawia w ustach tak mocnego posmaku. Jeśli lubicie odkrywać nowe smaki i chcielibyście przygotować coś naprawdę wyjątkowego - polecam tradycyjne gołąbki w nowej odsłonie, zawinięte w delikatne i aromatyczne liście czosnku niedźwiedziego. Dodatkiem do tych małych, zgrabnych gołąbków jest pomidorowy sos, który świetnie łączy się z lekką i świeżą nutą czosnku niedźwiedziego.
Drukuj
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
1 hr
Czas przygotowania
1 hr 10 min
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
1 hr
Czas przygotowania
1 hr 10 min
Gołąbki
  1. 350 g mięsa wieprzowego mielonego
  2. 30 g liści czosnku niedźwiedziego
  3. 50 g ryżu basmati
  4. 1 łyżeczka czubricy czerwonej
  5. 1 jajko
  6. pieprz czarny
  7. sól
Sos pomidorowy
  1. 350 ml passaty pomidorowej
  2. 150 ml wody
  3. 1 mała cebula
  4. 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  5. 2 łyżki oleju rzepakowego
  6. ½ łyżeczki cukru
  7. ½ łyżeczki papryki ostrej
  8. pieprz czarny
  9. sól
Dodatkowo
  1. 40 g liści czosnku niedźwiedziego *
Gołąbki
  1. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Do mięsa mielonego dodajemy ryż, jajko, posiekane liście czosnku niedźwiedziego i wszystkie przyprawy. Mięso dokładnie wyrabiamy i formujemy niewielkie kotleciki, wielkości pulpetów i lekko spłaszczamy formując niewielki prostokąt. Każdą porcję mięsa owijamy w liście czosnku niedźwiedziego. Forma zawijania jest dowolna. Nie jest to łatwe, najlepiej obrać swoją metodę zawijania. Gołąbki przewiązujemy nicią kuchenną, co zapobiegnie rozwijaniu się podczas gotowania.
Sos
  1. Cebulę obieramy i drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy olej i dodajemy cebulę. Podsmażamy na średnim ogniu, aż cebulka lekko się zeszkli. Dodajemy passatę, koncentrat, wodę i wszystkie przyprawy. Gotujemy na średnim ogniu przez 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy gaz i przekładamy gołąbki do sosu. Przykrywamy pokrywką i gotujemy przez kolejne 15 minut. W połowie tego czasu gołąbki przekręcamy na drugą stronę. Ugotowane gołąbki ostrożnie wyjmujemy na talerz. Sos gotujemy nadal przez około 20 - 30 minut, aż wyraźnie zgęstnieje.
  2. Ten sposób gotowania zapewni, że liście czosnku niedźwiedziego oddadzą wspaniały aromat do sosu, jednocześnie nadal pozostaną w ładnym, zielonym kolorze.
  3. Gotowe danie podajemy ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Świetnie sprawdzi się tu ryż lub ziemniaki.
  4. * ilość liści zależy od ich wielkości. Ja użyłam większych liści. Jednego gołąbka zawinęłam w 3 liście.
Notes
  1. - czosnek niedźwiedzi najlepiej zbierać zanim pojawią się kwiaty - wtedy listki są delikatne i aromatyczne. Wraz z pojawieniem się kwiatów liście stają się twarde i łykowate
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Omlet francuski z czosnkiem niedźwiedzim i fetą

 

Polędwiczki w sosie śliwkowym

Polędwiczki w sosie śliwkowym
Porcje 3
Polędwiczki wieprzowe są szlachetnym, delikatnym i soczystym mięsem. Przygotować je można na wiele sposobów. Świetnie sprawdzają się zarówno na szybki, codzienny obiad, jak i bardziej wykwintne świąteczne danie. Dziś chciałam podzielić się z Wami przepisem na danie, które świetnie wpisuje się w świąteczne menu. Kruche polędwiczki w pikantnym sosie śliwkowym na bazie wina smakują na prawdę wyśmienicie. Podałam je z mięciutkimi kluseczkami gnocchci. Uzupełnieniem tego dania było świetne australijskie wytrawne wino Merlot Rouge.
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
20 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
20 min
Polędwiczki
  1. 1 polędwiczka wieprzowa
  2. 120 ml wina czerwonego wytrawnego *
  3. 250 g powideł śliwkowych **
  4. 1 średnia cebula
  5. 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  6. 1 łyżeczka sosu sojowego
  7. ½ łyżeczki płatków chili
  8. ​⅓ łyżeczki cynamonu
  9. 4 łyżki oleju
  10. pieprz czarny
  11. sól
Gnocchi
  1. 500 g ziemniaków
  2. 50 g mąki pszennej
  3. 1 małe jajko
  4. sól
Polędwiczki
  1. Polędwiczkę kroimy w grubsze plastry. Dłonią lekko rozklepujemy mięso i delikatnie oprószamy pieprzem i solą z każdej strony. Na patelni do duszenia rozgrzewamy olej i obsmażamy polędwiczki z każdej strony. Mięso przekładamy na osobny talerz. Na tą samą patelnię wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka i chwilę podsmażamy na małym ogniu. Cebula powinna być miękka, ale nie zrumieniona. Następnie dodajemy wino i mieszając krótką chwilę gotujemy. Dodajemy powidła śliwkowe, koncentrat pomidorowy i pozostałe przyprawy. Całość mieszamy. Do sosu przekładamy polędwiczki i gotujemy około 10 minut na średnim ogniu. Sos powinien wyraźnie zgęstnieć.
Gnocchi
  1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Odstawiamy do przestudzenia. Jeszcze ciepłe obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę, jajko, sól i szybko łączymy ze sobą składniki nie zagniatając. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Dłońmi rolujemy wałeczki o o grubości około 1,5 cm i kroimy je na kawałki o szerokości 2 cm . Jeśli zachodzi potrzeba podsypujemy odrobinę mąką. Widelcem lekko dociskając robimy charakterystyczny wzór, który sprawia, że sos lepiej je oblepia. Gnocchi gotujemy partiami w osolonej wodzie przez 2 minuty. Gorące wyjmujemy na talerz i podajemy z polędwiczkami.
  2. * użyłam wina Cabernet Sauvignon
  3. ** użyłam domowych powideł, mają głębszy smak i piękny kolor. Jeśli do potrawy używacie powideł ze sklepu, warto dodać ich więcej
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Polędwiczki wieprzowe z sosem rabarbarowym

 

Gulasz miodowy

Gulasz miodowy
Porcje 4
Dawniej gulasz był prostym daniem pasterskim. Na stokach gór obierano cebulę i smażono ją z kawałeczkami mięsa i słoniny. Dziś gulasz jest daniem, które możemy spotkać nawet w najbardziej wykwintnych restauracjach. Często pojawia się też w naszych domach w towarzystwie kaszy, ziemniaków czy chleba. Danie ma na tyle popularną i prostą formę, że właściwie w każdej kuchni świata znajdziemy potrawę przynajmniej podobną w przygotowaniu. Mięso pokrojone na mniejsze kawałki przyrządzone we własnym sosie i aromatycznymi przyprawami. Czasem w towarzystwie warzyw. To sycące danie obiadowe, które nie wymaga skomplikowanego przyrządzania. Zapraszam na aromatyczny gulasz w mojej wersji z dodatkiem miodu.
Drukuj
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
1 hr
Czas przygotowania
1 hr 15 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
1 hr
Czas przygotowania
1 hr 15 min
Marynata
  1. 4 łyżki oleju
  2. 2 ząbki czosnku
  3. 1 łyżka musztardy *
  4. 1 łyżka miodu płynnego
  5. 1 łyżka majeranku
  6. 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
  7. ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  8. ½ łyżeczki soli
  9. pieprz czarny
Pozostałe składniki
  1. 700 g szynki wieprzowej bez kości
  2. 1 duża cebula
  3. 2 ziarenka ziela angielskiego
  4. 2 liście laurowe
  5. 1 łyżka smalcu
  6. 1 ½ łyżki mąki kukurydzianej
Instructions
  1. W misce mieszamy olej z wszystkimi przyprawami, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Szynkę kroimy w większą kostkę, wrzucamy do marynaty, mieszamy i odstawiamy przynajmniej na godzinę do lodówki. Przed przygotowaniem potrawy należy mięso wcześniej wyjąć z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej przed smażeniem.
  2. W garnku rozgrzewamy smalec, wrzucamy porcję mięsa i smażymy z każdej strony na dużym ogniu. Mięso powinno się lekko przyrumienić. Pamiętajmy, aby podczas smażenia nie mieszać co chwilę mięsa. Po wrzuceniu mięsa odczekajmy, aż usmaży się na jednej stronie, dopiero przemieszajmy. Porcja mięsa do smażenia wynosi tyle ile zmieści się na dnie garnka.
  3. Do mięsa dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, zalewamy taką ilością wody, aby przykryło mięso. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i przykrywamy pokrywką. Dusimy około godziny, aż mięso będzie kruche i miękkie . W kubeczku w niewielkiej ilości wody rozrabiamy mąkę, dodajemy do gotującego się gulaszu i mieszamy. Jeśli zachodzi taka potrzeba doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gulasz podajemy z kaszą jęczmienną, gryczaną bądź z ziemniakami.
  4. * sprawdzi się tu zarówno musztarda klasyczna jak i miodowa
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Gulyásleves – węgierską zupę gulaszową

 

Karkówka w sosie paprykowo – pomidorowym

Karkówka w sosie paprykowo - pomidorowym
Porcje 4
Jabłka rumienią się w sadzie, dojrzewa czarny bez, jarzębina i głóg. Zaczynają kwitnąć wrzosy, rozchodniki, a w lesie pojawiają się grzyby. Słońce jeszcze mocno grzeje, choć wieczory są już znacznie chłodniejsze. Powietrze wydaje się nie co gęstsze, mniej przejrzyste. Babie lato rozpuszcza swoje długie nici i wędruje z wiatrem po świecie obwieszczając wszystkim nadchodzącą wczesną jesień. Dla mnie ta pora kojarzy się również z pomidorami, które grzeją się na długich tyczkach w ostatnich promieniach słońca i papryką, która przybiera kolory jesieni. Ta jakże cudowna pora roku była inspiracją mojego dania, na które Was zapraszam. Dobry kawałek mięsa w połączeniu z delikatnym, ale jakże aromatycznym sosem tworzy niesamowicie pyszne danie.
Drukuj
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
55 min
Czas przygotowania
1 hr 10 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
55 min
Czas przygotowania
1 hr 10 min
Ingredients
  1. 4 grube plastry karkówki
  2. 400 g pomidorów krojonych z puszki
  3. 250 ml bulionu mięsnego
  4. 1 papryka czerwona
  5. 1 papryka żółta
  6. 1 mała cebula
  7. 2 gałązki świeżego tymianku
  8. 1 liść laurowy
  9. 1 łyżka oliwy
  10. ½ łyżeczki cukru
  11. papryka słodka
  12. majeranek
  13. pieprz czarny
  14. sól
Instructions
  1. Karkówkę lekko rozbijamy tłuczkiem. Delikatnie posypujemy pieprzem, solą i nacieramy słodką papryką oraz majerankiem. Następnie każdy kawałek mięsa smarujemy oliwą. Na dobrze rozgrzaną patelnię układamy mięso i podsmażamy na dużym ogniu tak, aby karkówka z każdej strony była rumiana. Mięso przekładamy na talerz. Patelnię deglasujemy bulionem. Dodajemy posiekaną cebulę, układamy karkówkę, dodajemy gałązki świeżego tymianku i liść laurowy. Dusimy pod przykryciem około 25-30 minut.
  2. Po tym czasie dodajemy pomidory i gotujemy przez kolejne 20 minut. Karkówkę ponownie wyjmujemy na talerz, usuwamy z sosu gałązki tymianku, liść laurowy i blendujemy sos. Mięso z powrotem wkładamy do sosu, dodajemy pokrojoną w cienkie paseczki paprykę, doprawiamy do smaku pieprzem, solą i cukrem. Gotujemy całość około 5 minut, aż papryka zmięknie. Karkówkę możemy podać z ziemniakami, choć makaron chyba też świetnie się sprawdzi.
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj również przepisu na Karkówkę w sosie słodko-pikantnym

Kotleciki z białej kiełbasy z kaszą kuskus

Kotleciki z białej kiełbasy z kaszą kuskus
Porcje 8
Jakiś czas temu moja dość spora kolekcja książek o tematyce kulinarnej poszerzyła się o fantastyczną pozycję Nigelli Lawson. To właśnie w niej znalazłam przepis na te wspaniałe kotleciki. Dodałam do nich aksamitny sos chrzanowy i podałam z lekką kaszą kuskus. Tak powstało wspaniałe danie, które może być zarówno świątecznym, wielkanocnym obiadem jak i codziennym, pysznym daniem.
Drukuj
Czas przygotowania
30 min
Czas gotowania
20 min
Czas przygotowania
50 min
Czas przygotowania
30 min
Czas gotowania
20 min
Czas przygotowania
50 min
Ingredients
  1. 1 kg surowej białej kiełbasy
  2. 1 jajko
  3. 3 ząbki czosnku
  4. majeranek
  5. olej do smażenia
  6. pieprz czarny
  7. sól
Sos chrzanowy
  1. 200 ml bulionu warzywnego
  2. 150 ml mleka
  3. 2 łyżki chrzanu
  4. 2 łyżki masła
  5. 1½ łyżki mąki
  6. pieprz biały
  7. sól
Kasza kuskus
  1. 200 g kaszy kuskus
  2. 200 ml lekkiego bulionu warzywnego
  3. ½ pęczka natki pietruszki
Kotleciki
  1. Kiełbasę wyciskamy z flaka. Dodajemy jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiamy do smaku przyprawami. Pamiętajmy, że kiełbasa jest już doprawiona, więc należy uważać z solą. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Dłonie zwilżamy wodą i formujemy zgrabne, małe kotleciki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki z obu stron na złoty kolor.
Sos chrzanowy
  1. W rondelku rozgrzewamy masło. Kiedy masło całkowicie się rozpuści dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Najlepiej użyć rózgi kuchennej. Dodajemy bulion, chrzan a na końcu mleko. Energicznie mieszamy, aby składniki się dobrze połączyły. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Na koniec sos doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem.
Kasza kuskus
  1. Odmierzoną ilość kaszy wsypujemy do miski. Bulion doprowadzamy do wrzenia i zalewamy nim kaszę. Przykrywamy i odstawiamy na około 5 minut. Następnie dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i mieszamy.
  2. Kotleciki układamy na kaszy kuskus i polewamy odrobiną sosu. Resztę sosu podajemy na stół w sosjerce, aby każdy mógł dopasować sobie ilość sosu według własnych potrzeb.
Notes
  1. - zadbajcie o to, aby kotleciki były zrobione z dobrej jakości kiełbasy. To zdecydowanie podnosi smak dania
  2. - chrzanu można dodać więcej jeśli lubicie zdecydowane, mocne smaki
  3. - mlekiem można regulować gęstość sosu
  4. - kotleciki świetnie się sprawdzą jako przekąska na wielkanocnym stole. Zrezygnujcie z kaszy kuskus, podajcie kotleciki z sosem.
Adapted from Nigela Lawson
Adapted from Nigela Lawson
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj również przepisu na Białą kiełbasę na karmelizowanej czerwonej cebuli

Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym
Porcje 8
Pulpety znane są w kuchniach narodowych wielu krajów. Różnią je: mięso, przyprawy i sosy. Wystarczy dodać do wieprzowiny trochę jagnięciny, a przeniesiemy się do Chorwacji. Z odrobiną parmezanu i sosu pomidorowego wylądujemy w małym włoskim miasteczku. Warto więc trochę poeksperymentować, mieszając ze sobą różne rodzaje mięs, dodając chrupiące dodatki czy aromatyczne przyprawy. Ale najpierw dobrze jest poznać klasykę, czyli pulpety w sosie pomidorowym. Sycące, delikatne i wspaniałe danie. Podane z gęstym, naturalnym, pomidorowym sosem, bez dodatku mąki.
Drukuj
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
40 min
Czas przygotowania
1 hr
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
40 min
Czas przygotowania
1 hr
Pulpety
  1. 600 g mięsa mielonego wieprzowego
  2. 1 litr bulionu drobiowego
  3. 1 średnia cebula
  4. 2 ząbki czosnku
  5. 1 jajko
  6. 2-3 łyżki mielonych otrąb *
  7. ½ łyżeczki suszonego majeranku
  8. ½ łyżeczki suszonego tymianku
  9. 2 łyżki oliwy
  10. pieprz czarny
  11. sól
Sos pomidorowy
  1. 500 g pomidorów pelati
  2. 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  3. 1 średnia cebula
  4. 2 - 3 ząbki czosnku
  5. 2 łyżki oliwy
  6. pieprz czarny
  7. sól
Pulpety
  1. Mięso przekładamy do miski. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę. Podsmażamy do momentu, aż cebula lekko się zeszkli. Dodajemy czosnek i jeszcze chwile podsmażamy. Do mięsa dodajemy jajko, otręby, podsmażoną cebulkę (bez tłuszczu) i wszystkie przyprawy. Mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Z tak przygotowanego mięsa formujemy niewielkie pulpety. Na gotujący się bulion wrzucamy pulpety (po kilka na raz). Gotujemy około 10-15 minut. Pulpety wyjmujemy na talerz.
Sos
  1. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę. Podsmażamy do momentu, aż cebula lekko się zeszkli. Dodajemy czosnek i jeszcze chwilę podsmażamy. Teraz dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy i około 2 szklanek bulionu w którym gotowały się pulpety. Doprawiamy do smaku przyprawami i gotujemy około 20 minut. Bulionem możecie regulować gęstość sosu. Nie używamy do zagęszczenia mąki, więc bulionu należy dodać tyle, aby sos był dość gęsty. Gotowy sos blendujemy, przekładamy do niego pulpety i gotujemy całość jeszcze około 10 minut na małym ogniu.
  2. Pulpety możemy podać z ziemniakami, makaronem. Świetnie będą smakować z kaszą jęczmienną lub jaglaną.
  3. * można zastąpić bułką tartą. Jednak polecam otręby, gdyż są zdrowsze
Notes
  1. - mięso najlepiej kupić w kawałku i samodzielnie zmielić w domu
  2. - aby pulpety lepiej się formowały należy dłonie zwilżyć zimną wodą
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj również przepisu na Keftedes, czyli pulpeciki po grecku