Category: Wędrówki kulinarne

Kawowy sernik nowojorski

Kawowy sernik nowojorski
Porcje 16
New York Cheesecake to jeden z tych serników, który pokochał chyba cały świat. Przyznam szczerze, że i ja mam do niego słabość. Wyśmienicie smakuje z frużeliną owocową, polewą czekoladową jak i solo. Stanowi również świetną bazę do różnych wariacji smakowych. I właśnie dziś klasyczny sernik nowojorski wzbogaciłam o wspaniałą, kawową nutę. Miłośnicy kawy z pewnością będą zachwyceni. Ale uwaga! Sernik uzależnia podobnie jak kawa! Wspaniale komponuje się z pysznym espresso, choć moim subiektywnym zdaniem filiżanka kawy wydaje się tu zbędna. Sernik jest niezwykle delikatny, aksamitny, o cudownej kremowej konsystencji i subtelnym smaku kawy. Nowojorska klasyka, której grzechem byłoby nie spróbować!
Drukuj
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
1 hr 5 min
Czas przygotowania
1 hr 20 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
1 hr 5 min
Czas przygotowania
1 hr 20 min
Spód
  1. 200 g ciasteczek zbożowych *
  2. 75 g masła
Sernik
  1. 1200 g serka kremowego **
  2. 260 g cukru
  3. 4 jajka
  4. 60 g mąki pszennej
  5. 150 g gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  6. 150 ml śmietany kremówki
  7. 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej liofilizowanej
Polewa kawowa
  1. 300 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
  2. 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej liofilizowanej
  3. 3 łyżki drobnego cukru
Dekoracja
  1. 100 ml śmietany kremówki
  2. 100 g mascarpone
  3. 2 łyżki cukru pudru
  4. 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Spód
  1. Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy, dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Sernik
  1. Do sera dodajemy cukier, jajka, mąkę oraz kwaśną śmietanę. Do śmietany kremówki dodajemy kawę i podgrzewamy lekko w mikrofali. Mieszamy, aby kawa całkowicie się rozpuściła. Przestudzoną śmietankę z kawą dodajemy do pozostałych składników i mieszamy mikserem do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę serową wykładamy na przygotowany spód, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 45 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160'C i pieczemy kolejne 20 minut.
Polewa kawowa
  1. Do śmietany dodajemy cukier oraz kawę. Mieszamy i odstawiamy na bok. Kawa powinna się rozpuścić podczas kiedy sernik się piecze.
  2. Sernik wyjmujemy z piekarnika i rozprowadzamy na wierzchu polewę kawową. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut góra - dół.
  3. * użyłam ciastek degistive
  4. ** użyłam serka philadelphia
Notes
  1. - wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową
  2. - masy serowej nie należy zbyt długo miksować. W przeciwnym wypadku serniczki mocno urosną, a potem opadną
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Sernik chałwowy

Makaron w kremowym sosie z łososiem

Makaron w kremowym sosie z łososiem
Porcje 3
Kuchnia włoska to przede wszystkim dbałość o wysoką jakość składników, zróżnicowanie wyrazistych smaków, a w wielu przypadkach prostota przygotowania dań. To danie spełnia wszelkie warunki, aby było daniem znakomitym. Doskonały makaron, świeży i delikatny łosoś pacyficzny, słodka śmietanka oraz szalotka. Tyle potrzeba, aby z prostych składników, przygotować wyjątkowe danie, które zaspokoi największy apetyt.
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
15 min
Czas przygotowania
25 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
15 min
Czas przygotowania
25 min
Sos
  1. 400 g filetu łososia
  2. 300 g śmietany kremówki
  3. 2 łyżki tartego parmezanu
  4. 2 szalotki
  5. 2 ząbki czosnku
  6. 1 łyżka masła 82%
  7. ½ pęczka świeżego kopru
  8. ½ łyżeczki soku z cytryny
  9. ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego
  10. sól
Dodatkowo
  1. 250 g makaronu farfalle *
  2. 2 łyżki parmezanu
  3. 2 łyżki świeżego, posiekanego kopru
Instructions
  1. Szalotkę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szalotkę i smażymy, aby szalotka się zeszkliła. Pod koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszamy i chwilę smażymy. Dodajemy łososia pokrojonego w większą kostkę. Całość zalewamy śmietanką i dodajemy parmezan. Sos doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 5 minut. W międzyczasie sos doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Pod koniec gotowania dodajemy świeżo posiekany koperek. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Pamiętajmy, aby makaron pozostał al dente. Jeśli sos jest zbyt gęsty możemy dolać odrobinę wody z gotowania makaronu. Makaron łączymy z sosem, delikatnie mieszamy i wykładamy na talerze. Wierzch posypujemy parmezanem i świeżym koperkiem.
  2. * użyłam naturalnie barwionego makaronu Farfalle Arcobaleno Rainbow Bowties
Notes
  1. - pamiętajmy, aby do dania użyć szerokiego makaronu np. pappardelle, aby sos dokładnie go oblepił, a nie pozostał na dnie talerza
  2. - danie świetnie uzupełni wino ze szczepu pinot noir czy cabernet franc
  3. - łosoś bałtycki czy atlantycki jest gatunkiem zagrożonym. Warto więc wybrać łososia pacyficznego, którego populacja nie jest zagrożona wyginięciem i posiada certyfikat MSC
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Zapiekankę makaronową z tuńczykiem

Sałatka Cezar

Sałatka Cezar
Porcje 2
Grillowany kurczak, chrupiąca sałata, grzanki, kremowy sos... Brzmi nieźle, prawda? Zapraszam Was na jedną z najpopularniejszych sałatek na świecie. Mowa oczywiście o sałatce Cezar. Historia jej powstania owiana jest wieloma legendami, a składniki pozostają wciąż tematem spornym. Jedno jest pewne, że sałatka w pierwotnym składzie zawierała: sałatę rzymską, grzanki, czosnek oraz parmezan. Jednak kluczową rolę odrywa w niej genialny sos! Aksamitny, kremowy i bogaty w smaku. Oryginalna wersja sosu prawdopodobnie nie zawierała dodatku anchois. Niesamowity smak pochodził wyłącznie z sosu Worcestershire, który powstaje w wyniku fermentacji anchois. Obecnie trudno wyobrazić sobie sałatkę Cezar bez tego dodatku. Niektórzy uważają, że to cecha charakterystyczna tej sałatki. Od tamtej pory powstało wiele wariacji na temat tej sałatki – chyba najpopularniejsza zawiera dodatek grillowanego kurczaka. I taką sałatkę dziś przygotowałam. Dodatek delikatnego i soczystego kurczaka sprawia, że sałatka stanowi pełny, wartościowy i pożywny posiłek. Jako bezpieczną i szybszą bazę do sosu można zamiast żółtek użyć dobrej jakości majonezu, jednak polecam Wam choć raz przygotować sos od podstaw. Sałatka Cezar to wspaniała kompozycja dosłownie kilku prostych składników. Świetnie sprawdzi się na lunch, obiad czy kolację. Gorąco polecam!
Drukuj
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
20 min
Czas przygotowania
25 min
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
20 min
Czas przygotowania
25 min
Ingredients
  1. 2 małe sałaty rzymskie
  2. 2 małe filety kurczaka
  3. 2 łyżki oliwy
  4. pieprz czarny
  5. sól
Sos cezar
  1. 2 żółtka *
  2. 1 łyżeczka musztardy
  3. 2 fileciki anchois
  4. 2 małe ząbki czosnku
  5. 2 łyżeczki soku z cytryny
  6. 2 łyżki tartego parmezanu
  7. 1 łyżeczka oliwy oliwek
  8. ½ łyżeczki sosu Worcestershire
  9. pieprz czarny
Grzanki
  1. 2 kajzerki **
  2. oliwa z oliwek
Dodatkowo
  1. 2 łyżki startego parmezanu
Instructions
  1. Filet z kurczaka smarujemy oliwą, doprawiamy pieprzem i solą. Grillujemy z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej, aż się lekko przyrumienią. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na 5-6 minut. Ten sposób przygotowania mięsa sprawi, że kurczak będzie delikatny i bardzo soczysty. Mięso przekładamy na talerz i odstawiamy do wystudzenia.
Grzanki
  1. Kajzerki kroimy w kostkę, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i skrapiamy je z wierzchu oliwą. Pieczemy ok. 8 -10 minut w temperaturze 180°C , aż się lekko zrumienią. Podczas pieczenia grzanki należy przemieszać.
Sos
  1. Jajka sparzamy wrzątkiem i oddzielamy białko. Żółtka łączymy z musztardą i ucieramy. Dodajemy kolejno czosnek, sos Worcestershire, sok z cytryny i ucieramy blenderem na jednolitą masę. Nie przerywając ubijania dodajemy powoli olej, tak jak przy robieniu majonezu. Pod koniec dodajemy fileciki anchois, parmezan oraz pieprz czarny. Miksujemy na gładki, jednolity sos. Soli nie dodajemy, gdyż fileciki anchois są dość słone.
  2. Liście sałaty myjemy, dokładnie osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Przekładamy do dużej miski, łączymy z połową sosu i delikatnie mieszamy. Sałatę przekładamy na talerze. Na sałacie układamy pokrojonego w plastry kurczaka oraz grzanki. Polewamy sosem i posypujemy startym parmezanem. Sałatkę podajemy zaraz po przygotowaniu.
  3. * w szybszej i bezpiecznej wersji sosu, żółtka należy zastąpić 100 g majonezu i zmiksować wszystkie składniki w blenderze
  4. ** grzanki można przygotować z każdego, białego pieczywa
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

 

Stroganow z jelenia

Stroganow z jelenia
Porcje 4
Boeuf Stroganow to jednogarnkowe danie kuchni rosyjskiej, które zdobyło ogromną popularność na przełomie XIX i XX wieku i podbiło cały świat. Istnieje trzy wersji historii powstania tej potrawy. Wszystkie wersje oprócz nazwiska Stroganow łączy przepis: wołowa polędwica pokrojona w paski, pieczarki, ogórki konserwowe i śmietana. Danie ewoluowało i dziś występuje w wielu wariantach smakowych i z różnymi dodatkami. Każdy kraj ma własną jego wersję. W Szwecji zamiast wołowiny dodaje się kiełbaski „falukorv”, w Japonii serwuje się go z ryżem, a we Francji dodaje się do Strogonowa białe wino oraz wędzoną paprykę. W Polsce niestety ewoluowała także nazwa ze Stoganowa na Strogonowa i została uznana za równie poprawną. Moja wersja tego dania z pewnością Was zaskoczy. Nie spodziewajcie się w tym przepisie wołowiny, będzie jeszcze bardziej wybornie! Postawiłam na wspaniałe i delikatne mięso jelenia. Dziczyzna świetnie sprawdziła się w tym daniu. Finalnie z tej kompozycji smaków powstało ciekawe, aromatyczne i niezwykle smaczne danie.
Drukuj
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
1 hr
Czas przygotowania
1 hr 20 min
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
1 hr
Czas przygotowania
1 hr 20 min
Ingredients
  1. 700 udźca z jelenia
  2. 250 g pieczarek
  3. 200 g korniszonów
  4. 200 g passaty pomidorowej
  5. 150 ml bulionu wołowego *
  6. 50 ml wytrawnego, czerwonego wina **
  7. 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  8. 1 duża cebula
  9. 5 owoców jałowca
  10. 3 ziarna ziela angielskiego
  11. 2 liście laurowe
  12. 1 łyżeczka słodkiej papryki
  13. ½ łyżeczki ostrej papryki
  14. 1 płaska łyżka mąki pszennej
  15. 1 łyżka smalcu
  16. świeżo mielony pieprz czarny
  17. sól
Instructions
  1. Mięso kroimy w plastry w poprzek włókien, a następnie w podłużne kawałki. Mięso oprószamy mąką i mieszamy, aby każdy kawałek mięsa dokładnie pokryła mąka. W rondlu do duszenia rozgrzewamy smalec. Na bardzo dobrze rozgrzany tłuszcz wrzucamy porcję mięsa i obsmażamy, aby mięso przyrumieniło się z każdej strony. Podsmażone mięso przekładamy na talerz, pozostawiając tłuszcz w rondlu. Wszelkie przyrumienienia na dnie rondla są jak najbardziej wskazane. Dodajemy posiekaną w piórka cebulę i chwilę smażymy.
  2. Następnie dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i dalej smażymy na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Kiedy pieczarki oraz cebula delikatnie się przyrumienią całość zalewamy winem. Jeśli coś przywarło do dna, przy pomocy drewnianej łyżki ściągamy wszystkie smaki z dna patelni. Dodajemy pomidory, bulion wołowy, mięso, pokrojone korniszony oraz wszystkie przyprawy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy rondel i dusimy przez godzinę. Pod koniec gotowania dodajemy zahartowaną śmietanę i jeśli zachodzi taka potrzeba doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Stroganowa podajemy z pajdą pachnącego, świeżego chleba.
  3. * użyłam domowego bulionu
  4. ** użyłam wina Corte alle Mura Chianti
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj również przepisu na Udziec jelenia z polentą

 

Kurczak po hawajsku z ananasem

Kurczak po hawajsku z ananasem
Porcje 3
Hawaje są w naszym kraju zupełnie nieodkrytym kulinarnie lądem. Zdążyły już jednak podbić serca i kubki smakowe foodies w wielu metropoliach na całym świecie. Kuchnia hawajska to prawdziwa mozaika smaków i wpływów innych kuchni – przede wszystkim amerykańskiej, portugalskiej i japońskiej. Na stołach wyspiarzy rządzi ryż, owoce morza, ryby, warzywa i egzotyczne owoce. Wskazać trzeba także na ciekawy zestaw przypraw, który jest znamienny dla hawajskiej kuchni. Obok sosu sojowego, teriyaki, pojawia się wasabi, rodzime chilli, pieprz czy huli-huli oparte przede wszystkim na imbirze. Wielu z nas natomiast Hawaje kojarzą się przede wszystkim z soczystym ananasem - i nic w tym dziwnego, bowiem ananas jest jednym z owoców, który zdecydowanie króluje na wyspach. Jest również kluczowym składnikiem dzisiejszego dania. Więc jeśli nie macie pomysłu na szybki, letni obiad zapraszam Was na kurczaka w egzotycznej wersji! Nie wiem ile wspólnego ma z tropikalnymi wyspami to danie. Nie chodzi tu jednak o to, skąd pochodzi ta kombinacja składników, ale o to z czym się one kojarzą, a ananas kojarzy się ze słońcem, ciepłem, egzotyką. Mogę jedynie Was zapewnić, że to unikalne danie jest niezwykle smaczne i jedyne w swoim rodzaju. Wyraźnie czuć w nim wpływy tradycji kulinarnych z różnych stron świata.
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
15 min
Czas przygotowania
35 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
15 min
Czas przygotowania
35 min
Ingredients
  1. 400 g filetów z kurczaka
  2. 1 łyżka mąki kukurydzianej
  3. 3 łyżki oleju sezamowego
  4. pieprz czarny
  5. sól
Sos
  1. 425 g ananasa krojonego w puszce
  2. 1 duża cebula
  3. 1 papryka czerwona
  4. 1 papryka żółta
  5. 60 ml sosu BBQ
  6. 1 płaska łyżeczka płatków chili
  7. 2 łyżki cukru brązowego
  8. 2 ząbki czosnku
  9. 2 łyżki soku z limonki
  10. 3 cm świeżego imbiru
  11. 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  12. sok z ananasa
Dodatkowo
  1. 200 g ryżu basmati
  2. 1 łyżka sezamu
  3. kolendra/natka pietruszki
Instructions
  1. Ananasa odsączamy na sicie. Soku nie wylewamy, będzie nam potrzebny do sosu. Czosnek siekamy, a imbir ścieramy na tarce. Kurczaka kroimy w większą kostkę, dodajemy mąkę kukurydziana i przyprawy. Mieszamy dokładnie, aby mąka dokładnie oblepiła mięso. W woku rozgrzewamy olej. Na dobrze rozgrzany olej wrzucamy kurczaka i smażymy na złoty kolor. Dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki i cebulę. Smażymy około 1 minuty, mieszając.
  2. Następnie dodajemy ananasa, czosnek i imbir. Smażymy kolejną minutę. Po tym czasie dodajemy cukier brązowy, sos BBQ, sos sojowy i cały sok z ananasa. Sos doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy około 6-7 minut od czasu do czasu mieszając. Sos w tym czasie skarmelizuje się i wyraźnie zgęstnieje, oblepiając kurczaka oraz warzywa. Danie podajemy z ryżem basmati. Przed podaniem posypujemy sezamem oraz świeżą, posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Kurczaka słodko – kwaśnego z ryżem

 

Sałatka Waldorf

Sałatka Waldorf
Porcje 5
Oryginalna sałatka Waldorf powstała pod koniec XIX wieku w hotelu Waldorf w Nowym Jorku. Jej autorstwo przypisuje się Oscarowi Tschirky, szwajcarskiemu kucharzowi który był kierownikiem Sali Hotelu. Oryginalny przepis, który sam mistrz zamieścił w swojej wydanej 3 lata później książce ''The Cookbook by Oscar of the Waldorf'' wspomina wyłącznie o jabłkach i selerze pokrojonych w kostkę i wymieszanych z dobrym majonezem. Po kilku latach bliżej nieznany kucharz uzupełnił kompozycję o pokrojone winogrona. Na przestrzeni lat powstało wiele jej modyfikacji. Najważniejszą z nich było dodanie orzechów włoskich, które na stałe przylgnęły do przepisu nowojorskiej sałatki. Sałatka Waldorf podbiła cały świat! I nie ma się co dziwić. Jest niezwykle smaczna, świeża, chrupiąca i pyszna. Moją wersję przygotowałam z selerem naciowym, który wraz z orzechami nadał sałatce wspaniałej chrupkości i świeżości. Dodatek delikatnego kurczaka sprawił, że sałatka jest niezwykle pożywna i może stanowić nie tylko przekąskę, ale pełnowartościowy posiłek.
Drukuj
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
10 min
Czas przygotowania
35 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
10 min
Czas przygotowania
35 min
Ingredients
  1. 350 g filetu z kurczaka
  2. 300 ml bulionu drobiowego *
  3. 200 g ciemnych winogron bezpestkowych
  4. 180 g selera naciowego
  5. 2 średnie jabłka
  6. 2 dojrzałe gruszki
  7. 1 łyżka soku z cytryny
  8. 60 g orzechów włoskich
Sos
  1. 2 łyżki majonezu **
  2. 2 łyżki jogurtu greckiego
  3. pieprz czarny
  4. sól
Dodatkowo
  1. liście sałaty
Instructions
  1. Filety z kurczaka gotujemy w bulionie około 10 minut, wyjmujemy z bulionu i studzimy. Jabłka i gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w większą kostkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy na bok. Kurczaka kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Do kurczaka dodajemy winogrona, pokrojony w kostkę seler naciowy, posiekane orzechy włoskie oraz jabłka i gruszki. Składniki sosu łączymy ze sobą i dodajemy do sałatki. Mieszamy delikatnie do połączenia się składników. Sałatkę podajemy na liściach sałaty.
  2. * użyłam domowego bulionu. Można również użyć rosołu
  3. ** użyłam majonezu domowej roboty
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

 

Ryż jaśminowy na mleku z truskawkami

Ryż jaśminowy na mleku z truskawkami
Porcje 4
Dziś podzielę się z Wami pysznym deserem, który zapewne wielu z Was pamięta z czasów dzieciństwa. Ja ten deser pamiętam w trochę innej formie. Był to po prostu klasyczny ryż z truskawkami i bitą śmietaną. Postanowiłam trochę podrasować tą wersję i przyznam Wam szczerze, że wyszło na prawdę pysznie. Kluczową rolę odgrywa tu ryż jaśminowy, dzięki któremu deser ma niezwykle kremową konsystencję. Jego delikatnie słodki posmak i kwiatowy zapach idealnie komponuje się z nutą wanilii i świeżymi truskawkami. Ryż na mleku z truskawkami jest idealnym, letnim podwieczorkiem. Świetnie się także sprawdzi jako pożywne śniadanie, gdyż jest lekkostrawny, zdrowy i dodaje mnóstwo energii na początek dnia.
Drukuj
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
20 min
Czas przygotowania
25 min
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
20 min
Czas przygotowania
25 min
Ingredients
  1. 800 g truskawek
  2. 250 g ryżu jaśminowego
  3. 500 ml mleka 3,2% *
  4. 1 laska wanilii
  5. 3 łyżki cukru
Dodatkowo
  1. pokruszone ciasto szpinakowe * *
Instructions
  1. Mleko przelewamy do garnka. Najlepiej użyć garnka z grubym dniem z powłoką nieprzywierającą. Laskę waniliową kroimy wzdłuż na pół. Końcówką noża wyjmujemy ziarenka i dodajmy do mlekiem razem z lasą wanilii. Kiedy mleko zacznie wrzeć wsypujemy ryż i dodajemy cukier. Gotujemy na wolnym ogniu dość często mieszając, aby ryż się nie przypalił. Gdy ryż osiągnie kremową konsystencję, a ziarna będą miękkie to znak, że ryż jest gotowy. Pamiętajmy, aby ryżu nie rozgotować, powinien być al dente. Ugotowany ryż zdejmujemy z palnika i przykrywamy pokrywką. Ryż sam dojdzie w cieple.
  2. Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Połowę truskawek blendujemy na gładki mus. Pozostałe truskawki kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do musu. Nasze irlandzkie truskawki nie są tak słodkie jak te polskie, dlatego dodałam łyżkę cukru pudru. Jeśli wolicie słodszy deser również możecie dodać cukier.
  3. Na środek talerza wykładamy porcję ryżu i mus z truskawek. Całość dekorujemy ciastem szpinakowym.
  4. * w wersji dietetycznej można użyć mleka 2%
  5. ** pozostałe, pokruszone ciasto szpinakowe z ciasta Leśny skrzat zamroziłam. Posłużyło do dekoracji tego deseru
Notes
  1. - czas gotowania ryżu zależy od jego gatunku
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Naleśniki kokosowe z frużeliną truskawkową

Kurczak słodko – kwaśny z ryżem

Kurczak słodko - kwaśny z ryżem
Porcje 4
Choć danie pochodzi z Chin, jest także bardzo popularnym daniem w Europie. Dotarło również na północ Irlandii, gdzie najczęściej podawane jest w pudełkach na wynos. Zapewniam jednak Was, że domowa wersja tego dania jest milion razy lepsza i zdrowsza od dania na wynos i wcale nie trudna do przygotowania. Sos posiada idealny balans między smakiem kwaśnym i słodkim. Kurczak pozostaje miękki i soczysty, co zawdzięczamy długiemu pieczeniu w niskiej temperaturze. Pokryty jest lepkim, słodko - kwaśnym sosem, który idealnie komponuje się z ryżem. Spróbujcie sami! - zapewniam, że nie pożałujecie!
Drukuj
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
50 min
Czas przygotowania
1 hr 10 min
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
50 min
Czas przygotowania
1 hr 10 min
Ingredients
  1. 2 filety z kurczaka
  2. 2 jajka
  3. 60 g mąki kukurydzianej
  4. olej do smażenia
  5. pieprz czarny
  6. sól
Sos
  1. 120 ml octu jabłkowego
  2. 55 g brązowego cukru
  3. 85 g ketchupu
  4. 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  5. ½ łyżeczki czosnku mielonego
Dodatkowo
  1. 200 g ryżu
  2. 2 łyżki sezamu
  3. cebula dymka
Instructions
  1. Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i odstawiamy na bok.
  2. Kurczaka kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem. Dodajemy mąkę kukurydzianą i dokładnie mieszamy, aby każdy kawałek kurczaka był pokryty mąką. W osobnej misce wybijamy jajka i roztrzepujemy przy pomocy widelca.
  3. Na patelnię wlewamy olej w takiej ilości, aby dno patelni było przykryte. Każdy kawałek kurczaka obtaczamy w jajku i układamy na rozgrzanej patelni. Smażymy około 1-2 minuty na lekko złoty kolor i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Kurczak powinien być rozłożony na dnie równomiernie, aby kawałki nie leżały na sobie. Całość zalewamy przygotowanym wcześniej sosem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160'C. Pieczemy przez 40-50 minut, obracając co 15 minut. Sos powinien wyraźnie zgęstnieć i oblepić mięso. Gorącego kurczaka wykładamy na porcję świeżo ugotowanego ryżu i posypujemy sezamem i dymką.
Adapted from Damn Delicious
Adapted from Damn Delicious
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Kurczaka po hawajsku z ananasem