Category: Kuchnia amerykańska

Kawowy sernik nowojorski

Kawowy sernik nowojorski
Porcje 16
New York Cheesecake to jeden z tych serników, który pokochał chyba cały świat. Przyznam szczerze, że i ja mam do niego słabość. Wyśmienicie smakuje z frużeliną owocową, polewą czekoladową jak i solo. Stanowi również świetną bazę do różnych wariacji smakowych. I właśnie dziś klasyczny sernik nowojorski wzbogaciłam o wspaniałą, kawową nutę. Miłośnicy kawy z pewnością będą zachwyceni. Ale uwaga! Sernik uzależnia podobnie jak kawa! Wspaniale komponuje się z pysznym espresso, choć moim subiektywnym zdaniem filiżanka kawy wydaje się tu zbędna. Sernik jest niezwykle delikatny, aksamitny, o cudownej kremowej konsystencji i subtelnym smaku kawy. Nowojorska klasyka, której grzechem byłoby nie spróbować!
Drukuj
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
1 hr 5 min
Czas przygotowania
1 hr 20 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
1 hr 5 min
Czas przygotowania
1 hr 20 min
Spód
  1. 200 g ciasteczek zbożowych *
  2. 75 g masła
Sernik
  1. 1200 g serka kremowego **
  2. 260 g cukru
  3. 4 jajka
  4. 60 g mąki pszennej
  5. 150 g gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  6. 150 ml śmietany kremówki
  7. 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej liofilizowanej
Polewa kawowa
  1. 300 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
  2. 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej liofilizowanej
  3. 3 łyżki drobnego cukru
Dekoracja
  1. 100 ml śmietany kremówki
  2. 100 g mascarpone
  3. 2 łyżki cukru pudru
  4. 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Spód
  1. Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy, dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Sernik
  1. Do sera dodajemy cukier, jajka, mąkę oraz kwaśną śmietanę. Do śmietany kremówki dodajemy kawę i podgrzewamy lekko w mikrofali. Mieszamy, aby kawa całkowicie się rozpuściła. Przestudzoną śmietankę z kawą dodajemy do pozostałych składników i mieszamy mikserem do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę serową wykładamy na przygotowany spód, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 45 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160'C i pieczemy kolejne 20 minut.
Polewa kawowa
  1. Do śmietany dodajemy cukier oraz kawę. Mieszamy i odstawiamy na bok. Kawa powinna się rozpuścić podczas kiedy sernik się piecze.
  2. Sernik wyjmujemy z piekarnika i rozprowadzamy na wierzchu polewę kawową. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut góra - dół.
  3. * użyłam ciastek degistive
  4. ** użyłam serka philadelphia
Notes
  1. - wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową
  2. - masy serowej nie należy zbyt długo miksować. W przeciwnym wypadku serniczki mocno urosną, a potem opadną
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Sernik chałwowy

Sałatka Waldorf

Sałatka Waldorf
Porcje 5
Oryginalna sałatka Waldorf powstała pod koniec XIX wieku w hotelu Waldorf w Nowym Jorku. Jej autorstwo przypisuje się Oscarowi Tschirky, szwajcarskiemu kucharzowi który był kierownikiem Sali Hotelu. Oryginalny przepis, który sam mistrz zamieścił w swojej wydanej 3 lata później książce ''The Cookbook by Oscar of the Waldorf'' wspomina wyłącznie o jabłkach i selerze pokrojonych w kostkę i wymieszanych z dobrym majonezem. Po kilku latach bliżej nieznany kucharz uzupełnił kompozycję o pokrojone winogrona. Na przestrzeni lat powstało wiele jej modyfikacji. Najważniejszą z nich było dodanie orzechów włoskich, które na stałe przylgnęły do przepisu nowojorskiej sałatki. Sałatka Waldorf podbiła cały świat! I nie ma się co dziwić. Jest niezwykle smaczna, świeża, chrupiąca i pyszna. Moją wersję przygotowałam z selerem naciowym, który wraz z orzechami nadał sałatce wspaniałej chrupkości i świeżości. Dodatek delikatnego kurczaka sprawił, że sałatka jest niezwykle pożywna i może stanowić nie tylko przekąskę, ale pełnowartościowy posiłek.
Drukuj
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
10 min
Czas przygotowania
35 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
10 min
Czas przygotowania
35 min
Ingredients
  1. 350 g filetu z kurczaka
  2. 300 ml bulionu drobiowego *
  3. 200 g ciemnych winogron bezpestkowych
  4. 180 g selera naciowego
  5. 2 średnie jabłka
  6. 2 dojrzałe gruszki
  7. 1 łyżka soku z cytryny
  8. 60 g orzechów włoskich
Sos
  1. 2 łyżki majonezu **
  2. 2 łyżki jogurtu greckiego
  3. pieprz czarny
  4. sól
Dodatkowo
  1. liście sałaty
Instructions
  1. Filety z kurczaka gotujemy w bulionie około 10 minut, wyjmujemy z bulionu i studzimy. Jabłka i gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w większą kostkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy na bok. Kurczaka kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Do kurczaka dodajemy winogrona, pokrojony w kostkę seler naciowy, posiekane orzechy włoskie oraz jabłka i gruszki. Składniki sosu łączymy ze sobą i dodajemy do sałatki. Mieszamy delikatnie do połączenia się składników. Sałatkę podajemy na liściach sałaty.
  2. * użyłam domowego bulionu. Można również użyć rosołu
  3. ** użyłam majonezu domowej roboty
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

 

Doughnuts’y cynamonowe pieczone

Doughnuts'y cynamonowe pieczone
Porcje 12
Doughnuts’y to amerykańskie pączki, o prawdopodobnie holenderskim rodowodzie. W Stanach Zjednoczonych stanowią nie tylko niezwykle popularne danie, lecz także są częścią popkultury. W wielu filmach, stereotypowy amerykański policjant przedstawiany jest z donatem w jednej ręce i kawą w drugiej. Doughnuts’y, to słodkie pączki z dziurką bez nadzienia. Ich cechą charakterystyczną jest dziurka pośrodku (z wyglądu przypominają doskonale znane w Polsce oponki). Zazwyczaj oblane mleczną czekoladą i udekorowane kolorową posypką. Są również wersje z kolorowym lukrem, karmelowym sosem, syropem klonowym czy najzwyczajniej obtoczone w posypce z cukru i cynamonu. Są również dwie wersje ich przygotowania: smażone i pieczone. Ja dziś postawiłam na lżejszą, pieczoną wersję. Na przygotowanie doughnuts potrzebujemy zaledwie 10 minut. Pieczenie to kolejne 10 minut i gotowe. Prawda, że proste?
Drukuj
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
10 min
Czas przygotowania
25 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
10 min
Czas przygotowania
25 min
Ingredients
  1. 240 g mąki
  2. 200 ml mleka
  3. 100 g cukru pudru
  4. 2 jajka
  5. 60 g masła
  6. 1 łyżeczka pasty z wanilii
  7. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  8. 1 łyżeczka cynamonu
Posypka
  1. 60 g masła
  2. 100 g drobnego cukru
  3. 1 łyżeczka cynamonu
Instructions
  1. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, cynamon i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką do połączenia się składników. Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, roztopione masło i pastę z wanilii. Mieszamy do połączenia się składników. Mokre składniki dodajemy do suchych i przy pomocy np. trzepaczki mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
  2. Formę do donuts'ów smarujemy oliwą (świetnie sprawdza się tu oliwa w sprayu). Ciastem wypełniamy każde wgłębienie do 3/4 wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175'C i pieczemy około 8-10 minut. Wyjmujemy i studzimy około 5 minut. Następnie wyjmujemy donutsy podważając lekko je nożem i układamy na kratce do całkowitego ostudzenia.
Posypka
  1. Masło rozpuszczamy. Cukier mieszamy z cynamonem. Każdy donuts smarujemy masłem i obtaczamy w cukrze.
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Funnel Cakes

Funnel Cakes
Funnel Cakes to przysmak pochodzący z Ameryki Północnej. Króluje na festynach, imprezach sportowych, targach czy nadmorskich kurortach. Tam właśnie można spotkać te przysmaki w dość dużych rozmiarach np talerza. W domu robi się zazwyczaj mniejsze czyli mini funnel cakes. Podaje się najczęściej z cukrem pudrem i gęstym, owocowym sosem. W naszej polskiej kuchni znany pod nazwą - chrust lany. Nazwa może być nie co mylna, gdyż w zupełności nie ma nic wspólnego ze znanym wszystkim delikatnym i chrupiącym chrustem. Funnel Cakes są mięciutkie, w smaku przypominają raczej pączki czy oponki i są naprawdę proste w wykonaniu i bardzo smaczne.
Drukuj
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
20 min
Czas przygotowania
35 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
20 min
Czas przygotowania
35 min
Ingredients
  1. 220 g mąki pszennej
  2. 150 ml mleka
  3. 3 duże jajka
  4. 16 g cukru waniliowego
  5. 15 ml wódki
  6. szczypta soli
Dodatkowo
  1. olej do smażenia
  2. cukier puder
Instructions
  1. W dużym, szerokim garnku rozgrzewamy olej. Do miski wbijamy żółtka, białka pozostawiamy w drugiej misce. Do żółtek dodajemy cukier wanilinowy i ucieramy. Następnie stopniowo dodajmy mleko, mąkę i wódkę. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywno. Ubita pianę łączymy z masą jajeczną. Mieszamy delikatnie, najlepiej przy pomocy łyżki, do całkowitego połączenia się składników. Masa jest dość rzadka, ale taka ma być.
  2. Ciasto przekładamy do lejka i na rozgrzanym oleju robimy okrągłe zawijasy. Wszystko zależy od Waszych potrzeb. Smażymy chwilę z obu stron na złoty kolor. Wyjmujemy na ręcznik papierowy, odsączamy nadmiar oleju. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i polewamy sosem owocowym.
  3. Enjoy your meal!
Notes
  1. - chrust najlepiej smakuje po usmażeniu, jeszcze tego samego dnia
  2. - można użyć rękawa cukierniczego z tylką Wilton 12
  3. - można użyć grubej torebki foliowej, w której odcinamy róg
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/