Category: Kuchnia angielska

Staroangielski paj jabłkowy

Staroangielski paj jabłkowy
Porcje 12
Nie wiem jak to się stało, że ten przepis jeszcze nie trafił na mojego bloga. Robiłam go już kilkakrotnie jeszcze mieszkając w Polsce. Za każdym razem jest genialne, jedyne w swoim rodzaju i niepowtarzalne. Delikatne, kruche ciasto, po brzegi wypełnione jabłkami, cudownie pachnące cynamonem. Najlepsze jak dla mnie ciasto z jabłkami, które u nas w domu jest coroczną inauguracją jesieni.
Drukuj
Czas przygotowania
25 min
Czas gotowania
45 min
Czas przygotowania
1 hr 10 min
Czas przygotowania
25 min
Czas gotowania
45 min
Czas przygotowania
1 hr 10 min
Ciasto
  1. 300 g mąki pszennej
  2. 175 g zimnego masła
  3. 4 łyżki zimnej wody
  4. ½ łyżeczka soli
Nadzienie
  1. 8-10 jabłek antonówek średniej wielkości
  2. 3 łyżki soku z cytryny
  3. 100 g cukru *
  4. 1 łyżka mąki kukurydzianej
  5. 1 łyżeczka cynamonu
  6. 15 g masła
Dodatkowo
  1. 60 ml mleka
Ciasto
  1. Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekane masło, sól i wodę. Szybko zagniatamy jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez pół godziny. Tortownicę o wymiarach 23 cm smarujemy masłem. 2/3 ciasta wałkujemy na cienki blat. Krążek ciasta powinien być większy od dna tortownicy o 5-6 cm. Ciasto delikatnie nawijamy na wałek, przekładamy do formy i lekko dociskamy do boków.
  2. Formę wypełniamy jabłkami, delikatnie je dociskając. Na wierzchu jabłek układamy wiórki masła. Pozostałą część ciasta należy rozwałkować na blat o wielkości średnicy formy. Przykrywamy nim jabłka i łączymy z bokami ciasta formując dookoła wałeczek. Z resztek ciasta wycinamy jesienne ozdoby i zdobimy nimi ciasto. Wierzch smarujemy mlekiem. Na środku ciasta robimy małe nacięcie nożem, aby zbierająca się para mogła swobodnie znaleźć ujście.
Nadzienie
  1. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Cynamon, mąkę kukurydzianą i cukier mieszamy ze sobą w dużej misce. Dodajemy jabłka i dokładnie mieszamy, aby jabłka pokryły się mieszanką. Paj wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy około 45 minut. Ciasto po upieczeniu powinno mieć złoty kolor. W połowie czasu pieczenia możemy przykryć ciasto, aby za bardzo się nie zrumieniło.
  2. Paj smakuje genialnie zarówno na ciepło jak i na zimno. Ciasto proponuję podać z gałką waniliowych lodów.
  3. * można zwiększyć ilość cukru, jeśli jabłka są bardzo kwaśne
Notes
  1. - bardzo ważny jest rodzaj użytych jabłek. Jabłka powinny być winne i kwaskowe.
Adapted from Every cake you bake
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Tikka masala

Tikka masala
Porcje 5
Jesteśmy w Anglii - kraju monarchii, popołudniowej herbaty i londyńskiego metra. Tikka Masala to podobno danie narodowe Brytyjczyków. Masala był dodawany, aby zaspokoić życzenia Anglików chcących mieć mięso podane w sosie. I w ten sposób Robin Cook ogłosił kurczaka Tikka Masala brytyjską potrawą narodową. Danie jednak zapożyczone jest z kuchni Indyjskiej, gdzie przeplatają się wspaniałe smaki i aromaty tej kuchni. Delikatne kawałki kurczaka w aromatycznym sosie masala - tyle smaku i wspaniałych aromatów na jednym talerzu. Danie idealnie komponuje się z winem Chardonnay.
Drukuj
Czas przygotowania
25 min
Czas gotowania
30 min
Czas przygotowania
55 min
Czas przygotowania
25 min
Czas gotowania
30 min
Czas przygotowania
55 min
Marynata
  1. 5 sztuk filetów z piersi kurczaka
  2. 200 g jogurtu naturalnego
  3. 2 świeże papryczki chili
  4. 7½ cm świeżego imbiru
  5. 2 ząbki czosnku
  6. 1 łyżeczka gorczycy
  7. 1 łyżka papryki w proszku
  8. 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  9. 2 łyżeczki mielonej kolendry
  10. 2 łyżki garam masala
  11. oliwa
Sos
  1. 500 ml wody
  2. 2 średnie cebule
  3. 6 ząbków czosnku
  4. 110 ml śmietany kremówki
  5. 300 g pomidorów krojonych z puszki
  6. 1 łyżka masła ghee
  7. 1 łyżka garam masala
  8. mała garść mielonych orzechów nerkowca lub migdałów
  9. sól morska
  10. garść świeżej kolendry
  11. 1 limonka
Dodatkowo
  1. 1 limonka
Marynata
  1. Czosnek rozgniatamy, imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Papryczki myjemy, usuwamy pestki, drobno kroimy i dodajemy do imbiru i czosnku. W garnku podgrzewamy sporą porcję oliwy i dodajemy gorczycę. Kiedy zacznie strzelać odławiamy gorczycę, a oliwę dodajemy do wcześniej przygotowanych przypraw. Do powstałej marynaty dodajemy paprykę w proszku, kmin rzymski, mieloną kolendrę i garam masalę.
  2. Marynatę dzielimy na dwie części. Do jednej części marynaty dodajemy jogurt naturalny i wszystko mieszamy, aby składniki się połączyły. Dodajemy do niej pokrojonego w większą kostkę kurczaka, dokładnie mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Kurczaka smażymy na grillowej patelni.
Sos
  1. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i drugą połowę marynaty. Smażymy na małym ogniu przez około 15 minut uważając, aby cebula niezbrązowiała. Dodajemy zblendowane pomidorowy, mielone orzechy, wodę i pół łyżeczki soli. Mieszamy i dusimy przez kilka minut, aż sos odparuje i delikatnie zgęstnieje.
  2. Dodajemy śmietankę i łyżkę przyprawy garam masala. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i dodajemy kurczaka. Mieszamy i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku sokiem z limonki. Danie podajemy z ryżem parabolied lub basmati. Do dania świetnie pasują do tego warzywa blanszowane na łyżce masła z dodatkiem ząbka czosnku i soli. Przed podaniem posypujemy posiekaną kolendrą, skrapiamy sokiem z limonki i ozdabiamy plasterkiem limonki.
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj również Kurczaka Balti

Crumble truskawkowo-rabarbarowe

Crumble truskawkowo-rabarbarowe
Porcje 3
Kuchnia angielska często określana jest mianem najgorszej i zazwyczaj kojarzona jest wyłącznie z angielskimi śniadaniami składającymi się niemal z samych smażonych i tłustych produktów. Jednak to właśnie z kuchni angielskiej wywodzi się jeden z prostszych, a zarazem pyszniejszych owocowych deserów – crumble. Wydawać by się mogło, że nic w tym niezwykłego – ot, warstwa owoców przykrytych kruszonką. Jednak to proste połączenie okazuje się zaskakująco efektowne i pyszne.
Drukuj
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
30 min
Czas przygotowania
45 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
30 min
Czas przygotowania
45 min
Ingredients
  1. 500 g truskawek
  2. 250 g rabarbaru
  3. 50 g cukru
  4. 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  5. 1 łyżeczka pasty waniliowej
Na crumble
  1. 150 g mąki
  2. 100 g cukru
  3. 100 g masła
Instructions
  1. Rabarbar kroimy w 1 cm kawałki, a truskawki na ćwiartki. Dodajemy cukier, pastę waniliową i skrobię ziemniaczaną. Mieszamy, aby składniki się połączył. Tak przygotowanymi owocami napełniamy kokilki, dociskając owoce do dna.
Crumble
  1. Do miseczki wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone w kostkę masło, cukier i rozcieramy między palcami do uzyskania kruszonki. Jeżeli jest zbyt rzadkie można dodać odrobinę mąki. Gotową kruszonką obficie posypujemy owoce. Wypełnione kokilki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy przez 25-30 minut.
  2. Enjoy your meal!
Notes
  1. - deser świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i zimno
  2. - do deseru świetnie pasuje gałka waniliowych lodów
  3. - deser możemy przygotować wcześniej, jednak kruszonką posypujemy owoce dopiero, gdy chcemy całość zapiec. W przeciwnym razie kruszonka nasiąknie i nie będzie chrupiąca.
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Eton Mess

Eton Mess
Porcje 4
Eton Mess to tradycyjny angielski deser, który jest serwowany zgodnie z tradycją z okazji corocznego turnieju krykieta w Eton College. Znany pod tą nazwą od XIX wieku, deser składa się z pokruszonej bezy, bitej śmietany i świeżych owoców truskawek. Można oczywiście truskawki zastąpić innymi owocami. Ja tradycyjne truskawki zastąpiłam owocami kiwi, które znakomicie komponuje się ze słodką śmietaną.
Drukuj
Czas przygotowania
15 min
Czas przygotowania
15 min
Ingredients
  1. 6-8 sztuk dojrzałych owoców kiwi
  2. 20 małych bez
  3. 300 ml śmietany kremówki
  4. 2 łyżki cukru pudru
  5. ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  6. 1-2 łyżki płynnego miodu
Instructions
  1. Owoce kiwi obieramy ze skóry. Jeden owoc odkładamy do dekoracji. Pozostałe owoce miksujemy w blenderze na mus, dodajemy do smaku miód i mieszamy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy pod koniec ubijania ekstrakt z wanilii i cukier puder. W szklankach układamy kolejno wszystkie składniki. Najpierw mus z kiwi, następnie pokruszone bezy i ubitą śmietanę. Deser dekorujemy plasterkami kiwi. Podajemy schłodzone.
  2. Enjoy your meal!
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/