Category: Kuchnia włoska

Makaron w kremowym sosie z łososiem

Makaron w kremowym sosie z łososiem
Porcje 3
Kuchnia włoska to przede wszystkim dbałość o wysoką jakość składników, zróżnicowanie wyrazistych smaków, a w wielu przypadkach prostota przygotowania dań. To danie spełnia wszelkie warunki, aby było daniem znakomitym. Doskonały makaron, świeży i delikatny łosoś pacyficzny, słodka śmietanka oraz szalotka. Tyle potrzeba, aby z prostych składników, przygotować wyjątkowe danie, które zaspokoi największy apetyt.
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
15 min
Czas przygotowania
25 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
15 min
Czas przygotowania
25 min
Sos
  1. 400 g filetu łososia
  2. 300 g śmietany kremówki
  3. 2 łyżki tartego parmezanu
  4. 2 szalotki
  5. 2 ząbki czosnku
  6. 1 łyżka masła 82%
  7. ½ pęczka świeżego kopru
  8. ½ łyżeczki soku z cytryny
  9. ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego
  10. sól
Dodatkowo
  1. 250 g makaronu farfalle *
  2. 2 łyżki parmezanu
  3. 2 łyżki świeżego, posiekanego kopru
Instructions
  1. Szalotkę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szalotkę i smażymy, aby szalotka się zeszkliła. Pod koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszamy i chwilę smażymy. Dodajemy łososia pokrojonego w większą kostkę. Całość zalewamy śmietanką i dodajemy parmezan. Sos doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 5 minut. W międzyczasie sos doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Pod koniec gotowania dodajemy świeżo posiekany koperek. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Pamiętajmy, aby makaron pozostał al dente. Jeśli sos jest zbyt gęsty możemy dolać odrobinę wody z gotowania makaronu. Makaron łączymy z sosem, delikatnie mieszamy i wykładamy na talerze. Wierzch posypujemy parmezanem i świeżym koperkiem.
  2. * użyłam naturalnie barwionego makaronu Farfalle Arcobaleno Rainbow Bowties
Notes
  1. - pamiętajmy, aby do dania użyć szerokiego makaronu np. pappardelle, aby sos dokładnie go oblepił, a nie pozostał na dnie talerza
  2. - danie świetnie uzupełni wino ze szczepu pinot noir czy cabernet franc
  3. - łosoś bałtycki czy atlantycki jest gatunkiem zagrożonym. Warto więc wybrać łososia pacyficznego, którego populacja nie jest zagrożona wyginięciem i posiada certyfikat MSC
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Zapiekankę makaronową z tuńczykiem

Sałatka Cezar

Sałatka Cezar
Porcje 2
Grillowany kurczak, chrupiąca sałata, grzanki, kremowy sos... Brzmi nieźle, prawda? Zapraszam Was na jedną z najpopularniejszych sałatek na świecie. Mowa oczywiście o sałatce Cezar. Historia jej powstania owiana jest wieloma legendami, a składniki pozostają wciąż tematem spornym. Jedno jest pewne, że sałatka w pierwotnym składzie zawierała: sałatę rzymską, grzanki, czosnek oraz parmezan. Jednak kluczową rolę odrywa w niej genialny sos! Aksamitny, kremowy i bogaty w smaku. Oryginalna wersja sosu prawdopodobnie nie zawierała dodatku anchois. Niesamowity smak pochodził wyłącznie z sosu Worcestershire, który powstaje w wyniku fermentacji anchois. Obecnie trudno wyobrazić sobie sałatkę Cezar bez tego dodatku. Niektórzy uważają, że to cecha charakterystyczna tej sałatki. Od tamtej pory powstało wiele wariacji na temat tej sałatki – chyba najpopularniejsza zawiera dodatek grillowanego kurczaka. I taką sałatkę dziś przygotowałam. Dodatek delikatnego i soczystego kurczaka sprawia, że sałatka stanowi pełny, wartościowy i pożywny posiłek. Jako bezpieczną i szybszą bazę do sosu można zamiast żółtek użyć dobrej jakości majonezu, jednak polecam Wam choć raz przygotować sos od podstaw. Sałatka Cezar to wspaniała kompozycja dosłownie kilku prostych składników. Świetnie sprawdzi się na lunch, obiad czy kolację. Gorąco polecam!
Drukuj
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
20 min
Czas przygotowania
25 min
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
20 min
Czas przygotowania
25 min
Ingredients
  1. 2 małe sałaty rzymskie
  2. 2 małe filety kurczaka
  3. 2 łyżki oliwy
  4. pieprz czarny
  5. sól
Sos cezar
  1. 2 żółtka *
  2. 1 łyżeczka musztardy
  3. 2 fileciki anchois
  4. 2 małe ząbki czosnku
  5. 2 łyżeczki soku z cytryny
  6. 2 łyżki tartego parmezanu
  7. 1 łyżeczka oliwy oliwek
  8. ½ łyżeczki sosu Worcestershire
  9. pieprz czarny
Grzanki
  1. 2 kajzerki **
  2. oliwa z oliwek
Dodatkowo
  1. 2 łyżki startego parmezanu
Instructions
  1. Filet z kurczaka smarujemy oliwą, doprawiamy pieprzem i solą. Grillujemy z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej, aż się lekko przyrumienią. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na 5-6 minut. Ten sposób przygotowania mięsa sprawi, że kurczak będzie delikatny i bardzo soczysty. Mięso przekładamy na talerz i odstawiamy do wystudzenia.
Grzanki
  1. Kajzerki kroimy w kostkę, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i skrapiamy je z wierzchu oliwą. Pieczemy ok. 8 -10 minut w temperaturze 180°C , aż się lekko zrumienią. Podczas pieczenia grzanki należy przemieszać.
Sos
  1. Jajka sparzamy wrzątkiem i oddzielamy białko. Żółtka łączymy z musztardą i ucieramy. Dodajemy kolejno czosnek, sos Worcestershire, sok z cytryny i ucieramy blenderem na jednolitą masę. Nie przerywając ubijania dodajemy powoli olej, tak jak przy robieniu majonezu. Pod koniec dodajemy fileciki anchois, parmezan oraz pieprz czarny. Miksujemy na gładki, jednolity sos. Soli nie dodajemy, gdyż fileciki anchois są dość słone.
  2. Liście sałaty myjemy, dokładnie osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Przekładamy do dużej miski, łączymy z połową sosu i delikatnie mieszamy. Sałatę przekładamy na talerze. Na sałacie układamy pokrojonego w plastry kurczaka oraz grzanki. Polewamy sosem i posypujemy startym parmezanem. Sałatkę podajemy zaraz po przygotowaniu.
  3. * w szybszej i bezpiecznej wersji sosu, żółtka należy zastąpić 100 g majonezu i zmiksować wszystkie składniki w blenderze
  4. ** grzanki można przygotować z każdego, białego pieczywa
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

 

Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem

Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem
Porcje 4
Kiedy zaczynałam przygotowywać to danie, zastanawiałam się nad jego pochodzeniem. Jest bardzo popularnym daniem w kuchni Brytyjskiej pod nazwą Tuna Pasta Bake, choć przyznam szczerze, że nie spotkałam się z tym daniem w żadnej z tutejszych restauracji. Najczęściej można go spotkać na angielskich blogach i w programach kulinarnych. W supermarketach widnieje jako gotowe danie w słoiku. Nie wiem co ma wspólnego popularność tego dania z wyspą, bo niezaprzeczalnie w tym daniu widoczne są wpływy kuchni włoskiej. Jedynym racjonalnych tłumaczeniem może być fakt, iż kuchnia brytyjska w dużej mierze opiera się na daniach zapożyczonych z różnych zakątków świata. Do przygotowania tego dania wystarczy jedna patelnia, kilka prostych składników i po 20 minutach obiad jest już w piekarniku. Danie urzekło mnie nie tylko swoją prostotą, ale również bogatym smakiem. Jest wspaniałe, lekko pikantne, aromatyczne i sycące. Wzbogaciłam je filecikami anchois, dzięki czemu danie stało się bardziej wyraziste i pełne smaku. Świetnie też sprawdziły by się tu kapary bądź oliwki, ale tę opcję wypróbuję następnym razem, bo z pewnością je powtórzę. Uzupełnieniem tego dania będzie lampka białego wina Sauvignon Blanc lub wina ze szczepu Pinot Noir.
Drukuj
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
20 min
Czas przygotowania
40 min
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
20 min
Czas przygotowania
40 min
Ingredients
  1. 300 g makaronu Fusilli *
  2. 320 g tuńczyka w kawałkach w oliwie
  3. 200 g pomidorów krojonych z puszki
  4. 30 g filecików anchois w oliwie z oliwek
  5. 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  6. 1 średnia cebula
  7. 1 łyżka sosu Worcestershire
  8. 1 płaska łyżeczka płatków chili
  9. 1 łyżeczka oregano
  10. ½ łyżeczki papryki słodkiej
  11. pieprz czarny
  12. sól
Dodatkowo
  1. 100 g sera cheddar
  2. 2 łyżki natki pietruszki
Instructions
  1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Odstawiamy na bok.
  2. Na dużą i głęboką patelnię przeznaczoną do piekarnika wlewamy olej z jednej puszki tuńczyka. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i płatki chili. Podsmażamy chwilę od czasu do czasu mieszając. Gdy cebula będzie miękka dodajemy tuńczyka (olej z drugiej puszki można również dodać, lub go pominąć), mieszamy i gotujemy przez minutę. Dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy, posiekane anchois (bez oliwy) i pozostałe przyprawy. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut. Z solą proponuję wstrzymać się do końca gotowania, gdyż anchois są słone, a podczas gotowania oddadzą cały swój smak potrawie.
  3. Do sosu przekładamy makaron i dokładnie mieszamy tak, aby składniki się połączyły. Wierzch posypujemy startym cheddarem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na 20-25 minut. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
  4. * użyłam włoskiego makaronu z mąki durum
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Makaron w kremowym sosie z łososiem

Sos Ortolana

Sos Ortolana
Warto latem zamknąć w słoikach trochę wygrzanych w słońcu warzyw i cieszyć się ich smakiem zimową porą. Tym razem przygotowałam prosty, ale jakże smaczny sos na bazie cukinii i pomidorów. Ortolana to włoski sos, który zawiera mnóstwo chrupiących warzyw. Jest gęsty, lekko pikantny i wyrazisty w smaku. W zupełności nie wymaga już żadnych dodatków. Wystarczy go podgrzać, połączyć z makaronem i obficie posypać parmezanem. Do tego lampka dobrego, czerwonego wina i danie w stylu włoskim gotowe. W połączeniu z mieloną wołowiną również smakuje wyśmienicie. Którą wersję wybierzecie? - zdecydujcie sami.
Drukuj
Czas przygotowania
1 hr
Czas gotowania
40 min
Czas przygotowania
1 hr 40 min
Czas przygotowania
1 hr
Czas gotowania
40 min
Czas przygotowania
1 hr 40 min
Składniki
  1. 2 ½ kg pomidorów
  2. 2 kg cukinii
  3. 750 g marchewki
  4. 500 g cebuli
  5. 150 g koncentratu pomidorowego
  6. 250 ml oleju
  7. 2 papryczki chili
  8. ½ główki czosnku
  9. 2 łyżki soli
  10. 2 łyżki cukru
  11. 1 ½ łyżki słodkiej papryki
  12. 1 łyżka papryki ostrej
  13. 1 łyżeczka suszonej bazylii
  14. pieprz biały
Przygotowanie
  1. Cukinię dokładnie myjemy i osuszamy. Marchew, cebulę i czosnek obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w malutką kosteczkę. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i czosnek. Podsmażamy chwilę do momentu, aż cebula się zeszkli. Dodajemy marchew, sól i dusimy około 5 minut od czasu do czasu mieszając.
  2. W osobnym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia, wrzucamy pomidory. Po chwili wyjmujemy pomidory i obieramy ze skórki. Pomidory przekładamy do osobnego garnka, dodajemy koncentrat pomidorowy, pokrojone papryczki chili i gotujemy przez 20 minut. Całość blendujemy. Do garnka z cebulą dodajemy pomidory, marchew i cukinię. Doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami i gotujemy około 10 -15 minut. Warzywa powinny pozostać wciąż chrupkie.
  3. Gorący sos przekładamy do czystych, wyparzonych słoików i mocno zakręcamy. Pasteryzujemy około 20 minut w piekarniku.
Notes
  1. Z podanych składników wychodzi około 5 litrów sosu
Adapted from Olga Smile
Adapted from Olga Smile
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Kurczak po włosku w sosie Marinara

Kurczak po włosku w sosie Marinara
Porcje 2
Przenosimy się do Włoch, gdzie w promieniach gorącego słońca, hałasują cykady. Malownicze krajobrazy współgrają z dobrym winem i wspaniałą kuchnią. Od północy do południa Włoch, rozprzestrzeniają się zapachy wspaniałej kuchni włoskiej. Jednym z takich dań jest kurczak faszerowany szpinakiem w klasycznym sosie marinera, który można dowolnie modyfikować i wzbogacać ulubionymi dodatkami - oliwkami, ostrą papryczką, anchois czy czerwonym winem. Danie wspaniale smakuje z lampką lekkiego, Włoskiego wina Valpolicella.
Drukuj
Czas przygotowania
30 min
Czas gotowania
35 min
Czas przygotowania
1 hr 5 min
Czas przygotowania
30 min
Czas gotowania
35 min
Czas przygotowania
1 hr 5 min
Ingredients
  1. 2 filety z kurczaka
  2. 80 g mozzarelli
  3. pieprz biały
  4. sól
Panierka
  1. 50 g parmezanu
  2. 60 g panko *
  3. 1 jajko
Szpinak
  1. 130 g sera ricotta
  2. 120 g liści szpinaku
  3. 1 łyżka oliwy z oliwek
  4. 2 ząbki czosnku
  5. gałka muszkatołowa
  6. pieprz biały
  7. sól
Sos Marinara
  1. 200 g pomidorów krojonych z puszki
  2. 1 mała cebula
  3. 2 ząbki czosnku
  4. 2 łyżki oliwy z oliwek
  5. 1 liść laurowy
  6. ½ łyżeczki oregano
  7. ½ łyżeczki bazylii
  8. ½ łyżeczki cukru
  9. pieprz czarny
  10. sól
Dodatkowo
  1. listki świeżej bazylii
Sos Marinara
  1. W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę i smażymy do momentu, aż cebulka się lekko zeszkli. Następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i mieszamy. Dodajemy pomidory, liść laurowy i doprawiamy do smaku przyprawami i gotujemy na małym ogniu przez 25-30 minut. Sos powinien wyraźnie zgęstnieć.
Szpinak
  1. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i wrzucamy liście szpinaku. Dusimy na średnim ogniu do momentu, aż szpinak zmięknie i zmniejszy swoją objętość. Zestawiamy z palnika, dodajemy ricottę, doprawiamy do smaku przyprawami. Mieszamy i odstawiamy na bok.
  2. Filety z kurczaka delikatnie rozbijamy jak najcieniej uważając, aby nie porwać mięsa. Z każdej strony oprószamy mięso solą i białym pieprzem. Na każdy filet wykładamy porcję nadzienia ze szpinaku i zwijamy w roladkę.
  3. Płatki rozdrabniamy, dodajemy parmezan i mieszamy. Każdą roladkę obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w w panierce. Tak przygotowane roladki układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 25 minut. Po tym czasie roladki wyjmujemy z piekarnika. Na każdą roladkę wykładamy porcję sosu Marinara i układamy plasterek mozzarelli. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 minut. Mozzarella powinna się rozpuścić. Przed podaniem dekorujemy świeżymi listkami bazylii.
  4. Buon appetito !
Notes
  1. * można użyć bułki tartej lub zmielonych płatków wielozbożowych
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj również Drobiowych kieszonek nadziewanych chorizo i porami

Tripoline al ragù z wołowiną

Tripoline al ragù z wołowiną
Porcje 4
Dziś zabieram Was w podróż do Północnych Włoch, a konkretnie do z Emilia-Romaqna. Region ten znany jest przede wszystkim z produkcji aromatycznych win, ale również ma najwspanialsze tradycje kulinarne i najlepsze restauracje. To właśnie z tego regionu wywodzi się potrawa, którą dziś Wam prezentuję . Ragû`to najprawdopodobniej najbardziej znany włoski sos, nazywany również sosem bolońskim. Jego tradycja sięga średniowiecza. W XX wieku receptura dla zachowania ciągłości włoskiej tradycji kulinarnej, została zdeponowana w Izbie Przemysłowo- Handlowej w Bolonii. Dziś klasycznie, prosto i po włosku...
Drukuj
Czas przygotowania
25 min
Czas gotowania
1 hr
Czas przygotowania
1 hr 25 min
Czas przygotowania
25 min
Czas gotowania
1 hr
Czas przygotowania
1 hr 25 min
Ingredients
  1. 300 g mielonej wołowiny
  2. 25 g włoskiej pancetty lub boczku
  3. 250 g makaronu tripoline *
  4. 125 ml czerwonego wina
  5. 250 ml bulionu wołowego
  6. 1 papryczka chili **
  7. 2 łodygi selera naciowego
  8. 1 puszka pomidorów pelati
  9. 1 duża cebula
  10. 1 marchew
  11. 3 ząbki czosnku
  12. 1 łyżeczka oregano
  13. ½ łyżeczki rozmarynu
  14. ½ łyżeczki tymianku
  15. 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  16. szczypta cukru
  17. 2 łyżki oliwy z oliwek
  18. pieprz czarny
  19. sól
Dodatkowo
  1. 3 łyżki parmezanu
  2. 2 łyżki natki pietruszki
Instructions
  1. Pancettę lub boczek kroimy w drobną kostkę. Marchew, cebulę i czosnek obieramy. Marchew i selera kroimy w drobna kostkę, a pozostałe warzywa drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pancettę i krótko smażymy. Dodajemy posiekane warzywa, mieszamy i podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy mięso i smażymy do momentu, aż mięso zmieni kolor. Całość podlewamy winem. Gotujemy około 5 minut. Dodajemy pomidory, oregano, tymianek, rozmaryn, cukier i bulion. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu przynajmniej 60 minut. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
  2. Makaron gotujemy al dente i odcedzamy nie przelewając go zimną wodą, ponieważ makaron nie połączy nam się z sosem. Makaron przekładamy do sosu i mieszamy, aż sos dokładnie pokryje cały makaron. Przed podaniem posypujemy parmezanem i świeżo posiekaną natką pietruszki.
  3. * można użyć makaronu: tagliatelle, pappardelle lub innego szerokiego makaronu, który dobrze zmiesza się z sosem i uniesie jego ciężar
  4. ** można pominąć
  5. Buon appetito !
Notes
  1. - danie świetnie uzupełni pochodzące z tego regionu wino Lambrusco. Oryginalna jego wersja rzadko dociera do zagranicznych odbiorców. Większość eksportowanego Lambrusco to jego odmiana amabile, czyli półsłodka. Tymczasem w tym regionie zdecydowanie przeważa wersja całkowicie wytrawna. Można zastąpić włoskim winem Lena di Mezzo lub Feudo Arancio
  2. - składniki powinny być jak najlepszej jakości. Zadbajmy o dobry kawałek świeżego mięsa i zmielmy go samodzielnie w domu. Wino również nie może być z pierwszej lepszej sklepowej półki. Złe połączenie zaburzy smak dania. Dobry makaron, ugotowany koniecznie al dente. No i parmezan - tego wspaniałego sera nie zastąpi zwykły, polski ser.
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj również przepisu na Makaron z klopsikami według Jamiego

Toskański dżem z marchewki

Toskański dżem z marchewki
Dziś zabieram Was do cudownej i słonecznej Toskanii, gdzie wszystko smakuje inaczej, lepiej, pełniej. Skromna, prosta, tradycyjna, naturalna i wyrafinowana – tak w skrócie mówi się o toskańskiej kuchni. I właśnie ten dżem taki jest. Niesamowicie prosty w przygotowaniu, smaczny, no i ten kolor - zimową porą zapewne Was rozgrzeje.
Drukuj
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
1 hr 20 min
Czas przygotowania
1 hr 35 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
1 hr 20 min
Czas przygotowania
1 hr 35 min
Ingredients
  1. 2 kg marchewki *
  2. 600 g cukru
  3. 3 cytryny
Instructions
  1. Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Zalewamy wodą tak, aby marchew była przykryta i gotujemy do miękkości. Ugotowaną marchew odcedzamy, zachowując 150 ml wody. Marchewkę przekładamy do garnka o grubym dnie, dodajemy wodę z gotowania i miksujemy blenderem. Ja osobiście bardzo lubię niewielkie kawałeczki w dżemie, więc nie miksuję całkiem na gładki mus.
  2. Marchew zasypujemy cukrem. Cytryny dokładnie myjemy i sparzamy. Z dwóch cytryn wyciskamy sok, a z trzeciej ścieramy skórkę na tarce o małych oczkach. Sok i skórkę cytrynową dodajemy do marchewki. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 30-40 minut. Gotowy dżem przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Pasteryzujemy 7-8 minut.
  3. Buon appetito!!!
Notes
  1. * waga po obraniu
Adapted from Magiczny kociołek
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Zapiekane cannelloni z cukinii w sosie beszamelowym

Zapiekane cannelloni z cukinii w sosie beszamelowym
Porcje 8
Wspaniałe danie utrzymane zdecydowanie we włoskim stylu. Makaron cannelloni zastępuje delikatna cukinia. Do tego pachnąca bazylia, aromatyczny parmezan i beszamel. Pistacje spełniają tu ważną rolę - swoją niebywałą chrupkością poprawiają smak jak i teksturę dania. Bardzo proste połączenie kilku składników w efekcie daje niezwykle smaczne i sycące danie. Wspaniale smakuje z lampką lekkiego, włoskiego wina Valpolicella.
Drukuj
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
50 min
Czas przygotowania
1 hr 10 min
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
50 min
Czas przygotowania
1 hr 10 min
Ingredients
  1. 2 duże cukinie
  2. sól
Farsz mięsny
  1. 600 g mięsa wieprzowego mielonego
  2. 100 ml przecieru pomidorowego
  3. 40 g pistacji
  4. 1 duża cebula
  5. 3 ząbki czosnku
  6. 1 jajko
  7. 2 łyżki masła
  8. 3 łyżki mielonych otrąb *
  9. pieprz czarny
  10. sól
Beszamel
  1. 600 ml mleka 3,2%
  2. 50 g masła
  3. 50 g mąki pszennej
  4. świeżo otarta gałka muszkatołowa
  5. 2 łyżki parmezanu
  6. 2 łyżki posiekanej bazylii
  7. pieprz biały
  8. sól
Dodatkowo
  1. 2-3 łyżki sera żółtego
Cukinia
  1. Cukinię dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na cienkie paski. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i blanszujemy cukinię około minuty. Cukinię wyjmujemy i hartujemy w misce z zimną wodą. Układamy na ręczniku papierowym i odstawiamy na bok.
Beszamel
  1. W rondelku rozpuszczamy masło. Kiedy masło się całkowicie rozpuści, dodajemy mąkę i mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Powstanie blada zasmażka. Zdejmujemy rondelek z ognia i cienkim strumieniem wlewamy zimne mleko. Przy pomocy rózgi kuchennej bardzo energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki.
  2. Rondelek stawiamy z powrotem na średnim ogniu i podgrzewamy stale mieszając do momentu, aż wyraźnie zgęstnieje, a mąka się ugotuje. Na sam koniec dodajemy bazylię, parmezan i doprawiamy do smaku pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową.
Farsz mięsny
  1. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekane warzywa i podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż cebulka się zeszkli. Do miski przekładamy mięso, dodajemy jajko, posiekane pistacje, podsmażone warzywa i pozostałe przyprawy.
  2. Mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Z tak przygotowanego mięsa formujemy pulpeciki wielkości śliwek. Każdy pulpecik owijamy plasterkami cukinii. Cukinia ma przypominać makaron cannelloni.
  3. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy beszamel i układamy pulpeciki zachowując niewielkie odstępy. Sos powinien sięgać do połowy pulpecików. Miejsca pomiędzy pulpecikami posypujemy startym żółtym serem. Tak przygotowane pulpeciki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy przez 20-30 minut. Pulpeciki podajemy ze świeżą bagietką lub ziemniakami.
  4. Buon appetito !
Notes
  1. * można zastąpić bułką tartą
Adapted from Kuchnia Lidla
Adapted from Kuchnia Lidla
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj również przepisu na Toskańską zapiekankę z cukinią