Category: Serniki pieczone

Kawowy sernik nowojorski

Kawowy sernik nowojorski
Porcje 16
New York Cheesecake to jeden z tych serników, który pokochał chyba cały świat. Przyznam szczerze, że i ja mam do niego słabość. Wyśmienicie smakuje z frużeliną owocową, polewą czekoladową jak i solo. Stanowi również świetną bazę do różnych wariacji smakowych. I właśnie dziś klasyczny sernik nowojorski wzbogaciłam o wspaniałą, kawową nutę. Miłośnicy kawy z pewnością będą zachwyceni. Ale uwaga! Sernik uzależnia podobnie jak kawa! Wspaniale komponuje się z pysznym espresso, choć moim subiektywnym zdaniem filiżanka kawy wydaje się tu zbędna. Sernik jest niezwykle delikatny, aksamitny, o cudownej kremowej konsystencji i subtelnym smaku kawy. Nowojorska klasyka, której grzechem byłoby nie spróbować!
Drukuj
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
1 hr 5 min
Czas przygotowania
1 hr 20 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
1 hr 5 min
Czas przygotowania
1 hr 20 min
Spód
  1. 200 g ciasteczek zbożowych *
  2. 75 g masła
Sernik
  1. 1200 g serka kremowego **
  2. 260 g cukru
  3. 4 jajka
  4. 60 g mąki pszennej
  5. 150 g gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  6. 150 ml śmietany kremówki
  7. 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej liofilizowanej
Polewa kawowa
  1. 300 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
  2. 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej liofilizowanej
  3. 3 łyżki drobnego cukru
Dekoracja
  1. 100 ml śmietany kremówki
  2. 100 g mascarpone
  3. 2 łyżki cukru pudru
  4. 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Spód
  1. Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy, dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Sernik
  1. Do sera dodajemy cukier, jajka, mąkę oraz kwaśną śmietanę. Do śmietany kremówki dodajemy kawę i podgrzewamy lekko w mikrofali. Mieszamy, aby kawa całkowicie się rozpuściła. Przestudzoną śmietankę z kawą dodajemy do pozostałych składników i mieszamy mikserem do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę serową wykładamy na przygotowany spód, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 45 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160'C i pieczemy kolejne 20 minut.
Polewa kawowa
  1. Do śmietany dodajemy cukier oraz kawę. Mieszamy i odstawiamy na bok. Kawa powinna się rozpuścić podczas kiedy sernik się piecze.
  2. Sernik wyjmujemy z piekarnika i rozprowadzamy na wierzchu polewę kawową. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut góra - dół.
  3. * użyłam ciastek degistive
  4. ** użyłam serka philadelphia
Notes
  1. - wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową
  2. - masy serowej nie należy zbyt długo miksować. W przeciwnym wypadku serniczki mocno urosną, a potem opadną
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Sernik chałwowy

Mini serniczki z owocami lata

Mini serniczki z owocami lata
Porcje 12
Ostatnie dni sierpnia zwiastują koniec wakacji i zbliżającą się nieuchronnie jesień. I choć słońce nadal mocno grzeje, to poranki są nie co chłodniejsze, dni znacznie krótsze. Na zakończenie tego letniego sezonu przygotowałam małe i skromne sernikowe muffinki wypełnione słodyczą owoców lata - nic więcej do szczęścia nie trzeba!
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
25 min
Czas przygotowania
35 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
25 min
Czas przygotowania
35 min
Spód
  1. 120 g ciastek pełnoziarnistych *
  2. 50 g masła 82%
Masa serowa
  1. 600 g twarogu półtłustego
  2. 120 g drobnego cukru
  3. 2 jajka
  4. 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Frużelina owocowa
  1. 250 g owoców lata **
  2. 120 g cukru
  3. 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  4. 2½ łyżeczki żelatyny spożywczej
Spód
  1. Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Standardową foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Na dno każdej foremki wykładamy masę ciasteczkową, dokładnie dociskając do spodu.
Masa serowa
  1. Twaróg dwukrotnie mielimy. Dodajemy jajka, cukier oraz wanilię i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Masą serową uzupełniamy każdą papilotkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160'C i pieczemy przez 25 minut. Po wystudzeniu serniczki chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.
Frużelina owocowa
  1. Owoce przekładamy do garnka i dodajemy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż owoce puszczą sok, a cukier się rozpuści. W niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i łączymy z owocami. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy gaz, gotujemy pół minuty i zdejmujemy z palnika.
  2. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i dodajemy do owoców. Mieszamy do połączenia się składników. Nie gotujemy! Odstawiamy na bok do wystudzenia.
  3. Na każdy serniczek nakładamy porcję frużeliny. Smacznego !!!
  4. * użyłam ciastek degistive
  5. ** użyłam mrożonej mieszanki owoców: maliny, jagody, wiśnie, czarna porzeczka, truskawki, jeżyny
Notes
  1. - wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową
  2. - masy serowej nie należy zbyt długo miksować. W przeciwnym wypadku serniczki mocno urosną, a potem opadną
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Sernik z żelką mango

 

Sernik z sera warzonego

Sernik z sera warzonego
Porcje 12
Sernik z sera warzonego, popularny również pod nazwą sernik gotowany. W moim domu nazywany sernikiem owarzanym, na którym obowiązkowo królowały skąpane w letnim słońcu truskawki, zatopione w soczystej galaretce. Nie mniej jednak jakby nie brzmiała jego nazwa jedno jest pewne - ten sernik to niezapomniany smak, który przywołuje miłe wspomnienia. Bo przecież olfaktoryczne wspomnienia to nie tylko dana potrawa, zapach czy jej smak. To cały wachlarz wspomnień, miejsc, chwil i kochanych osób. Ten sernik zdecydowanie do takich należy. Odświeża zapomniane smaki i przywołuje wspomnienia. Jest puszysty, wyjątkowo delikatny w smaku i nie zbyt słodki. Tajemnicą jego niezwykłego smaku i kremowej konsystencji jest ser - samodzielnie przygotowany babcinym sposobem. Pewnych smaków nigdy się nie zapomina!
Drukuj
Czas przygotowania
35 min
Czas gotowania
45 min
Czas przygotowania
1 hr 20 min
Czas przygotowania
35 min
Czas gotowania
45 min
Czas przygotowania
1 hr 20 min
Biszkopt
  1. 4 jajka
  2. 130 g cukru
  3. 80 g mąki tortowej
  4. 27 g mąki ziemniaczanej
  5. szczypta soli
Masa serowa
  1. 2 litry pełnego, niepasteryzowanego mleka
  2. 500 ml kwaśnej wiejskiej śmietany *
  3. 6 jajek
  4. 250 g masła 82%
  5. 170 g cukru pudru
  6. 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo
  1. 600 g truskawek
  2. 2 galaretki truskawkowe
Biszkopt
  1. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku. Pod koniec dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy najlepiej przy pomocy szpatułki do połączenia się składników.
  2. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopt przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy przez 40-45 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu ścinamy wierzch biszkoptu.
Masa serowa
  1. Do śmietany dodajemy jajka i roztrzepujemy. W dużym garnku podgrzewamy mleko. Kiedy mleko zacznie się gotować, wlewamy śmietanę z jajkami. Zmniejszamy gaz na na minimum i mieszając podgrzewamy, aż wyraźnie oddzieli się twarożek od serwatki. Na tym etapie nie należy doprowadzać mleka d ponownego zagotowania się.
  2. Twarożek odsączamy na sicie wyłożonym gazą. Pozostawiamy na sicie około godziny.
  3. Twarożek przecisnęła raz przez praskę do ziemniaków. Tą czynność można pominąć, jednak uważam, że taka konsystencja sera o wiele lepiej smakuje. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodajemy po łyżce twarogu. Pod koniec dodajemy ekstrakt z wanilii i mieszamy do połączenia się składników.
  4. Na biszkopt wykładamy masę serową, równomiernie rozprowadzamy i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu w 900 ml wody. Truskawki myjemy i kroimy w plasterki. Układamy równo na wierzchu ciasta i wylewamy tężejącą galaretkę. Ciasto wstawiamy do lodówki, aby galaretka stężała.
  5. * w pełni naturalnej i nie zawierającej zagęszczaczy, utwardzaczy i E
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Sernik na zimno z truskawkami

 

Sernik cytrynowy z musem truskawkowym

Sernik cytrynowy z musem truskawkowym
Porcje 12
Dziś wielkie święto, święto wszystkich MAM. Wiele osób twierdzi, że bycie rodzicem to praca na pełny etat, bez płatnych zwolnień czy urlopów. Kiedyś bym się nawet z tym zgodziła... Dziś po 18 latach macierzyństwa wiem już, że największą nagrodą w życiu kobiety jest bycie matką. To nie praca, nie zobowiązanie, lecz ogromny przywilej! Przywilej nagradzany uśmiechem i bezinteresowną, bezgraniczną miłością... Ten jakże ciepły, majowy dzień wymagał wyjątkowej oprawy. Dwusmakowy sernik idealnie wpasował się w dzisiejsze święto. Jest pyszny, taki jak lubimy - wilgotny, kremowy i orzeźwiający. Wspaniały, cytrynowy smak genialnie uzupełnia się z delikatnym i puszystym musem truskawkowym. Wszystkim Mamom w tym wyjątkowym dniu życzę wszystkiego najsłodszego!!!
Drukuj
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
1 hr 15 min
Czas przygotowania
1 hr 35 min
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
1 hr 15 min
Czas przygotowania
1 hr 35 min
Spód
  1. 200 g ciasteczek zbożowych
  2. 75 g masła
Sernik
  1. 700 g twarogu półtłustego
  2. 250 g serka mascarpone
  3. 150 g jogurtu greckiego
  4. 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  5. 170 g cukru
  6. 4 jajka
  7. sok z 2 cytryn
  8. skórka z 1 cytryny
Pianka truskawkowa
  1. 400 g truskawek
  2. 350 ml śmietany kremówki
  3. 80 g cukru pudru
  4. 1 ½ łyżki żelatyny
Spód
  1. Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy, dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Masa serowa
  1. Twaróg trzykrotnie mielimy. Z dwóch cytryn wyciskamy sok. Trzecią cytrynę sparzamy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy skórkę. Należy zetrzeć tylko żółt część skórki, gdyż biała część może oddać gorzki smak. Jajka miksujemy z cukrem przez 2-3 minuty, dodajemy mąkę ziemniaczaną, twaróg, jogurt, sok i skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Masę serową przekładamy na spód. Formę do pieczenia owijamy szczelnie od dołu folią aluminiową i wstawiamy do naczynia żaroodpornego. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy wodę tak, aby sięgała do 1/3 wysokości formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 240'C. W tej temperaturze pieczemy sernik przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120'C i pieczemy kolejne 60 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy w nim sernik do wystudzenia. Sernik chłodzimy w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.
Mus truskawkowy
  1. Truskawki blendujemy. Żelatynę zalewamy 3-4 łyżkami gorącej wody, dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny i dodajemy do truskawek. Śmietanę ubijamy na sztywny, gęsty krem. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Do śmietany dodajemy partiami mus truskawkowy i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Czynność tą można wykonać na wolnych obrotach miksera, ale najlepiej to zrobić przy pomocy łyżki. Tak przygotowany mus przekładamy na wierzch sernika i wstawiamy do lodówki.
  2. Schłodzony sernik przed podaniem dekorujemy świeżymi truskawkami
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Sernik z musem jeżynowym

 

Sernik z żelką mango

Sernik z żelką mango
Porcje 16
Jak co roku na początku października na blogu pojawia się sernik. To nie przypadek - serniki uwielbia moja druga połowa. Ponieważ obchodzi w tym czasie imieniny - tak się już przyjęło, że co roku robię dla Niego sernik, a to najsmaczniejszy prezent jakim mogę go obdarować. Sernik z mango marzył mi się od dawna i właśnie nadarzyła się okazja, aby go zrobić. Jest wilgotny i kremowy z ciekawą nutą tropikalnej żelki z mango. Urzekający smakiem i wspaniałym kolorem.
Drukuj
Czas przygotowania
30 min
Czas gotowania
1 hr 45 min
Czas przygotowania
2 hr 15 min
Czas przygotowania
30 min
Czas gotowania
1 hr 45 min
Czas przygotowania
2 hr 15 min
Spód
  1. 200 g zbożowych ciastek *
  2. 60 g masła
Masa serowa
  1. 750 g twarogu
  2. 250 g mascarpone
  3. 150 ml śmietanki kremówki
  4. 230 g cukru
  5. 5 jajek
  6. 40 g mąki ziemniaczanej
  7. 1 łyżeczka pasty waniliowej
Żelka z mango
  1. 500 g mango z puszki **
  2. 3 łyżki soku z cytryny
  3. 18 g żelatyny
Spód
  1. Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy, dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki.
Masa serowa
  1. Twaróg mielimy trzykrotnie. Dodajemy mascarpone, śmietankę, cukier, mąkę ziemniaczaną i pastę z wanilii. Miksujemy do połączenia się składników. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo po jednym jajku i mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę wykładamy na przygotowany spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C.
  2. W tej temperaturze pieczemy sernik przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120'C i pieczemy przez kolejne 90 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy w nim sernik do wystudzenia. Po wystudzeniu sernik chłodzimy w lodówce przez 12 godzin.
Żelka z mango
  1. Mango odsączamy z zalewy i blendujemy na gładki mus. Przelewamy do rondelka, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika. Do kubeczka wlewamy 100 ml soku z mango i podgrzewamy w mikrofali do momentu wrzenia. Dodajemy żelatynę i energicznie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Dodajemy do musu i mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy do wystudzenia.
  2. Dobrze schłodzony mus wykładamy na wierzch sernika i wstawiamy całość do lodówki na kilka godzin.
  3. * użyłam ciastek degistive
  4. ** waga owoców po odsączeniu
Notes
  1. - podczas pieczenia sernik rośnie. Nie należy się tym martwić, gdyż po wyjęciu z piekarnika równo opada
  2. - mus można zrobić również ze świeżych owoców. Wtedy należy dodać odrobinę cukru do musu, a sok do rozpuszczenia żelatyny zastąpić wodą
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Sernik cytrynowy z musem truskawkowym

 

Sernik jeżynowy

Sernik jeżynowy
Porcje 16
Sierpień to piękny czas, pełen kolorowych i smacznych owoców. Królują porzeczki, gruszki, śliwki, morele i oczywiście moje długo wyczekiwane jeżyny. Kiedy tylko się pojawią wybieramy się na rodzinny, niedzielny spacer. Wracamy podrapani, umorusani, ale szczęśliwi. Smak dziko rosnących owoców jest nie do porównania z ich wersjami hodowlanymi czy nawet ogrodowymi. Są o wiele smaczniejsze i bogatsze w składniki odżywcze. W dodatku ich niezaprzeczalną zaletą jest to, że są zupełnie za darmo! W tym roku nasze zbiory były wyjątkowo udane - zebrane 3 kilogramy szczęścia i wspaniale spędzony czas. Zamarzył nam się sernik z jeżynami i oto jest! Wspaniały, wilgotny, nie zbyt słodki o cudownie kremowej konsystencji i urzekającym smaku jeżyn.
Drukuj
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
1 hr
Czas przygotowania
1 hr 20 min
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
1 hr
Czas przygotowania
1 hr 20 min
Spód
  1. 300 g czekoladowych ciastek degistve
  2. 80 g masła
Masa serowa
  1. 700 g twarogu
  2. 250 g mascarpone
  3. 400 g jeżyn
  4. 200 g cukru pudru*
  5. 4 jajka
  6. 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Polewa
  1. 330 g śmietany 18%
  2. 2-3 łyżki cukru pudru
  3. ½ łyżeczki pasty z wanilii
Spód
  1. Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno jak i boki tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wykładamy spód jak i boki tortownicy, dokładnie dociskając. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Masa serowa
  1. Jeżyny rozdrabniamy na gładki mus. Przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Twaróg dwukrotnie mielimy i przekładamy do miski. Dodajemy mascarpone, cukier, mąkę ziemniaczaną i mus jeżynowy. Miksujemy do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Nie przerywając miksowania dodajemy kolejno po jednym jajku. Miksujemy do połączenia się składników. Masę serową przekładamy na schłodzony spód ciasteczkowy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 1 godzinę.
Polewa
  1. Schłodzoną śmietanę przekładamy do miski, dodajemy cukier puder pastę z wanilii. Miksujemy na wysokich obrotach, aż składniki się połączą. Tak przygotowaną polewę odstawiamy do lodówki.
  2. Po godzinie pieczenia polewę wylewamy na wierzch sernika i równomiernie rozprowadzamy. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Po upieczeniu sernik odstawiamy do ostudzenia. Następnie wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem sernik możemy ozdobić świeżymi listkami mięty i świeżymi jeżynami. Jeśli spodobał Wam się ten przepis, spróbujcie koniecznie przepisu na sernik z musem jeżynowym.
Notes
  1. * ilość cukru można dostosować do własnych upodobań. Wszystko również zależy od tego, jak kwaśne są jeżyny
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Sernik z musem jeżynowym

 

Sernik chałwowy

Sernik chałwowy
Porcje 16
Wiele osób postrzega sernik jako przysmak typowo polski. Owszem: serniki są bardzo popularne w Polsce, ale z wielką chęcią zajadają się nimi również mieszkańcy innych krajów. Wypiek ten sięga czasów starożytnych. Ówczesny sernik stanowił nie lada rarytas, jakim karmiono olimpijczyków, którzy zwyciężali w igrzyskach. Sernik stał się popularny w Europie za sprawą ekspansji terytorialnej Rzymian. Ludność z podbitych krajów przejmowała od przodków Włochów zwyczaje: również sztukę kulinarną. I tak przez lata miłość Europejczyków do sernika wzrastała, a poszczególne kraje wypracowywały sobie własne warianty tej słodkiej pyszności. Sernik chałwowy zdecydowanie skradł nasze serca - wilgotny, o cudownie kremowej konsystencji i subtelnym, nie dominującym smaku chałwy.
Drukuj
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
1 hr 15 min
Czas przygotowania
1 hr 35 min
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
1 hr 15 min
Czas przygotowania
1 hr 35 min
Spód
  1. 300 g ciastek zbożowych*
  2. 60 g masła
Masa serowa
  1. 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku*
  2. 250 g ricotty
  3. 300 g chałwy waniliowej
  4. 200 ml śmietany kremówki
  5. 300 g białej czekolady
  6. 85 g cukru pudru
  7. 4 duże jajka
Polewa czekoladowa
  1. 150 g czekolady mlecznej
  2. 100 ml śmietany kremówki
Dodatkowo
  1. 50 g chałwy waniliowej
Spód
  1. Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki.
Masa serowa
  1. Do rondelka wlewamy śmietanę, dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści. Pamiętajmy, aby nie zagotować śmietany. Chałwę rozdrabniamy przy pomocy widelca. Do sera białego dodajemy ricottę, jajka, cukier i pokruszoną chałwę. Miksujemy na średnich obrotach, dodajemy śmietanę z białą czekoladą i mieszamy do połączenia się składników.
  2. Masę serową wylewamy na przygotowany wcześniej ciasteczkowy spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pod sernikiem umieszczamy żaroodporne naczynie wypełnione wodą. Sernik pieczemy przez 50 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150'C i pieczemy kolejne 25 minut. Po upływie całkowitego czasu pieczenia wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwi i pozostawiamy tak sernik do momentu wystudzenia. Wyjmujemy sernik z piekarnika i wstawiamy najlepiej do lodówki na 12 godzin.
Polewa
  1. Do rondelka wlewamy śmietanę, dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Pamiętajmy, aby nie zagotować śmietany. Tak przygotowaną polewę wylewamy na wierzch schłodzonego sernika. Wierzch dekorujemy pokruszoną chałwą.
Notes
  1. * użyłam ciastek degistive
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Sernik Biały Michał

 

Sernik Biały Michał

Sernik Biały Michał
Porcje 16
Historia sernika sięga czasów starożytnych, kiedy to grecki filozof Aegimus napisał książkę poświęconą sztuce wypieku tego ciasta. Ówczesny sernik stanowił nie lada rarytas, jakim karmiono olimpijczyków, którzy zwyciężali w igrzyskach. Ten rodzaj deseru jest u nas bardzo lubiany, a największym jego fanem jest moja druga połowa. Sernik zdecydowanie skradł nasze serca - wilgotny, o cudownie kremowej konsystencji i subtelnym, orzechowo - michałkowym smaku. Jest na pierwszej pozycji listy najlepszych serników, jakie do tej pory upiekłam.
Drukuj
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
2 hr
Czas przygotowania
2 hr 20 min
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
2 hr
Czas przygotowania
2 hr 20 min
Spód
  1. 320 g ciastek zbożowych *
  2. 100 g orzechów ziemnych niesolonych
  3. 160 g masła
Masa serowa
  1. 500 g twarogu półtłustego
  2. 250 g sera mascarpone
  3. 85 g cukru pudru
  4. 85 g mleka w proszku
  5. 200 ml śmietanki kremówki 30%
  6. 100 g orzechów ziemnych niesolonych
  7. 150 g Białych Michałków
  8. 70 g białej czekolady
  9. 4 duże jajka
  10. 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Polewa
  1. 60 ml słodkiej śmietanki
  2. 75 g białej czekolady
Dekoracja
  1. 3 sztuki Białych Michałków
  2. 30 g orzechów ziemnych niesolonych
Spód
  1. Przy pomocy blendera mielimy ciasteczka z orzechami. Dodajemy roztopione masło i mieszamy do momentu uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę ciasteczkową. Dokładnie wykładamy nią boki i spód tortownicy dobrze dociskając do tortownicy. Tak przygotowany spód wstawiamy do lodówki.
Masa serowa
  1. Do rondelka o grubym dnie wlewamy śmietankę i podgrzewamy. Dodajemy posiekane michałki, czekoladę i mleko w proszku. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Odstawiamy do wystudzenia. Orzechy mielimy w rozdrabniaczu, dodajemy przestudzoną śmietankę i miksujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.
  2. Twaróg mielimy trzykrotnie, dodajemy mascarpone, mąkę ziemniaczaną i cukier. Miksujemy do połączenia się składników. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym jajku. Następnie po łyżce dodajemy przestudzoną masę śmietanową, mieszamy do połączenia się składników.
  3. Masę serową przekładamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy w tej temperaturze przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120'C i pieczemy sernik przez kolejne 105 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy w nim sernik do wystudzenia. Przestudzony sernik wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Polewa
  1. W rondelku podgrzewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę. Podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści. Tak przygotowaną polewę rozprowadzamy na wierzchu sernika, posypujemy orzechami i pokrojonymi michałkami.
  2. * użyłam ciastek Degistive
Adapted from Domowe Wypieki
Adapted from Domowe Wypieki
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Sernik chałwowy