Category: Zdrowo i fit na słodko

Fit ciasto dyniowe

Fit ciasto dyniowe
Porcje 12
Nawet dbając o dobrą sylwetkę, możecie pozwolić sobie na odrobinę słodkiej przyjemności. Dziś częstuję Was przepisem na wspaniałe ciasto, na bazie naturalnych składników – bez dodatku cukru, sporych ilości tłuszczu, konserwantów oraz ulepszaczy. Ciasto jest cudownie wilgotne, naturalnie słodkie i bardzo szybkie w przygotowaniu. Nie dość, że jest zdrowe, to i bardzo smaczne. Przekonajcie się sami!
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
45 min
Czas przygotowania
55 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
45 min
Czas przygotowania
55 min
Ingredients
  1. 180 g płatków owsianych błyskawicznych
  2. 250 g puree z dyni
  3. 4 łyżki jogurtu naturalnego
  4. 2 łyżki masła
  5. 3½ łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej
  6. 3 jajka M
  7. 40 g orzechów włoskich
  8. 40 g suszonych jagód goi
  9. 40 g rodzynek
  10. ⅓ szklanki erytrolu *
  11. 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  12. 1 płaska łyżeczka cynamonu
  13. 1 łyżeczka sody
  14. ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Instructions
  1. Do dużej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy płatki owsiane, erytrol, cynamon oraz sodę. Następnie dodajemy posiekane orzechy, rodzynki, jagody goi i mieszamy. Masło rozpuszczamy i odstawiamy na bok do wystudzenia.
  2. W osobnej misce mieszamy jajka, puree z dyni, jogurt, wodę i ekstrakt z wanilii. Dodajemy suche składniki i mieszamy krótko do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach 32x9. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 40-45 minut. Pierwsze 20 minut pieczemy góra-dół. Kolejne 20 minut sam dół.
  3. * można zastąpić ksylitolem lub innym słodzikiem
Adapted from Feed Me Better
Adapted from Feed Me Better
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Koktajl mango – banan

Koktajl mango - banan
Porcje 2
Koktajle są zdrowe i energetyczne, wprowadzają urozmaicenie do diety i jednocześnie ją bilansują, a różnorodność możliwości ich przygotowania powoduje, że szybko się nie znudzą. Dla mnie koktajl zastępuje drugie śniadanie. Jest pożywny, prosty i szybki w przygotowaniu. Jest świetną alternatywą na przemycenie sporej dawki witamin do diety naszych dzieci.
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas przygotowania
10 min
Czas przygotowania
10 min
Czas przygotowania
10 min
Ingredients
  1. 1 dojrzałe mango
  2. 1 dojrzały banan
  3. 250 g jogurtu naturalnego
  4. 150 ml mleka
Dodatkowo
  1. listki świeżej mięty
Instructions
  1. Do blendera wlewamy jogurt naturalny, obrane mango i banana. Miksujemy na gładki mus. Dodajemy mleko i ponownie miksujemy. Mleka dodajemy tyle, aby uzyskać odpowiednią dla nas konsystencję koktajlu. W okresie letnim koktajl podajemy dobrze schłodzony. Przed podaniem dekorujemy listkami mięty.
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Koktajl z mango i truskawek

 

Koktajl z mango i truskawek

Koktajl z mango i truskawek
Porcje 3
Koktajle owocowe to świetny pomysł na dostarczenie organizmowi niezbędnych, odżywczych składników i bomby witaminowe, które można pić przez cały rok. Przygotowanie ich jest naprawdę proste i szybkie. Koktajle są bardzo sycące, łatwo przyswajalne, mogą nawet zastąpić podwieczorek czy kolację, są bogatym źródłem białka i tłuszczu (zwłaszcza jeśli zawierają produkty mleczne), węglowodanów (dla osób na diecie lepsze będą koktajle warzywne), błonnika, składników mineralnych oraz witamin. Jest to również świetna forma przemycania witamin i minerałów dzieciom. Zapraszam na pyszny dwukolorowy koktajl ze skąpanych w słońcu truskawek i soczystego mango.
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas przygotowania
10 min
Ingredients
  1. 1 dojrzałe mango
  2. 300 g truskawek
  3. 400 g jogurtu naturalnego
  4. 2 łyżeczki miodu
Dodatkowo
  1. kilka truskawek do dekoracji
Instructions
  1. Mango obieramy ze skórki, oddzielamy od pestki, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do pojemnika w którym będziemy blendować owoce. Truskawki myjemy, odrywamy szypułki kroimy na ćwiartki i wrzucamy do drugiego pojemnika. Dodajemy do nich miód.
  2. Do każdego pojemnika z owocami dodajemy 200 g jogurtu naturalnego i blendujemy. Szklankę do połowy uzupełniamy koktajlem z mango, następnie przy pomocy łyżki uzupełniamy szklankę koktajlem z truskawek. W upalne dni koktajl wyśmienicie smakuje schłodzony.
Adapted from Cook&look
Adapted from Cook&look
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Koktajl mango – banan