Babka drożdżowa

Babka drożdżowa
Porcje 16
Babka drożdżowa to niezaprzeczalnie chluba staropolskiej kuchni. Niegdyś pieczenie drożdżowych bab wielkanocnych traktowano jako najwyższej rangi misterium. Pięknie wyrośnięta baba zapowiadała powodzenie całej rodzinie – dlatego też każdej gospodyni bardzo zależało na udanym wypieku. Wybierano do niego najpiękniejsze rodzynki, tarto cukier, przesiewano mąkę. Traktowano ją w sposób bardzo szczególny i ostrożny. Nie wiem, czy dziś z taką troską podchodzi się do pieczenia bab wielkanocnych, ale zapewne w wielu domach jest ona nieodłącznym elementem świąt wielkanocnych. Jeśli więc marzy Wam się prawdziwa, drożdżowa baba ten przepis z pewnością się przyda. Jest wspaniała, mięciutka i lekka jak puch. Delikatna i wilgotna z subtelną, orzeźwiającą nutą cytryny. Nie tylko pięknie się prezentuje, ale też wyjątkowo smakuje!
Drukuj
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
45 min
Czas przygotowania
1 hr
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
45 min
Czas przygotowania
1 hr
Zaczyn drożdżowy
  1. 50 g świeżych drożdży *
  2. 2-3 łyżki ciepłego mleka
  3. 1 łyżeczka cukru
  4. 1 łyżeczka mąki tortowej
Pozostałe składniki
  1. 500 g mąki tortowej
  2. 125 ml ciepłego mleka
  3. 125 g masła
  4. 120 g cukru
  5. 2 jajka M
  6. 1 żółtko
  7. 70 g rodzynek
  8. 60 ml oleju
  9. 2 łyżeczki cukru waniliowego
  10. 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
Lukier
  1. 140 g cukru pudru
  2. 3 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo
  1. 1 łyżka masła
  2. 1 łyżka mąki
  3. 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
Zaczyn drożdżowy
  1. Wszystkie składniki zaczynu umieszczamy w kubku, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut.
Ciasto właściwe
  1. Do garnka przelewamy mleko, dodajemy masło oraz cukier. Mieszamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy mleko z masłem i cukrem, mieszamy. Dodajemy roztrzepane jajka i żółtka, mieszamy. Na końcu dodajemy zaczyn drożdżowy i ponownie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Po 2-3 minutach odsączamy i oprószamy mąką.
  2. Kiedy ciasto podrośnie, zaczynamy wyrabianie. Wyrabianie polega na zagniataniu w dłoni i dodawaniu do ciasta jak największej ilości powietrza. W tym czasie trzeba dolewać stopniowo olej - to ułatwia wyrabianie i nawilża ciasto. Proces wyrabiania ciasta trwa 20 minut, ale jest bardzo ważny i nie wolno go pomijać. Możecie dla ułatwienia użyć robota kuchennego, jednak nie polecam. Ciasto drożdżowe otulone ciepłem rąk jest według wielu znawców delikatniejsze i smaczniejsze. Pod koniec wyrabiania ciasta dodajemy otartą skórkę z cytryny i rodzynki. Formę do babki o wymiarach 25 x 10 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Przekładamy gotowe ciasto. Wierzch ciasta smarujemy delikatnie roztrzepanym białkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180' C i pieczemy przez 40-45 minut.
Lukier
  1. Wszystkie składniki lukru łączymy ze sobą i mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Jeśli lukier jest zbyt gęsty, możemy dodać odrobinę wody. Tak przygotowanym lukrem dekorujemy babkę
  2. * suchych drożdży
Notes
  1. - wszystkie składniki powinny mieć jednakową temperaturę
  2. - ciasto należy wyrabiać bardzo starannie, aby nie było zakalca
  3. - wyrabiane ręcznie jest jednak delikatniejsze i smaczniejsze
  4. - czas wyrastania ciasta zależy od temperatury w pomieszczeniu
Adapted from Agnieszka Kręglicka
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

18 thoughts on “Babka drożdżowa

  1. Ewa

    Jedyną rzecz, jaką bym zmieniła, to skórka pomarańczy. Nie do końca się z nią lubię. Poza tym przepis wręcz idealny!

    Reply
  2. Monika Sobieraj

    Bardzo w temacie Świąt przepis 😀 Babkę drożdżową, szczególnie taka świeżą uwielbiam, byle…nie lał się po niej lukier, nie znoszę lukru 😉 Bardzo podoba mi się idea “Notesu” w Twoich postach, nawet jeśli przepis nie przypadnie nam do gustu, to w notesie można znaleźć złote rady kulinarne warte zapamiętania i wykorzystania 🙂

    Reply
    1. admin Post author

      Również nie przepadam za dużą ilością lukru 🙂 Jest to jednak skuteczny sposób, aby chronić babkę przed wysychaniem 🙂

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *