Babka z kruszonką orzechową

Babka z kruszonką orzechową
Porcje 12
Dziś prezentuję Wam wilgotną i pyszną babkę, wzbogaconą subtelnym smakiem kruszonki wykonanej z orzechów, brązowego cukru i cynamonu - niebo w gębie! Uwierzcie mi, że na prawdę nic więcej do niej nie trzeba. Wystarczy filiżanka dobrej kawy, ciepły koc i dobra książka. Zestaw idealny na zimowe, niedzielne popołudnie.
Drukuj
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
45 min
Czas przygotowania
1 hr 5 min
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
45 min
Czas przygotowania
1 hr 5 min
Ingredients
  1. 340 g mąki
  2. 200 g masła
  3. 150 g cukru pudru
  4. 250 g gęstego jogurtu naturalnego
  5. 230 g kwaśniej śmietany
  6. 2 jajka
  7. 1 łyżeczka pasty waniliowej
  8. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  9. 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Kruszonka orzechowa
  1. 150 g orzechów *
  2. 100 g cukru brązowego
  3. 1 łyżeczka cynamonu
Instructions
  1. W małej misce mieszamy ze sobą brązowy cukier, posiekane orzechy i cynamon, odstawiamy na bok. Do miękkiego masła dodajemy cukier i ucieramy do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodajemy stopniowo po jednym jajku i mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę, jogurt i pastę z wanilii. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy. Mieszamy do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy.
  2. Formę do pieczenia smarujemy masłem. Na spód formy wysypujemy połowę kruszonki orzechowej i wykładamy połowę ciasta. Na ciasto wykładamy drugą kruszonkę orzechową , przykrywamy resztą ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175'C i pieczemy 45 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy około 15 minut, po czym wyjmujemy z formy.
Notes
  1. * użyłam miksu orzechów: pecan, laskowych, brazylijskich i nerkowców
Adapted from Baking Glory
Adapted from Baking Glory
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

8 thoughts on “Babka z kruszonką orzechową

  1. Alicja

    Sorki że tak późno wstawiam ten komentarz ,bo już spory kawałek jest po świętach ale jak to mówią ,lepiej późno niż wcale…Babka wyszła super i mimo że trochę ciast miałam do wyboru (jak to w święta )to ona poszła pierwsza, naprawdę była pyszniutka Jeszcze raz gorąco dziękuję za przepis w imieniu swoim i swojej rodzinki😘😉

    Reply
  2. Alicja

    Czy można piec na termoobiegu czy raczej góra dół? Błagam o szybką odpowiedź bo chcę jutro wypróbować Pozdrawiam cieplutko

    Reply
      1. Alicja

        Ślicznie dziękuję za szybką odpowiedź i już się biorę za robotę 😃mam nadzieję że mi wyjdzie taka jak na fotce Buziaczki i pozdrowka 😘

        Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *