Bigos z cukinii

Bigos z cukinii
Porcje 4
Choć mogłoby się wydawać, że cukinia jest typowo polskim warzywem, prawda jest inna. Pochodzi bowiem ze słonecznej i pięknej Italii. Z biologicznego punktu widzenia cukinia jest owocem, który szybko podbił serca Europejczyków. Za to bigos z cukinii podbił nasze serca. Jest zdrowy, lekki i całkiem fit. Z tradycyjnym bigosem oczywiście nie ma nic wspólnego, ale smakuje wyśmienicie. Jest to wspaniałe letnie danie, które z pewnością Wam posmakuje.
Drukuj
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
25 min
Czas przygotowania
40 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
25 min
Czas przygotowania
40 min
Ingredients
  1. 2 kg młodej cukinii
  2. 500 g kiełbasy cienkiej podwawelskiej
  3. 2 duże marchewki
  4. 1 cebula
  5. 200 g koncentratu pomidorowego
  6. około 200 ml wody*
  7. 3 łyżki oliwy
  8. 4-5 łyżek słodkiej papryki
  9. szczypta ostrej papryki
  10. pieprz czarny
  11. sól
Instructions
  1. Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Całość solimy, mieszamy i odstawiamy na bok, aż cukinia puści sok. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Marchew obieramy i również ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy, wrzucamy cebulę i smażymy na małym ogniu, aż cebula się zeszkli. Dodajemy marchewkę, mieszamy i smażymy jeszcze około 2 minut.
  2. Cukinię odciskamy dłońmi z nadmiaru soku i dodajemy do smażących się warzyw. Całość zalewamy wodą, dodajemy koncentrat pomidorowy, kiełbasę i przyprawy. Dusimy na małym ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie ale wciąż chrupiące. Bigos powinien być lekko pikantny. Podajemy ze świeżym pieczywem.
Adapted from Niebieska pistacja
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Młodą kapustę z chorizo

 

25 thoughts on “Bigos z cukinii

  1. Pingback: 5 mega szybkich i pysznych obiadów na lato - Magda M.

  2. Aga

    Robię coś podobnego, ale nie nazywamy tego bigosem 🙂 Zamiast koncentratu używam pomidorów z puszki a na koniec dodaję jeszcze soczewicę.

    Reply
  3. Przemek

    Szk0da że nie napisała pani że cukinię trzeba obrać. skóra nie zmiękła w gotowaniu , jest twarda jak drewniane wióry … wszystko do wyrzucenia bo niejadalne. Zmarnowany czas i produkty.

    Reply
    1. admin Post author

      Do bigosu cukinii się nie obiera, nigdy tego nie robię.Robiłam ten bigos wielokrotnie i nie tylko ja. Nie zdarzyło się, aby skóra była twarda. Zresztą wszystkie przepisy w internecie mówią o tym , aby cukinii nie obierać.

      Reply
      1. Przemek

        No akurat jak później szukałem to większość pisze żeby obierać. Danie było niejadalne bo skóra w ogóle nie zmiękła. Chyba ma pani jakieś cukinie z wyjątkowo miękką skórą

        Reply
        1. admin Post author

          Na wszystkich zdjęciach w internecie bigosu z cukinią widoczna skórka, przepisy też o tym mówią. Zresztą młoda cukinia ma bardzo delikatną skórkę, można ją jeść na surowo, więc nie wiem jak może być twarda. No ale rozumiem, nie każdemu może pasować, o gustach się przecież nie dyskutuje. Pozdrawiam

          Reply
  4. Agusiek

    Propozycja wygląda super, ale to na zdjęciu nie wygląda jak starte na tarce, tam są chyba większe kawałki…

    Reply
    1. admin Post author

      Zapewniam, że cukinia jest starta na tarce o dużych oczkach. Zdjęcie jest w zbliżeniu, może dlatego tak wygląda 🙂

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *