Bułeczki czosnkowe

Bułeczki czosnkowe
Porcje 12
Te bułeczki nie należą do tego rodzaju pieczywa, gdzie skórka jest spieczona i mocno chrupiąca. Bułeczki są bardzo mięciutkie w środku, jak i z wierzchu. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, z odrobiną dobrego masła, które idealnie komponuje się ze świeżym pieczywem. Jedyną wadą tych bułeczek jest to, że zbyt szybko znikają.
Drukuj
Czas przygotowania
25 min
Czas gotowania
15 min
Czas przygotowania
40 min
Czas przygotowania
25 min
Czas gotowania
15 min
Czas przygotowania
40 min
Zaczyn
  1. 8 g drożdży świeżych
  2. 2 łyżki mleka
  3. 1 łyżka mąki pszennej chlebowej typ 750
  4. 1 łyżeczka cukru
Ciasto właściwe
  1. 380 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  2. 200 ml mleka
  3. 30 g masła
  4. 1,5 łyżeczki soli
Nadzienie
  1. 60 g masła
  2. 8 ząbków czosnku
  3. 2 łyżeczki pietruszki
Dodatkowo
  1. 1 jajko
Zaczyn
  1. Do kubeczka dodajemy mąkę, ciepłe mleko, cukier i pokruszone drożdże. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Ciasto właściwe
  1. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy wyrośnięty zaczyn, ciepłe mleko, roztopione, masło i sól. Zwróćmy uwagę na to, aby soli nie sypać bezpośrednio na drożdże, bo zaburzą ich pracę. Wyrabiamy gładkie ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 równych części. Każdą część formujemy w kulkę, następnie spłaszczamy i formujemy w podłużną bułeczkę. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Nadzienie
  1. Do miękkiego masła dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy wszystko do połączenia się składników. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Ostrym nożem na bułeczkach robimy ukośne nacięcia. Nacięcia wypełniamy przygotowanym nadzieniem. Tak przygotowane bułki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 15 minut.
Adapted from Moje słodkie impresje
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *