Bułeczki odrywane z rabarbarem i waniliową kruszonką

Bułeczki odrywane z rabarbarem i waniliową kruszonką
Porcje 8
Uwielbiam te mocno czerwone, rubinowe łodygi. Można wykorzystać je na różne sposoby i upiec kruche, ucierane bądź biszkoptowe ciasto. Ja jednak rabarbar najbardziej lubię w połączeniu z lekkim i puszystym ciastem drożdżowym, które moim zdaniem idealnie pasuje do tej pory roku. Słodko-kwaśny smak rabarbaru w połączeniu z delikatnym, mięciutkim ciastem drożdżowym i waniliową chrupiącą kruszonką jest jak dla mnie obłędny.
Drukuj
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
30 min
Czas przygotowania
50 min
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
30 min
Czas przygotowania
50 min
Zaczyn drożdżowy
  1. 10 g świeżych drożdży
  2. 2 łyżki mąki
  3. 3 łyżki mleka
  4. 1 łyżeczka cukru
Ciasto właściwe
  1. 500 g mąki pszennej
  2. 250 ml mleka
  3. 1 łyżeczka pasty waniliowej
  4. 50 g cukru
  5. 60 g masła
  6. 1 jajko
Nadzienie rabarbarowe
  1. 450 g rabarbaru
  2. 1 galaretka malinowa
  3. 50 g cukru
Kruszonka
  1. 80 g mąki pszennej
  2. 50 g masła
  3. 4 łyżki cukru
Dodatkowo
  1. 60 g masła
Zaczyn drożdżowy
  1. Do kubeczka wsypujemy mąkę, dodajemy ciepłe mleko, cukru i drożdże. Rozcieramy i odstawiamy na około 10 minut do wyrośnięcia.
Ciasto właściwe
  1. Masło rozpuszczamy, a mleko lekko podgrzewamy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy ciepłe masło, ciepłe mleko, cukier, jajko, pastę z wanilii i zaczyn drożdżowy. Ciasto dokładnie wyrabiamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Nadzienie rabarbarowe
  1. Rabarbar myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe, jedno centymetrowe kawałki. Zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu. Mieszając co jakiś czas gotujemy rabarbar do momentu, aż powstały sok zredukuje się. Zdejmujemy garnek z palnika, dodajemy galaretkę i mieszamy, aż galaretka się rozpuści. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Kruszonka
  1. Mąkę, cukier i masło rozcieramy między palcami tak, aby powstała kruszonka.
  2. Tortownicę o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masło rozpuszczamy. Połowę masła wylewamy na dno tortownicy. Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na 12 równych części. Z każdej porcji ciasta formujemy płaski placuszek. Na środek nakładamy łyżkę nadzienia, zlepiamy dokładnie brzegi i formujemy zgrabną, okrągłą bułeczkę.
  3. Bułeczki układamy w tortownicy, uprzednio obtaczając je w maśle. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na wyrośnięte bułeczki wylewamy resztę masła i posypujemy przygotowaną kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy około 30 minut. Bułeczki powinny być lekko rumiane.
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

6 thoughts on “Bułeczki odrywane z rabarbarem i waniliową kruszonką

    1. admin Post author

      Mieszkam w UK więc nie mam tu problemu z kupieniem pasty waniliowej. Ale oczywiście można zastąpić ekstraktem z wanilii – efekt ten sam 🙂

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *