Chleb orkiszowy

Chleb orkiszowy
Porcje 24
Prozdrowotne właściwości orkiszu były znane od dawna, jednak przez ostatnie 20 lat ten gatunek zboża był raczej zapomniany. Wiele zmieniło się stosunkowo niedawno. Zdrowa żywność stała się popularna, a z nią orkisz. W rezultacie w sklepach pojawił się chleb orkiszowy, płatki orkiszowe, a nawet ciastka orkiszowe. Jednak nie spotkałam w sklepach chleba wypiekanego w 100% z mąki orkiszowej. Przeważnie są to wypieki z mieszanki mąki orkiszowej i pszennej, ze znaczną przewagą mąki zwykłej pszennej. Dlatego warto w domu upiec prawdziwy, orkiszowy bochenek chleba - pięknie pachnący, z chrupiącą skórką i niesamowitą strukturą.
Drukuj
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
50 min
Czas przygotowania
1 hr 5 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
50 min
Czas przygotowania
1 hr 5 min
Ingredients
  1. 800 g mąki orkiszowej
  2. 550 ml ciepłej wody
  3. 14 g świeżych drożdży
  4. 2 łyżki oliwy z oliwek
  5. ½ łyżeczki cukru
  6. 2 łyżeczki soli
Dodatkowo
  1. 2 łyżki oliwy
  2. 4 łyżki mielonych otrąb
  3. 4 łyżki siemienia lnianego
Instructions
  1. Do miski przesypujemy mąkę. Na środku robimy dołek, wrzucamy pokruszone drożdże, dodajemy cukier i 3 łyżki ciepłej wody. Delikatnie mieszamy składniki w dołu, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Następnie dodajemy oliwę, ciepłą wodę i sól. Pamiętajmy o tym, aby soli nie sypać bezpośrednio na zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy dokładnie ciasto, aby odchodziło od miski. Ciasto będzie nieco klejące, ale nie należy dosypywać więcej mąki.
  2. Dwie formy o wymiarach 20x10 smarujemy oliwą i obsypujemy otrębami. Ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy do foremek. Wyrównujemy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Trwa to od 1-1,5 godziny. Wyrośnięte chlebki smarujemy ciepłą wodą i posypujemy siemieniem lnianym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 40-50 minut. Chleb po upieczeniu powinien mieć brązową skórkę. Studzimy na kratce.
Notes
  1. - czas wyrastania chleba jest uzależniony od temperatury w pomieszczeniu
  2. - do posypania chleba można użyć innych nasion: czarnuszki, sezamu czy maku
Adapted from "The Big Book of Bread" Anne Sheasby
Adapted from "The Big Book of Bread" Anne Sheasby
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

13 thoughts on “Chleb orkiszowy

  1. Adriana

    Uwielbiam domowe chleby, mało co da się z nimi porównać. Ten moment, kiedy wyciągasz go z piekarnika i chodzisz dookoła czekając aż troszkę przestygnie, a masło już przygotowane leży obok… Ale się rozmarzyłam 🙂 Wypróbujemy Twój przepis i damy znać 🙂

    Reply
  2. Pingback: Fleurka's site

  3. Ekomentalnie

    Orkisz, zwłaszcza razowy bardzo często gości w mojej kuchni 🙂 A pieczenie chleba jest super i nie takie straszne jak się wydaje! Pozdrawiam!

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *