Chleb pszenno-żytni na zakwasie z nasionami konopi siewnej

Chleb pszenno-żytni na zakwasie z nasionami konopi
Porcje 15
Większość z nas nie wyobraża sobie dnia bez kromki chleba. I słusznie, bo pieczywo to nieodłączny element naszej codziennej zdrowej diety, ale i naszej kultury. Jednak to, co obecnie znajduje się na sklepowych półkach, jest jedynie masowym produktem i nie ma nic wspólnego z tradycyjnym chlebem. Dlatego już jakiś czas temu zrezygnowałam z ogólnie dostępnego chleba. Nastawiłam zakwas, wyhodowałam go i chleb wypiekam sama. Dzisiejszy przepis na chleb jest dla tych, którzy są na etapie początkującym, jeśli chodzi o wypiek domowego chleba. Jest bardzo prosty w przygotowaniu - wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką i gotowe! Dzięki tak prostemu przygotowaniu stał się naszym chlebem codziennym, więc zawsze mamy świeżutki, pachnący i zdrowy chleb. Dodaję zawsze do niego ulubione nasiona czy pestki. Ostatnio jednak dodaję również wspaniałe nasiona konopi siewnej, które mają niesamowite właściwości. Gorąco Wam polecam!
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
1 hr 30 min
Czas przygotowania
1 hr 40 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
1 hr 30 min
Czas przygotowania
1 hr 40 min
Składniki
  1. 300 g mąki żytniej razowej (typ 2000)
  2. 300 g mąki pszennej, chlebowej (typ 750)
  3. 4 duże łyżki aktywnego zakwasu żytniego
  4. 550-600 ml ciepłej wody *
  5. 70 g niełuskanych nasion konopi siewnej
  6. 30 pestek słonecznika
  7. 2-3 łyżeczki soli
Przygotowanie
  1. W dużej misce mieszamy ze sobą oba rodzaje mąki. Dodajemy zakwas, ciepłą wodę, nasiona i sól. Przy pomocy drewnianej łyżki wyrabiamy dokładnie. Jeśli zachodzi taka potrzeba, można dodać więcej wody/mąki. Ciasto powinno być gęste i klejące. Tak przygotowane ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach 35x12, wyłożonej papierem do pieczenia i dociskamy do formy. Przy pomocy łyżki zwilżonej zimną wodą równamy wierzch chleba i posypujemy ulubionymi ziarnami (u mnie słonecznik i siemię lniane). Keksówkę szczelnie owijamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 4-6 godzin. Chleb powinien urosnąć niemalże do brzegów formy.
  2. Wyrośnięty chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 240'C. Pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200'C i pieczemy jeszcze przez 1-1,5 godziny. Po upływie godziny chleb wyjmujemy z formy, zdejmujemy papier i z powrotem wkładamy do piekarnika na 20-30 minut. Taki duży chleb powinien się piec ponad godzinę, nie dłużej jednak niż 1,5 godziny. Jeśli chcecie sprawdzić, czy chleb jest gotowy i odpowiednio wypieczony wystarczy postukać od spodu. Dobrze wypieczony chleb wydaje głuchy odgłos.
  3. Upieczony chleb ostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Chleba nie należy kroić ciepłego! - choć to bardzo kuszące. Kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu, najlepiej dnia następnego.
Notes
  1. * podana ilość wody jest orientacyjna. Należy pamiętać, że każda mąka inaczej chłonie wodę
  2. - podany wyżej czas wyrastania jest orientacyjny. Wszystko bowiem głównie zależy od temperatury w pomieszczeniu/pory roku
  3. - świeżo upieczony chleb jest wilgotny i kleisty w środku
  4. - jeśli chleb nie chce rosnąć z powodu niskiej temperatury w pomieszczeniu, można mu troszkę pomóc. Piekarnik nagrzewamy do 50'C, wyłączamy i wstawiamy formę z chlebem, owiniętą folią spożywczą. Pozostawiamy tam chleb do wyrośnięcia
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jakie właściwości mają nasiona konopi? Jakie zastosowanie mają w kuchni? I dlaczego warto je spożywać? – Wszystkie informacje znajdziecie tu

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Chleb orkiszowy

36 thoughts on “Chleb pszenno-żytni na zakwasie z nasionami konopi siewnej

  1. Marlena H.

    Jeszcze nie piekłam sama domowego chleba, może Twój przepis mnie w końcu zmotywuje. Gotowy chlebek prezentujesie znakomicie. 🙂

    Reply
  2. Joanna

    Uwielbiam pieczywo w każdej postaci, więc zdecydowanie chętnie wypróbuję kiedyś Twój przepis 🙂 Poza tym chciałam dodać, że masz bardzo przyjemny dla oka blog, prosty, przejrzysty i swojski 🙂

    Reply
    1. Kasia

      Chyba w końcu wrócę do swojego chlebka. Mam podobny przepis, ale zdecydowanie więcej składników potrzeba. Twoj jest mniej wymagający- w sam raz dla leniwych 😇
      Dzięki, na pewno wypróbuję.

      Reply
  3. SAWKA

    Mam obok biura piekarnię, w której robią tak pyszne pieczywo, że nadludzkim wysiłkiem muszę się powstrzymywać, przed chodzeniem tam. Nie wiem, czy jest zdrowe czy nie, ale w smaku doskonałe. Niestety mnie od każdego pieczywa – szybko przybywa

    Reply
  4. SAWKA

    z mojego bardzo wczesnego dzieciństwa pamiętam pieczenie chleba w piecu chlebowym, wielkie bochny rozkładane na liściach łopianu i rozdawanie chleba sąsiadom.
    Nie wiem, czy czasownik “hodować” jest odpowiedni do zakwasu… 😉 może jest troszkę ożywiony, ale nie jest żywym zwierzem 🙂

    Reply
  5. Anna Valetta

    Jak dobrze, że do Ciebie trafiłam. Bez chleba żyć nie mogę, a to co można kupić dla mnie do jedzenia się zbytnio nie nadaje. Nie ukrywam, że potraktuję to jak przepis bazowy i będę szaleć 😀
    Dziękuję!

    Reply
  6. Irena-Hooltayewpodrozy

    Ja sobie wyobrażam dzień bez chleba, bo nie jadam-)
    Ale na taki chlebek to się skuszę, z ziarenkami.
    No i oczywiście, jeżeli Ty go upieczesz, bo ja się nie nadaję do pieczenia. Żadnego piekarnika i garów do mycia.Jeszcze robienie zakwasu? Kosmos!
    Wygląda pysznie i wierzę,że wspaniale smakuje!
    Pozdrawiam!

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *