Ciemne ciasto marchewkowe z syropem cytrusowym

Ciemne ciasto marchewkowe z syropem cytrusowym
Porcje 12
Ten anglosaski, warzywny deser w postaci wypieku to wciąż jeszcze nowość na polskich stołach. Ciasto marchewkowe jest idealnym pomysłem, aby wzbogacić swoją kuchnię i nadać jej odrobinę oryginalnego smaku. Dziś proponuję Wam proste i wilgotne ciasto na bazie mąki pełnoziarnistej z nutą aromatycznych przypraw, które świetnie komponują się ze słodyczą marchewki. Dodatkowo wzbogacone o syrop cytrusowy, który niesamowicie podnosi smak ciasta. Idealny, jesienny deser który z pewnością pokochacie.
Drukuj
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
1 hr 20 min
Czas przygotowania
1 hr 35 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
1 hr 20 min
Czas przygotowania
1 hr 35 min
Ingredients
  1. 200 g mąki pszennej razowej
  2. 175 g delikatnego ciemnobrązowego cukru
  3. 225 g marchewki
  4. 1 płaska łyżeczka cynamonu
  5. ½ łyżeczki mielonego imbiru
  6. ½ łyżeczki mielonego kardamonu
  7. 150 ml oleju słonecznikowego
  8. 2 średnie jajka
  9. 110 g rodzynek
  10. 50 g wiórków kokosowych
  11. 50 g mielonych orzechów włoskich
  12. 2 szczypty mielonych goździków
  13. 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  14. skórka z 1 pomarańczy
Syrop
  1. 75 g brązowego cukru
  2. sok z połowy dużej pomarańczy
  3. 1 łyżka soku z cytryny
Instructions
  1. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy cynamon, kardamon, imbir, goździki oraz otręby, które pozostały na sicie po przesianiu mąki. Mieszamy i odstawiamy na bok. Pomarańcz sparzamy wrzątkiem, osuszamy ręcznikiem papierowym i ścieramy skórkę na tarce o małych oczkach. Do miski dodajemy olej, cukier, skórkę z pomarańczy i miksujemy. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym jajku i ucieramy do momentu, aż powstanie puszysta masa.
  2. Następnie dodajemy mąkę, rodzynki, wiórki kokosowe, orzechy i marchew startą na tarce o małych oczkach. Całość mieszamy najlepiej szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki keksowej o długości 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150'C i pieczemy około 1 godziny i 20 minut.
Syrop
  1. W rondelku podgrzewamy wszystkie składniki do momentu, aż cukier się rozpuści.
  2. Ciasto po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy w formie. Nakłuwamy patyczkiem i w powstałe dziurki wlewamy syrop. Ciasto zostawiamy tak chwilę, aby wchłonęło syrop. Następnie przekładamy na kratkę, zdejmujemy papier i studzimy.
Notes
  1. - syrop po wystudzeniu zaczyna gęstnieć, więc należy go wylać zanim zgęstnieje
Adapted from Gordon Ramsay
Adapted from Gordon Ramsay
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

24 thoughts on “Ciemne ciasto marchewkowe z syropem cytrusowym

  1. BEATA REDZIMSKA

    Uwilebiam ciasto marchewkowe – dla mnie to jest metoda na przemycenie jakis tam warzyw do diety moich dzieci. Ja dodaje jeszcze pomarancze (tzn sok z pomaranczy) i generalnie przygotowuje je w wersji bezglutenowej z maki ryzowej. Pozdrawiam serdecznie Beata

    Reply
  2. Babownia

    Mam bardzo dużo ciemnej mąki, którą chciałabym wykorzystać w rozsądny sposób i oprócz chlebka ten przepis wydaje się być idealny dla mnie. Dziękuję 🙂

    Reply
  3. Kamil

    Gordon ma fajne przepisy, ale często zbyt skomplikowane. To akurat myślę, że potrafił bym zrobić 😉 Kiedyś dziwiłem się ciastu z marchewki, ale gdy raz spróbowałem, to uważam ciasto marchewkowe za jedno z lepszych!

    Reply
  4. Agnieszka Wi

    Dla mnie za duzo cukru, ale po wprowadzeniu redukcji jego ilosci chetnie sprobuje 🙂

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *