Czekoladowe ciasto z cukinią

Czekoladowe ciasto z cukinią
Porcje 12
Dekadenckie, intensywnie czekoladowe ciasto. Mięciutkie, puszyste i bardzo wilgotne. Osoby niewtajemniczone nawet się nie zorientują , że ciasto zawiera cukinię. Smak cukinii nie jest wyczuwalny, jedynie można gdzieniegdzie wyczuć jego starte cząstki. Zdecydowanie uzależniające.
Drukuj
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
1 hr
Czas przygotowania
1 hr 20 min
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
1 hr
Czas przygotowania
1 hr 20 min
Ingredients
  1. 300 g mąki pszennej
  2. 500 g cukinii
  3. 100 g miękkiego masła
  4. 100 g czekolady gorzkiej
  5. 250 g cukru
  6. 125 ml oleju
  7. 2 duże jajka
  8. 30 g kakao
  9. 120 g gęstego jogurtu naturalnego
  10. 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  11. 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  12. ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  13. szczypta soli
Polewa czekoladowa
  1. 100 g czekolady gorzkiej
  2. 5 łyżek mleka
  3. 1 łyżka masła
Instructions
  1. Cukinię obieramy, wydrążamy środek z nasionami i ścieramy na tarce o małych oczkach. W dłoniach odciskamy ją z nadmiaru soku. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy na bok do ostygnięcia. Mąkę mieszamy z kakao, sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i solą.
  2. Masło ucieramy na puszystą masę. Nie przerywając ucierania stopniowo dodajemy olej. Następnie dodajemy cukier i ekstrakt z wanilii. Wszystko razem mieszamy, dodajemy kolejno po jednym jajku, na przemian z mąką i jogurtem naturalnym. Na sam koniec dodajemy cukinię i roztopioną czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
  3. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o wymiarach 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160'C. Pieczemy około 1 godziny do tak zwanego suchego patyczka. Ciasto w trakcie pieczenia może popękać, ale to zupełnie normalne.
Polewa czekoladowa
  1. W małym rondelku rozpuszczamy wszystkie składniki polewy. Dokładnie mieszamy, aby polewa była gładka. Upieczone i wystudzone ciasto polewamy polewą czekoladową.
Adapted from Cynamonowy pył
Adapted from Cynamonowy pył
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

16 thoughts on “Czekoladowe ciasto z cukinią

  1. butymodne

    Kochana, a Ty nie chcesz mnie na weekend do siebie zaprosić. Już mi ślinka cieknie, tutaj tak pięknie to wszystko wygląda. Dobrze, że ekran laptopa nie przenosi zapachów.

    Reply
  2. Globfoterka

    Ciasto z cukinią?! Nigdy w życiu nie spotkałam się z takim połączeniem. Piłam za to cappuccino, które tak naprawdę było kremem z kalafiora z białą czekoladą. Trochę dziwne, ale na pewno wyjątkowe. Akurat za mocno czekoladowymi ciastami nie przepadam, bo jestem zwolenniczką owoców i lekkich, śmietankowych kremów.

    Reply
  3. Anna Rosińska

    Jeżeli o ciasta chodzi, to jedyną wariacją na temat słodkie + warzywo było przyrządzenie czekoladowego ciasta z marchewką. Ostatnio często spotykam przepisy na ciasta właśnie z cukinią, więc muszę wreszcie spróbować je przyrządzić. Ten przepis wydaje się do tego idealny 🙂

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *