Delicja brzoskwiniowa

Delicja brzoskwiniowa
Porcje 15
Soczyste brzoskwinie to smak pełnego lata, słodki zapach i sok cieknący po rękach. Mają wspaniały, orzeźwiający smak. Najchętniej jemy je na surowo, bez dodatków, ale warto przygotować z nich oryginalny deser. Na niedzielne popołudnie przygotowałam delikatne i lekkie ciasto pełne brzoskwiń. Robi się je na prawdę szybko i niestety równie szybko znika.
Drukuj
Czas przygotowania
30 min
Czas przygotowania
30 min
Czas przygotowania
30 min
Czas przygotowania
30 min
Spód
  1. 260 g ciastek zbożowych
  2. 50 g masła
Pianka brzoskwiniowa
  1. 400 g dojrzałych brzoskwiń *
  2. 500 ml śmietany kremówki
  3. 100 g cukru pudru **
  4. 1,5 łyżeczki żelatyny
Mus brzoskwiniowy
  1. 600 - 650 g dojrzałych brzoskwiń *
  2. 1 galaretka brzoskwiniowa
Przygotowanie
Spód
  1. Formę o wymiarach 26x18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka rozdrabniamy w blenderze. Masło rozpuszczamy, dodajemy do ciastek i mieszamy łyżką do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Masę przekładamy do formy, dokładnie dociskamy masę do formy i wyrównujemy. Gotowy spód wstawiamy do lodówki.
Pianka brzoskwiniowa
  1. Brzoskwinie obieramy ze skórki i usuwamy pestki. Kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy na gładką, jednolitą masę. Żelatynę moczymy w odrobinie zimnej wody i odstawiamy, aby napęczniała. Następnie troszkę podgrzewamy w mikrofalówce i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do schłodzenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, następnie partiami mus brzoskwiniowy i żelatynę. Mieszamy delikatnie najlepiej szpatułką do całkowitego połączenia się składników. Gotową piankę wykładamy na schłodzony spód i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Mus brzoskwiniowy
  1. Brzoskwinie obieramy ze skórki i usuwamy pestki. Kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy na gładką, jednolitą masę. Podgrzewamy do momentu, aż zacznie wrzeć, zdejmujemy z palnika i dodajemy galaretkę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się galaretki i odstawiamy do schłodzenia. Zimny mus wykładamy na piankę brzoskwiniową i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  2. Ciasto przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną.
Notes
  1. * można zastąpić brzoskwiniami w puszce
  2. ** jeśli brzoskwinie nie są zbyt słodkie można dodać więcej cukru
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

11 thoughts on “Delicja brzoskwiniowa

  1. Justyna

    Uwielbiam takie wakacyjne ciasta. Ostatnio robiłam z morelami, a teraz się czaję na borówki lub brzoskwinie właśnie. Fajny pomysł 🙂

    Reply
  2. Anna Fit

    Prezentuje się rewelacyjnie! I zapewne właśnie tak też smakuje 🙂
    Ja niestety nie wypróbuję, bo żelatyna jest dla mnie elementem nie do przejścia. A szkoda, bo wszelkie ciasta z brzoskwiniami uwielbiam! <3

    Reply
  3. gość

    pięknie wygląda 🙂 i fajnie, że ze świeżymi brzoskwiniami, bo większość przepisów ma te z puszki, których ja nie znoszę

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *