Fit ciasto dyniowe

Fit ciasto dyniowe
Porcje 12
Nawet dbając o dobrą sylwetkę, możecie pozwolić sobie na odrobinę słodkiej przyjemności. Dziś częstuję Was przepisem na wspaniałe ciasto, na bazie naturalnych składników – bez dodatku cukru, sporych ilości tłuszczu, konserwantów oraz ulepszaczy. Ciasto jest cudownie wilgotne, naturalnie słodkie i bardzo szybkie w przygotowaniu. Nie dość, że jest zdrowe, to i bardzo smaczne. Przekonajcie się sami!
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
45 min
Czas przygotowania
55 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
45 min
Czas przygotowania
55 min
Ingredients
  1. 180 g płatków owsianych błyskawicznych
  2. 250 g puree z dyni
  3. 4 łyżki jogurtu naturalnego
  4. 2 łyżki masła
  5. 3½ łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej
  6. 3 jajka M
  7. 40 g orzechów włoskich
  8. 40 g suszonych jagód goi
  9. 40 g rodzynek
  10. ⅓ szklanki erytrolu *
  11. 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  12. 1 płaska łyżeczka cynamonu
  13. 1 łyżeczka sody
  14. ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Instructions
  1. Do dużej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy płatki owsiane, erytrol, cynamon oraz sodę. Następnie dodajemy posiekane orzechy, rodzynki, jagody goi i mieszamy. Masło rozpuszczamy i odstawiamy na bok do wystudzenia.
  2. W osobnej misce mieszamy jajka, puree z dyni, jogurt, wodę i ekstrakt z wanilii. Dodajemy suche składniki i mieszamy krótko do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach 32x9. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 40-45 minut. Pierwsze 20 minut pieczemy góra-dół. Kolejne 20 minut sam dół.
  3. * można zastąpić ksylitolem lub innym słodzikiem
Adapted from Feed Me Better
Adapted from Feed Me Better
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

31 thoughts on “Fit ciasto dyniowe

  1. Kalinka

    Od niedawna zostałam przekonana do ciast z takimi produktami. Mam 25 lat a rok temu po raz pierwszy jadłam ciasto marchewkowe. Z dyni ciasto też jadłam, lecz jednak bardziej podeszło mi z marchewką.

    Reply
  2. Kasia

    Szkoda ze nie wyszeptała przepisu wcześniej. Właśnie zużyłem ostatnie zapasy mojego puree.

    Reply
  3. Joanna

    Przepis sobie zapisałam, jak to dobrze, że trafiam na takie cudeńka zawsze przed sobotą. Wypróbuję jutro 🙂

    Reply
  4. Klaudyna Maciag

    Nie jestem w stanie przekonać się do dyni – w żadnym wydaniu. Musiałby mnie ktoś takim ciastem poczęstować i może wtedy jakoś bym się przemogła, ale sama boję się robić 😉

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *