Nawet dbając o dobrą sylwetkę, możecie pozwolić sobie na odrobinę słodkiej przyjemności. Dziś częstuję Was przepisem na wspaniałe ciasto, na bazie naturalnych składników – bez dodatku cukru, sporych ilości tłuszczu, konserwantów oraz ulepszaczy. Ciasto jest cudownie wilgotne, naturalnie słodkie i bardzo szybkie w przygotowaniu. Nie dość, że jest zdrowe, to i bardzo smaczne. Przekonajcie się sami!
Porcje: 12
Składniki
- 180 g płatków owsianych błyskawicznych
- 250 g purée z dyni *
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki masła
- 3½ łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej
- 3 jajka M
- 40 g orzechów włoskich
- 40 g suszonych jagód goi
- 40 g rodzynek
- ⅓ szklanki erytrytolu *
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa czekoladowa
- 100 g gorzkiej czekolady bez cukru
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżka masła
Przygotowanie
- Do dużej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy płatki owsiane, erytrol, cynamon oraz sodę. Następnie dodajemy posiekane orzechy, rodzynki, jagody goi i mieszamy. Masło rozpuszczamy i odstawiamy na bok do wystudzenia.
- W osobnej misce mieszamy jajka, purée z dyni, jogurt, masło oraz ekstrakt z wanilii. Dodajemy suche składniki i mieszamy krótko do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach 32x9. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 40-45 minut. Pierwsze 20 minut pieczemy góra-dół. Kolejne 20 minut sam dół.
Polewa czekoladowa
- Wszystkie składniki polewy rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej i lśniącej polewy. Tak przygotowaną polewą dekorujemy ciasto.
Odnośniki
- * można zastąpić ksylitolem lub innym słodzikiem* purée z dyni można zastąpić musem jabłkowym
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Adapted from Feed Me better
A jak zastąpić jajka?
A tego to nie wiem 😉
Ciasto i dynia? Moje pierwsze skojarzenie nie było najlepsze, ale… zdjęcia mnie przekonały. Zrobiłam i powiem bardzo krótko: WOW, idealny przepis, który już podałam dalej. Dziękuję!
Cieszę się, że smakowało, pozdrawiam 🙂
Powiem szczerze, że miałem spore wątpliwości co do walorów smakowych takich „fit” ciast, ale… skusiłem się, ze względów na cele kaloryczne, jakie sobie postawiłem. I powiem krótko: wow. Pyszne to mało powiedziane! Super przepis, do którego na pewno będę wracał!
Bardzo się cieszę, że smakowało. Pozdrawiam
Bardzo dobry przepis. Spojrzałam na składniki …. i naprawdę jestem pod wrażeniem. Dla mnie najważniejsze jest to, że to ciasto jest po prostu zdrowe. Idealna przekąska w przerwie od pracy.
Dziękuję i bardzo polecam 🙂
Zdarzało mi się już robić wynalazki z dynią w tym ciasta mają specyficzny ale intrygujący smak 😉
Mnie najbardziej interesuje ta polewa na wierzchu;-)
To zwykła polewa z gorzkiej czekolady 🙂
Cześć, a co się stało z masłem? Roztapiamy i zostawiamy do wystygnięcia… i co dalej? w którym momencie mieszamy z resztą składników? Dzięki 🙂
Wkradł się mały błąd, ale już poprawione 🙂 Dziękuję za czujność
Do tej pory na swojej diecie bardzo restrykcyjnie podchodziłam do wszelkich słodkości, ale szybko przekalkulowałam, że takie ciasto jest naprawdę fit.
Nie jestem co prawda super kucharką, ale… skusiłam się i muszę powiedzieć wprost – to ciasto to jest rewelacja, zarówno pod względem kaloryczności, jak i smaku. Szkoda tylko, że tak mocno rozbudza mój apetyt! W każdym razie – dziękuję za super opisany przepis – nawet takiej amatorce wypieków – udało się to zrobić dobrze. Wyszło jak na obrazku – pięknie, estetycznie i przede wszystkim PYSZNIE!
Dziękuję ślicznie. Mnie ciasto też bardzo przypadło do gustu 🙂 Pozdrawiam
Robię czasem ciasto dyniowe i bardzo lubię. Jestem ciekawa tego przepisu bo wygląda świetnie 🙂
Ladnie wyglada. Pewnie za jakis czas wykorzystam przepis. dzieki za inspiracje
Przepis warty wypróbowania mimo że fit a zwie się ciasto to wygląda zachęcająco 🙂
Dziękuję
Nie przepadam za dynią, ale w cieście chętnie bym spróbowała,
bo dynia w rónego rodzaju połączeniach jest smaczna 🙂
Apetyczne 🙂 a czekoladę można zastąpić czymś innym ?
Można z niej zrezygnować 🙂
Robiłam kiedyś muffinki marchewkowo-dyniowe i wyszły naprawdę niezle – więc takie ciasto pewnie tez by mi smakowalo.
Wow, brzmi genialnie. Uwielbiam dynię w każdej postaci! Zupa, pasta na kanapki i właśnie ciasta 🙂
Nie miałam przyjemności jest ciasta dyniowego
Smacznie wygląda, chyba się skuszę na pieczenie.
Od niedawna zostałam przekonana do ciast z takimi produktami. Mam 25 lat a rok temu po raz pierwszy jadłam ciasto marchewkowe. Z dyni ciasto też jadłam, lecz jednak bardziej podeszło mi z marchewką.
Bardzo ciekawy przepis na ciasto. Czekam na więcej 🙂
Szkoda ze nie wyszeptała przepisu wcześniej. Właśnie zużyłem ostatnie zapasy mojego puree.
Będzie okazja w tym roku, sezon na dynię już niebawem 🙂
Wydaje się dość proste więc może uda nam się zrobić
Nie przepadam za dynią jako warzywem,
ale te Twoje ciasto tak pięknie wygląda
i pewnie smakuje cudownie,
że na pewno bym się skusiła 🙂
Zapewniam, że w cieście dynia jest niewyczuwalna 🙂
Ależ smakowicie się prezentuje, oczywiście, że przepis podchwytuję. 🙂
Dziękuję i polecam 🙂
Ciasto wygląda pysznie i apetycznie. Chętnie skosztuję i już teraz poproszę kawałek.
Dziękuję i polecam 🙂
Wygląda apetycznie 😀
Ja robię podobne, tyle, że marchewkowe. Wygląda pysznie.
Moja siostra kocha wszystko z dynią 🙂 Podrzucę jej ten przepis 😉
Świetnie wygląda, a dodatek cynamonu zapewne gwarantuje niesamowite doznania smakowe.
Już zapisałam sobie przepis. 🙂 Dzięki!
Bardzo lubię ten wypiek, ale sama nie do końca potrafię dobrze go zrobić 🙂
Jadłam ale zupę krem z dyni
Przepis sobie zapisałam, jak to dobrze, że trafiam na takie cudeńka zawsze przed sobotą. Wypróbuję jutro 🙂
Polecam 🙂
Ja dynię często wykorzystuję do muffinek 😉
Nie jestem w stanie przekonać się do dyni – w żadnym wydaniu. Musiałby mnie ktoś takim ciastem poczęstować i może wtedy jakoś bym się przemogła, ale sama boję się robić 😉
Zapewniam, że w cieście dyni nie czuć w ogóle 🙂
Szkoda, że nie mam dyni, chętnie wypróbowałabym ten przepis. Zapisuję na zaś 🙂
wygląda pysznie! mniam! 🙂
Nie przepadam za dynią, ale już się przekonałam, że nadaje się do ciast 🙂
A wiesz gdzie można teraz kupić dynie? Chętnie bym zrobiła ?
O tej prze, to chyba ciężko 🙂 Ja mam zapasy dyni w słoiku 🙂
Ważne że dobrze smakuje 🙂