Grillowane kotlety drobiowe z czosnkiem niedźwiedzim i serem halloumi

Grillowane kotlety drobiowe z czosnkiem niedźwiedzim i serem halloumi
Porcje 5
Wraz z pierwszym tchnieniem wiosny w lasach pojawia się czosnek niedźwiedzi i rośnie aż do maja. W tym okresie staramy się maksymalnie korzystać z tego wyjątkowego daru natury. Z weekendowych spacerów po lesie zawsze przynosimy solidny bukiet tej niezwykle smacznej rośliny i zajadamy niemalże do wszystkiego. W tym okresie zastępuje nam sałatę czy szczypiorek. Jednak czosnek ma bardzo szerokie zastosowanie i można z niego wyczarować naprawdę wiele ciekawych i smacznych dań. Dziś zapraszam Was na lekki, zdrowy i pożywny obiad. Co powiecie na grillowane kotleciki drobiowe? - to brzmi dobrze. Z czosnkiem niedźwiedzim - to brzmi jeszcze lepiej! Kotlety są bardzo delikatne, soczyste i aromatyczne. Świetnie smakują na ciepło, ale na zimno w towarzystwie ulubionej sałatki lub porcji warzyw możecie śmiało zapakować je do lunchboxa i posiłek do pracy gotowy. Gorąco polecam!
Drukuj
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
10 min
Czas przygotowania
25 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
10 min
Czas przygotowania
25 min
Ingredients
  1. 2 filety z kurczaka
  2. 110 g sera halloumi *
  3. 45 g świeżego czosnku niedźwiedziego
  4. 2 łyżki mielonych otrąb
  5. 1 jajko M
  6. ½ łyżeczki papryki słodkiej
  7. 1 ząbek czosnku
  8. 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  9. pieprz czarny
  10. sól
Instructions
  1. Filety z kurczaka kroimy w bardzo drobną kostkę, przekładamy do miski. Do mięsa dodajemy otręby, jajko, posiekany świeży czosnek niedźwiedzi, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy. Ser halloumi drobno kruszymy i dodajemy do mięsa. Całość mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły.
  2. Patelnię grillową smarujemy odrobiną oleju i rozgrzewamy. Z mięsa formujemy 5 zgrabnych kotlecików i układamy na patelni. Kotlety grillujemy kilka minut z każdej strony. Podajemy gorące z ziemniakami i ulubioną surówką.
  3. * użyłam sera halloumi z dodatkiem chili
Notes
  1. - opcjonalnie możecie dodać odrobinę ulubionej przyprawy do drobiu/kurczaka. Pamiętajmy jednak, aby nie dawać jej zbyt wiele. To czosnek niedźwiedzi jest tematem przewodnim tego dania i nie wato zabijać jego smaku
  2. - jeśli nie macie sera halloumi z chilli polecam dodać do mięsa odrobinę płatków chilli
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

24 thoughts on “Grillowane kotlety drobiowe z czosnkiem niedźwiedzim i serem halloumi

  1. Etteb

    Tak szczerze to nawet nie wiem jak wyglada czosnek niedzwiedzi i nie mam pewnosci czy rosnie w Kanadzie , ale bede miec zadanie i sie dowiem. 🙂
    Widzialam w sklepie ususzony wiec zakupie i ktoregos pieknego dnia wyprobuje Twoja wersje 🙂 , poniewaz zazwyczaj trzymalam sie jednej wersji 🙂
    Dziekuje za przepis

    Reply
    1. admin Post author

      Suszony niestety nie ma tyle aromatu co świeży. Warto poszukać czy jest u Was świeży 🙂

      Reply
  2. Joanna

    Czosnek niedźwiedzi – znam, jadłam, potrawa musi być pyszna, ale ser halloumi mnie zastanawia.. Nigdy nie słyszałam tej nazwy, Google pokazuje dość znajomy obrazek ale pewności nie mam..
    Kotleciki wyglądają smacznie i chętnie wypróbuję przepis! 🙂
    A czy chili można ewentualnie czymś zastąpić, aby nie uzyskać zbyt ostrej potrawy? Moja rodzina ma bardzo niską tolerancję na ostre jedzenie..

    Reply
  3. Spirulina

    Ciężko o czosnek niedźwiedzi w sklepach więc pozostaje spacer w któryś z weekendów 🙂 Co do pozostałych składników to ciekawa opcja z tym serem. Uwielbiam go, ale do zrobienia kotletów jeszcze go nie wykorzystywałem. Pomysł wart uwagi 🙂

    Reply
  4. Ela

    Przepis bardzo ciekawy – chyba błąd Ci się wkradł w sposobie przygotowania – “posiekany czosnek niedźwiedzi, otręby, przeciśnięty przez praskę czosnek”. To którego z nich użyć? A z przepisu pewnie skorzystam 😊

    Reply
    1. admin Post author

      Wszystko jest ok. Posiekany czosnek – chodzi o świeży czosnek niedźwiedzi, a przeciśnięty czosnek, to klasyczny ząbek czosnku 🙂

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *