Grillowany łosoś pomarańczowy na duszonym czosnku niedźwiedzim

Czosnek niedźwiedzi - prawdziwy cud natury i właściwie pierwsza nowalijka, która pojawia się w lasach już w marcu. Sezon jest dość krótki, więc staramy się go dobrze wykorzystać, dlatego pędzę do Was z kolejnym przepisem. Dziś będzie wyjątkowo smacznie i zdrowo! Bohaterem tego dania jest grillowany łosoś, muśnięty marynatą pomarańczową. Podany na wspaniałym, aromatycznym duszonym czosnku niedźwiedzim. Danie zdecydowanie skradło nasze serca i z pewnością posmakuje nie tylko smakoszom dzikiej kuchni.
Przygotowanie15 min.
Gotowanie10 min.
Czas całkowity25 min.
Porcje: 2
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

    Grillowany łosoś

    • 2 filety z łososia pacyficznego każdy po 120 g
    • 1 mała pomarańcza
    • 2 łyżki miodu
    • 2-3 łyżki sosu sojowego
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 ząbek czosnku
    • ½ łyżeczki mielonego imbiru

    Duszony czosnek niedźwiedzi

    • 200 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego
    • 1 szalotka
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 łyżka masła klarowanego
    • pieprz biały
    • sól

    Dodatkowo

    • plastry pomarańczy do dekoracji

    Przygotowanie

      Grillowany łosoś

      • Z pomarańczy wyciskamy sok, dodajemy miód, sos sojowy, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe przyprawy. Marynatę umieszczamy w torebce strunowej, dodajemy łososia, zamykamy torebkę i odstawiamy na 30 minut, aby łosoś się zamarynował.

      Duszony czosnek niedźwiedzi

      • Szalotkę drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szalotkę, po chwili dodajemy czosnek i podsmażamy, aby szalotka lekko się zeszkliła. Następnie dodajemy posiekany czosnek niedźwiedzi i doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Dusimy krótką chwilę, tak aby czosnek tylko zmiękł, a składniki połączyły się. Długie duszenie powoduje, że czosnek traci swoje zdrowotne właściwości.
      • Rozgrzewamy patelnię grillową smarujemy delikatnie oliwą i układamy na niej łososia. Grillujemy 2-4 minuty z każdej strony. Czas grillowania zależy od grubości ryby. Na talerz wykładamy porcję duszonego czosnku, na nim układamy kawałek łososia. Danie podajemy z ziemniakami.
      • Plastry pomarańczy do dekoracji poddusiłam na patelni z odrobiną soku pomarańczowego i miodu.

      Uwagi dodatkowe

      • łosoś bałtycki czy atlantycki jest gatunkiem zagrożonym. Warto więc wybrać łososia pacyficznego, którego populacja nie jest zagrożona wyginięciem i posiada certyfikat MSC

      Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Łososia w kremowym sosie z bekonem i chrupiącymi porami

      26 komentarze do “Grillowany łosoś pomarańczowy na duszonym czosnku niedźwiedzim

      1. Lenka

        Bardzo ciekawy przepis, z cytrusami zazwyczaj jem grillowaną pierś z kaczki – ryby nigdy. Zdarza mi się jeść grillowanego łososia ze szpinakiem. Ale chętnie wypróbuję Twój przepis. Mam akurat łososia w lodówce na jutrzejszy obiad.

        Odpowiedz
        1. admin Post author

          Czosnek niedźwiedzi właśnie pojawił się w polskich lasach, aczkolwiek jest pod częściową ochroną. Można posadzić w przydomowym ogródku 🙂

          Odpowiedz
      2. Etteb

        Gdybym mogla w moim kraju zdobyc – czosnek niedzwiedzi ? Ale , nietety nie .
        Dziekuje za przepis i mam pytanie __ zamiast czosnku niedziwedziego , mozna zmienic na szpinak ? Hmmm … ?
        Zawsze przygotowuje lososia z cytryna i koperkiem i zapiekam w piekarniku.

        Lubie Twoje przepisy 🙂

        Odpowiedz
      3. Aleksandra

        Przepis super, z ryb jem tylko łososia i ewentualnie wedzona makrele 😀 Cały czas szukam roznych wariantow jedzenia lososia – zapiekanki, makarony itd Bardzo spodobal mi sie ten przepis. Jest prosty i szybki co dodatkowo jest wielkim atutem 😀

        Odpowiedz

      Dodaj komentarz

      Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *