Grillowany łosoś pomarańczowy na duszonym czosnku niedźwiedzim

Grillowany łosoś pomarańczowy na duszonym czosnku niedźwiedzim
Porcje 2
Czosnek niedźwiedzi - prawdziwy cud natury i właściwie pierwsza nowalijka, która pojawia się w lasach już w marcu. Sezon jest dość krótki, więc staramy się go dobrze wykorzystać, dlatego pędzę do Was z kolejnym przepisem. Dziś będzie wyjątkowo smacznie i zdrowo! Bohaterem tego dania jest grillowany łosoś, muśnięty marynatą pomarańczową. Podany na wspaniałym, aromatycznym duszonym czosnku niedźwiedzim. Danie zdecydowanie skradło nasze serca i z pewnością posmakuje nie tylko smakoszom dzikiej kuchni.
Drukuj
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
10 min
Czas przygotowania
25 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
10 min
Czas przygotowania
25 min
Grillowany łosoś
  1. 2 filety z łososia pacyficznego (każdy po 120 g)
  2. 1 mała pomarańcza
  3. 2 łyżki miodu
  4. 2-3 łyżki sosu sojowego
  5. 1 łyżka oliwy z oliwek
  6. 1 ząbek czosnku
  7. ½ łyżeczki mielonego imbiru
Duszony czosnek niedźwiedzi
  1. 200 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego
  2. 1 szalotka
  3. 1 ząbek czosnku
  4. 1 łyżka masła klarowanego
  5. pieprz biały
  6. sól
Dodatkowo
  1. plastry pomarańczy do dekoracji
Grillowany łosoś
  1. Z pomarańczy wyciskamy sok, dodajemy miód, sos sojowy, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe przyprawy. Marynatę umieszczamy w torebce strunowej, dodajemy łososia, zamykamy torebkę i odstawiamy na 30 minut, aby łosoś się zamarynował.
Duszony czosnek niedźwiedzi
  1. Szalotkę drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szalotkę, po chwili dodajemy czosnek i podsmażamy, aby szalotka lekko się zeszkliła. Następnie dodajemy posiekany czosnek niedźwiedzi i doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Dusimy krótką chwilę, tak aby czosnek tylko zmiękł, a składniki połączyły się. Długie duszenie powoduje, że czosnek traci swoje zdrowotne właściwości.
  2. Rozgrzewamy patelnię grillową smarujemy delikatnie oliwą i układamy na niej łososia. Grillujemy 2-4 minuty z każdej strony. Czas grillowania zależy od grubości ryby. Na talerz wykładamy porcję duszonego czosnku, na nim układamy kawałek łososia. Danie podajemy z ziemniakami.
  3. Plastry pomarańczy do dekoracji poddusiłam na patelni z odrobiną soku pomarańczowego i miodu.
Notes
  1. - łosoś bałtycki czy atlantycki jest gatunkiem zagrożonym. Warto więc wybrać łososia pacyficznego, którego populacja nie jest zagrożona wyginięciem i posiada certyfikat MSC
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Łososia w kremowym sosie z bekonem i chrupiącymi porami

25 thoughts on “Grillowany łosoś pomarańczowy na duszonym czosnku niedźwiedzim

  1. Lenka

    Bardzo ciekawy przepis, z cytrusami zazwyczaj jem grillowaną pierś z kaczki – ryby nigdy. Zdarza mi się jeść grillowanego łososia ze szpinakiem. Ale chętnie wypróbuję Twój przepis. Mam akurat łososia w lodówce na jutrzejszy obiad.

    Reply
  2. Radosna Chata

    Łosoś jest zdecydowanie jedną z moich ulubionych ryb. Choć wiele lat nie chciałam jeść ich w ogóle, to jednak do łososia w ostateczności się przekonałam 🙂

    Reply
    1. admin Post author

      Czosnek niedźwiedzi właśnie pojawił się w polskich lasach, aczkolwiek jest pod częściową ochroną. Można posadzić w przydomowym ogródku 🙂

      Reply
  3. Etteb

    Gdybym mogla w moim kraju zdobyc – czosnek niedzwiedzi ? Ale , nietety nie .
    Dziekuje za przepis i mam pytanie __ zamiast czosnku niedziwedziego , mozna zmienic na szpinak ? Hmmm … ?
    Zawsze przygotowuje lososia z cytryna i koperkiem i zapiekam w piekarniku.

    Lubie Twoje przepisy 🙂

    Reply
  4. Aleksandra

    Przepis super, z ryb jem tylko łososia i ewentualnie wedzona makrele 😀 Cały czas szukam roznych wariantow jedzenia lososia – zapiekanki, makarony itd Bardzo spodobal mi sie ten przepis. Jest prosty i szybki co dodatkowo jest wielkim atutem 😀

    Reply

Pozostaw odpowiedź Etteb Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *