Gruszki w winnym sosie

Gruszki w winnym sosie
Porcje 4
Gruszki to owoce, których właściwości i wartości odżywcze są nie do przecenienia. Jako jedne z nielicznych owoców, zawierają jod. Kiedy lato chyli się ku końcowi na straganach pojawią się różne odmiany tych wspaniałych owoców. Można przygotować z nich mnóstwo różnych przetworów, ciast czy deserów. Na niedzielne popołudnie przygotowałam z tych owoców elegancki deser - gruszki wolno gotowane w czerwonym winie z nutą cynamonu i goździków. Deser ma głęboki, rubinowy kolor i subtelny smak wina. Z pewnością znajdzie wielu amatorów.
Drukuj
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
40 min
Czas przygotowania
45 min
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
40 min
Czas przygotowania
45 min
Ingredients
  1. 4 jędrne gruszki
  2. 750 ml czerwonego wina
  3. 300 g cukru
  4. 3 goździki
  5. 1 laska cynamonu
Instructions
  1. Gruszki starannie i cienko obieramy, zachowując ogonki. Do rondelka wlewamy wino, dodajemy cukier i przyprawy. Wino doprowadzamy do wrzenia, ostrożnie wkładamy gruszki ogonkami do góry i gotujemy na małym ogniu. Kiedy gruszki będą miękkie, lekko szkliste i nabiorą czerwonego koloru wyjmujemy je ostrożnie na talerz. Syrop nadal gotujemy do momentu, aż wyraźnie zgęstnieje. Sos odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu sos jeszcze zgęstnieje. Zimne gruszki podajemy polane winnym sosem.
Notes
  1. - kolor gruszek zależy od rodzaju użytego wina
  2. - do deseru świetnie pasuje gałka waniliowych lodów
  3. - bardzo ważne, aby w trakcie gotowania nie rozgotować owoców. Gruszki powinny pozostać wciąż jędrne
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *