Gulasz miodowy

Dawniej gulasz był prostym daniem pasterskim. Na stokach gór obierano cebulę i smażono ją z kawałeczkami mięsa i słoniny. Dziś gulasz jest daniem, które możemy spotkać nawet w najbardziej wykwintnych restauracjach. Często pojawia się też w naszych domach w towarzystwie kaszy, ziemniaków czy chleba. Danie ma na tyle popularną i prostą formę, że właściwie w każdej kuchni świata znajdziemy potrawę przynajmniej podobną w przygotowaniu. Mięso pokrojone na mniejsze kawałki przyrządzone we własnym sosie i aromatycznymi przyprawami. Czasem w towarzystwie warzyw. To sycące danie obiadowe, które nie wymaga skomplikowanego przyrządzania. Zapraszam na aromatyczny gulasz w mojej wersji z dodatkiem miodu.
Przygotowanie15 min.
Gotowanie1 godz.
Czas całkowity1 godz. 15 min.
Porcje: 4
Autor: Małgorzata Hert

Marynata

  • 4 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy *
  • 1 łyżka miodu płynnego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • ½ łyżeczki soli
  • pieprz czarny

Pozostałe składniki

  • 700 g szynki wieprzowej bez kości
  • 1 duża cebula
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 ½ łyżki mąki kukurydzianej
  • W misce mieszamy olej z wszystkimi przyprawami, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Szynkę kroimy w większą kostkę, wrzucamy do marynaty, mieszamy i odstawiamy przynajmniej na godzinę do lodówki. Przed przygotowaniem potrawy należy mięso wcześniej wyjąć z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej przed smażeniem.
  • W garnku rozgrzewamy smalec, wrzucamy porcję mięsa i smażymy z każdej strony na dużym ogniu. Mięso powinno się lekko przyrumienić. Pamiętajmy, aby podczas smażenia nie mieszać co chwilę mięsa. Po wrzuceniu mięsa odczekajmy, aż usmaży się na jednej stronie, dopiero przemieszajmy. Porcja mięsa do smażenia wynosi tyle ile zmieści się na dnie garnka.
  • Do mięsa dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, zalewamy taką ilością wody, aby przykryło mięso. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i przykrywamy pokrywką. Dusimy około godziny, aż mięso będzie kruche i miękkie . W kubeczku w niewielkiej ilości wody rozrabiamy mąkę, dodajemy do gotującego się gulaszu i mieszamy. Jeśli zachodzi taka potrzeba doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gulasz podajemy z kaszą jęczmienną, gryczaną bądź z ziemniakami.
  • * sprawdzi się tu zarówno musztarda klasyczna jak i miodowa

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Gulyásleves – węgierską zupę gulaszową

 

14 komentarze do “Gulasz miodowy

  1. Anka

    Nie wiem dlaczego gulasze mają taką złą opinię, powszechnie uważa się, że lądują tam same najgorsze rzeczy… co za niesprawiedliwość:) Ja natomiast uwieeeelbiam takie dania i masz rację: są w karcie dań nawet naprawdę drogich i dobrych knajp:) Twój przepis bardzo mi się podoba, może w weekend wypróbuję go na niedzielny obiad dla rodzinki:D

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *