Kapusta z grochem

Kapusta z grochem
Kapusta z grochem to danie typowo zimowe, gdyż jest bardzo pożywne i sycące. Idealnie ugotowana potrawa powinna być lekko kwaśna, solidnie doprawiona czarnym pieprzem i majerankiem. Groch nie powinien się całkowicie rozpaść. Lekko wyczuwalne ziarenka grochu są jak najbardziej wskazane. To ostatni moment na gotowanie zimowych dań, ponieważ niebawem zawita do nas długo wyczekiwana wiosna.
Drukuj
Czas przygotowania
30 min
Czas gotowania
1 hr
Czas przygotowania
1 hr 30 min
Czas przygotowania
30 min
Czas gotowania
1 hr
Czas przygotowania
1 hr 30 min
Ingredients
  1. 1 kg kapusty kiszonej
  2. 400 g grochu żółtego
  3. 300 g boczku
  4. 2 duże cebule
  5. 4 listki laurowe
  6. 4 ziarenka ziela angielskiego
  7. majeranek
  8. pieprz czarny
  9. sól
Instructions
  1. Dzień wcześniej groch zalewamy zimną wodą, tak aby był całkowicie przykryty. Odstawiamy, aby groch napęczniał. Kolejnego dnia uzupełniamy groch zimną wodą, jeśli jest taka potrzeba i doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu się grochu usuwamy powstałą pianę, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy na małym ogniu do momentu aż groch będzie miękki, ale częściowo pozostanie w całości.
  2. Kapustę kwaszoną kroimy, zalewamy zimną wodą tak, aby kapusta była przykryta. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy do miękkości. W tym czasie obieramy cebule i drobno siekamy. Boczek kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek i wytapiamy go. Kiedy boczek lekko się zrumieni, dodajemy cebulę i smażymy na średnim ogniu około 2-3 minut.
  3. Do ugotowanej kapusty dodajemy groch oraz boczek z cebulą. Doprawiamy do smaku solidna porcją świeżo mielonego pieprzu, otartym majerankiem i solą. Całość mieszamy i gotujemy bez przykrycia około 15 minut, aby nadmiar wody odparował. Kapustę z grochem podajemy ze świeżym pieczywem.
Notes
  1. - nie żałujmy pieprzu, kapusta z grochem nie może być mdła
  2. - majeranek też spełnia tu ważną rolę, dlatego powinno się go znaleźć dość sporo w potrawie
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj również przepisu na Fasolkę po bretońsku

 

7 thoughts on “Kapusta z grochem

  1. Jull Krajewska

    Zjadłabym…uhhh ale mój żołądek będzie krzyczał pare dni po tym 😛 Ale jest to warte grzechu 😀

    Reply
  2. Dziewczyna z agencji

    Pytanko mam – boczek do kapusty z grochem? Rozumiem, że to danie na 1 i 2 dzień świąt a nie na Wigilię? Na pewno z boczkiem smakuje o wiele lepiej, ale nie jest to wtedy typowo wigilijna potrawa. Muszę spróbować. Ślinka mi cieknie 😀

    Reply
    1. admin Post author

      A gdzie jest napisane, że to danie wigilijne? U nas na co dzień robi się kapustę z grochem 😉

      Reply
  3. Przemek

    Cudowne połączenie, ciekawe skąd powiedzenie sugerujące, że tego nie da się połączyć. Pamiętam z dzieciństwa oburzenie matki jak żółty ser smarowałem musztardą.

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *