Ketchup z cukinii

Ketchup z cukinii
Porcje 24
Ketchup z cukinii? Tak, to możliwe. Cieszy się on na prawdę dużą popularnością, a w otchłani internetu można znaleźć wiele różnych przepisów na przygotowanie tego specjału. Różnią się one jednak składnikami i sposobem przygotowania. Wspólnym elementem przepisów jest niezaprzeczalny fakt, że ketchup jest pyszny. Postanowiłam to sprawdzić i przygotowałam swoją wersję ketchupu i przyznam, że faktycznie jest wspaniały! Pełen dobrych składników bez konserwantów, barwników i chemicznych dodatków. Ma lekko słodki smak, z nutką kwaśności oraz pikanterii o której intensywności możecie zdecydować sami. Wspaniały dodatek do kanapek, pizzy i wielu dań.
Drukuj
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
1 hr 5 min
Czas przygotowania
1 hr 20 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
1 hr 5 min
Czas przygotowania
1 hr 20 min
Ingredients
  1. 1,5 kg młodej cukinii *
  2. 400 g koncentratu pomidorowego
  3. 400 g pomidorów pelati
  4. ½ kg cebuli
  5. 200 ml octu 10%
  6. 350 g cukru
  7. 1 łyżeczka słodkiej papryki
  8. 1 łyżeczka ostrej papryki
  9. 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  10. ½ pieprzu cayenne
  11. 1 łyżka soli
Instructions
  1. Cebulę obieramy. Cukinię dokładnie myjemy, odcinamy końcówki i ścieramy razem z cebulą na tarce o grubych oczkach. Jeśli cukinia jest młoda (a taka polecam) to nie ma konieczności obierania jej ze skórki oraz usuwania gniazd nasiennych. Cukinię przekładamy do garnka, zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na 4-6 godzin.
  2. Po tym czasie zawartość garnka doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i gotujemy około 25 minut. Po tym czasie dodajemy cukier i ocet. Gotujemy kolejne 20 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz wszystkie przyprawy i ponownie gotujemy przez 20 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec całość miksujemy blenderem na gładką papkę. Ketchup przekładamy do umytych i wyparzonych słoiczków. Mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C.
  3. * waga po obraniu
Notes
  1. - ketchup warto przygotować w małych słoiczkach, bowiem nie zawiera konserwantów i po otwarciu nie może zbyt długo stać w lodówce
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

 

22 thoughts on “Ketchup z cukinii

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *