Klops z jajkiem w cieście francuskim

Klops z jajkiem w cieście francuskim
Porcje 8
No to klops! Ale nie byle jaki! Z niespodzianką! A kto nie lubi niespodzianek? - szczególnie tak smacznych. Klops z jajkiem w cieście francuskim to tradycyjna potrawa wielkanocna, bez której trudno wyobrazić sobie Wielkanoc. Jajka zatopione w soczystym mięsie pachnącym mnóstwem przypraw, a wszystko otulone delikatnym ciastem francuskim. Świetnie smakuje zarówno na gorąco, podany z sosem chrzanowym czy grzybowym jak i na zimno w formie przekąski.
Drukuj
Czas przygotowania
25 min
Czas gotowania
1 hr
Czas przygotowania
1 hr 15 min
Czas przygotowania
25 min
Czas gotowania
1 hr
Czas przygotowania
1 hr 15 min
Ingredients
  1. 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
  2. 1 duża cebula
  3. 1 czerstwa bułka
  4. 150 ml mleka
  5. 2 ząbki czosnku
  6. 2 jajka
  7. 2 łyżeczki tymianku
  8. 1 łyżeczka majeranku
  9. 2 łyżeczki czubricy czerwonej
  10. 2 łyżeczki musztardy
  11. pieprz czarny
  12. sól
Dodatkowo
  1. 1 opakowanie ciasta francuskiego
  2. 1 jajko
  3. 3 jajka ugotowane na twardo
  4. 1 łyżka mąki
Instructions
  1. Cebulę obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy, aż nasiąknie. Następnie dokładnie odciskamy w dłoniach. Mięso mielimy razem z bułką i cebulą. Do mięsa dodajemy jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.
  2. Następnie połowę mięsa wykładamy na blat, układamy na nim wzdłuż ugotowane jajka obtoczone wcześniej w mące. Przykrywamy drugą porcją mięsa i formujemy zgrabny rulon. Tak przygotowane mięso owijamy ciasno ciastem francuskim. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na około 60 minut.
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

13 thoughts on “Klops z jajkiem w cieście francuskim

  1. Kasia Bu

    Witam, mam pytanie odnośnie pieczenia. Wiadomo, że piekąc przez godzinę ciasto by się spaliło, kiedy należy przykryć je folią aluminiową? Gdy się zarumieni czy od razu po włożeniu, a pod koniec pieczenia odkryć?

    Reply
    1. admin Post author

      Ja nie przykrywałam, piekłam na dolnej grzałce. Pod koniec pieczenia dodałam górną grzałkę, żeby się ładnie przyrumienił. Wiadomo, że piekarniki są różne. Podczas pieczenia po 30 minutach obserwuj i jak coś to wtedy przykryj. Pozdrawiam

      Reply
  2. Martyna

    Szukałam pomysłu na wielkanocny stół. Jakoś tak się składa, że w święta przeważnie jestem człowiekiem od ciast, a w tym roku myślałam o czymś dodatkowym. Bardzo elegancko wygląda 🙂

    Reply
  3. Ewa

    O tej porze takie smaki… To powinno być zakazane. 🙂 Fajny przepis, świetne zdjęcie, nic tylko zakasać rękawy i jutro na obiad 🙂

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *