Klopsiki w cukinii na grilla

Klopsiki w cukinii na grilla
Porcje 12
Nic tak nie łączy ludzi, jak wspólne grillowanie będące świetnym sposobem na spędzenie czasu z rodziną i przyjaciółmi. Nie wiem jak Was, ale mnie zapach grilla od razu wprawia w dobry nastrój. Na ostatnim grillu nie mogło zabraknąć dobrze zamarynowanej karkówki, szaszłyków, kaszanki i warzyw. Ale największym uznaniem cieszyły się właśnie te małe klopsiki otulone plasterkami cukinii.
Drukuj
Czas przygotowania
25 min
Czas gotowania
30 min
Czas przygotowania
55 min
Czas przygotowania
25 min
Czas gotowania
30 min
Czas przygotowania
55 min
Ingredients
  1. 2 duże cukinie
  2. sól
Klopsiki
  1. 300 g mięsa wieprzowego mielonego
  2. 3 łyżki słonecznika łuskanego
  3. 1 średnia cebula
  4. 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  5. 3 ząbki czosnku
  6. 1 małe jajko
  7. 2 łyżki masła
  8. 3 łyżki mielonych otrąb *
  9. pieprz czarny
  10. sól
Cukinia
  1. Cukinię dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na cienkie paski. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i blanszujemy cukinię około minuty. Cukinię wyjmujemy i hartujemy w misce z zimną wodą. Układamy na ręczniku papierowym i odstawiamy na bok.
Klopsiki
  1. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekane warzywa i podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż cebulka się zeszkli. Do miski przekładamy mięso, dodajemy jajko, słonecznik, podsmażoną cebulkę i pozostałe przyprawy. Mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły.
  2. Z tak przygotowanego mięsa formujemy klopsiki wielkości śliwek. Każdy klopsik owijamy plasterkami cukinii i spinamy wykałaczką. Cukinia ma przypominać makaron cannelloni. Układamy na aluminiowej tacce i grillujemy około 15 minut, przekręcamy na drugą stronę i grillujemy kolejne 15 minut.
Notes
  1. * można zastąpić bułką tartą, jednak otręby są znacznie zdrowsze
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

25 thoughts on “Klopsiki w cukinii na grilla

  1. Pingback: Najlepsze przepisy na grilla - mięsa, warzywa, sałatki - Magda M.

  2. Sławka

    Ja bardzo lubię cukinię 🙂 Moja ulubiona to grillowana z serem pleśniowym. Ale pomysł z mini klopsikami wewnątrz jest też ok 🙂

    Reply
  3. Olka

    Rzeczywiście fajne i proste danie dla osób lubiących mięsne potrawy. Ja osobiście, jako wegetarianka, na grilla szykuję szaszłyki z zamarynowanym wcześniej tofu oraz warzywami, czy po prostu marynuję różne warzywa i później lądują na grillu.

    Reply
  4. Justyna

    Świetny pomysł dla mnie, bo zamierzam obsadzić ogródek cukiniami i w sezonie każdy, ciekawy przepis na ich zagospodarowanie jest na wagę złota.

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *