Kokosowa tarta z truskawkami

Kokosowa tarta z truskawkami
Porcje 16
Sezon na truskawki uważam za otwarty! Inauguracją tego sezonu jest lekka tarta kokosowa z truskawkami. Banalnie prosta w przygotowaniu i niezwykle smaczna. Tarta jest cudownie kokosowa - kruchy, kokosowy spód i delikatny kokosowy krem. Do tego truskawki delikatnie muśnięte majowym słońcem. To rozpustne połączenie smaków świetnie ze sobą współgra - przekonajcie się sami.
Drukuj
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
20 min
Czas przygotowania
40 min
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
20 min
Czas przygotowania
40 min
Kruche ciasto
  1. 340 g mąki
  2. 200 g masła
  3. 1 jajko
  4. 50 g cukru pudru
  5. 40 g drobnych wiórek kokosowych
  6. 1/2 łyżeczki ekstraktu kokosowego
Krem kokosowy
  1. 220 ml śmietany kremówki
  2. 200 g serka mascarpone
  3. 40 g drobnych wiórek kokosowych
  4. 35 g cukru pudru
  5. 1 łyżeczka ekstraktu kokosowego
  6. 1 łyżeczka żelatyny spożywczej
Dodatkowo
  1. 500 g truskawek
  2. 1 galaretka truskawkowa
Kruche ciasto
  1. Do przesianej mąki dodajemy pokrojone w kostkę masło. Siekamy nożem, aż powstanie coś w rodzaju kruszonki. Dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy kruche ciasto. Ciasto owijamy folia spożywcza i chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
  2. Formę o wymiarach 26x18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wałkujemy na prostokąt większy od foremki i wykładamy nim spód i boki. Boki formy docinamy na wysokości około 5 cm. Wierzch ciasta przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy kulki ceramiczne lub suchy groch, co zapobiegnie wyrastaniu ciasta. Tak przygotowane ciasto chłodzimy w lodówce przez 20 minut. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 20 minut. Ciasto powinno być lekko rumiane. Gotowe ciasto odstawiamy do wystudzenia.
Krem kokosowy
  1. Do schłodzonej śmietany dodajemy zimny serek mascarpone i ubijamy na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, ekstrakt kokosowy i wiórki. Żelatynę rozpuszczamy w 4-5 łyżkach gorącej wody. Przestudzoną, ale wciąż płynną dodajemy do kremu i mieszamy do połączenia się składników. Krem wykładamy na kruchy spód i równomiernie rozprowadzamy.
  2. Na wierzchu układamy truskawki, delikatnie wciskając je w krem. Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Przestudzoną wylewamy na wierzch ciasta. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego schłodzenia.
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

12 thoughts on “Kokosowa tarta z truskawkami

  1. mimi

    czy mascarpone dodany do rzadniej smietany sprawi,ze ubije sie ona na sztywno?? Nie lepiej dodac ciut ubity mikserem serek do juz gestej smietany?

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *