Kopiec kreta z frużeliną malinową i kremem waniliowym

Kopiec kreta z frużeliną malinową i kremem waniliowym
Porcje 10
Większość z nas to popularne ciasto kojarzy z gotowym deserem z pudełka. Nie każdy jednak wie, że ciasto można samodzielnie przygotować w domu i na prawdę nie jest to trudne. Z okazji imienin syna przygotowałam taką wersję de lux tego znanego ciasta. Banany zastąpiłam frużeliną malinową, która świetnie komponuje się z mocno czekoladowym ciastem i delikatnym, waniliowym kremem. Ta wersja zdecydowanie bardziej przypadła nam do gustu.
Drukuj
Czas przygotowania
30 min
Czas gotowania
50 min
Czas przygotowania
1 hr 20 min
Czas przygotowania
30 min
Czas gotowania
50 min
Czas przygotowania
1 hr 20 min
Ciasto
  1. 350 g mąki pszennej
  2. 200 g drobnego cukru
  3. 250 ml mleka 2%
  4. 200 ml oleju
  5. 2 jajka M
  6. 4 łyżki ciemnego kakao
  7. 2 łyżki jogurtu naturalnego
  8. 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  9. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Frużelina malinowa
  1. 300 g malin *
  2. 4 łyżki cukru
  3. 4 łyżeczki żelatyny spożywczej
Krem waniliowy
  1. 300 ml śmietany kremówki
  2. 200 g mascarpone
  3. 50 g raspberry flavoured fudge **
  4. 4 łyżki cukru pudru
  5. 1 łyżeczka pasty waniliowej
Ciasto
  1. Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Przesiewamy przez sito i odstawiamy na bok. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy tak długo, aż cukier się rozpuści aż masa będzie puszysta. Na przemian dodajemy mleko, olej i suche składniki. Mieszamy do połączenia się składników. Dno tortownicy o wymiarach 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160'C i pieczemy około 50-55 minut. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest suche. Ciasto odstawiamy do wystudzenia.
  2. Z ciasta ścinamy wierzch na wysokości 2 cm. Środek ciasta wydrążamy tak, aby został 2,5 cm brzeg i cały spód.
Frużelina malinowa
  1. Maliny przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy. Doprowadzamy do wrzenia i zestawiamy z palnika. W niewielkiej ilości gorącej wody ( około 10 łyżek ) rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do malin. Mieszamy i odstawiamy na bok. Kiedy maliny wystygną, wstawiamy do lodówki. Gęstą frużelinę wykładamy na wydrążony spód ciasta i wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia frużeliny.
Krem waniliowy
  1. Do śmietany dodajemy pastę waniliową, cukier i ubijamy na sztywną, puszystą masę. Śmietanę łączymy z mascarpone i dodajemy groszki malinowe. Tak przygotowany krem wykładamy na frużelinę, tworząc kopiec. Wierzch posypujemy pokruszonym ciastem, lekko dociskając. Ciasto chłodzimy w lodówce.
  2. * użyłam mrożonych malin
  3. ** są to miękkie, słodko -kwaskowe, bardzo przyjemne w smaku, drobne groszki do dekoracji ciast. Dostępne w Tesco UK. Można je oczywiście pominąć. Link:http://www.ciao.co.uk/Tesco_Raspberry_Fudge_Sprinkles__Review_6141681
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

6 thoughts on “Kopiec kreta z frużeliną malinową i kremem waniliowym

  1. MaMa Berbecia

    zapowiada się kolejne łatwe i smaczne ciacho 🙂 Zapisuję i na pewno kiedyś skorzystam A w robienie tak ciekawego ciasta na pewno uda mi się zaangażować mojego 6 latka 🙂 Pozdrawiam

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *