Kopiec skrzata

Kopiec skrzata
Porcje 10
Truskawki - jeden z największych i najbardziej wyczekiwanych przysmaków lata. Te niezwykle lubiane owoce są symbolem zbliżającego się lata i wakacji. Stragany uginają się od łubianek pełnych dojrzałych truskawek, które kuszą intensywnym kolorem i apetycznym zapachem. Sezon jest krótki, więc staram się zawsze go dobrze wykorzystać. Najbardziej cenię sobie świeże truskawki z cukrem - są takim miłym wspomnieniem dzieciństwa. Truskawki bardzo lubię w koktajlach, dżemach czy lodach. Świetnie też spełniają swoją rolę w ciastach, dlatego często wykorzystuję je w wypiekach. Inspiracją do tego ciasta był słynny pudełkowy deser znany pod nazwą - Kopiec kreta oraz popularne ciasto - Leśny mech. Z połączenia tych dwóch ciast powstał Kopiec skrzata. Zielone, wilgotne ciasto szpinakowe, pyszna frużelina truskawkowa oraz delikatny krem stracciatella. Połączenie idealne. Urzeka nie tylko wspaniałym kolorem, ale także smakiem.
Drukuj
Czas przygotowania
30 min
Czas gotowania
1 hr
Czas przygotowania
1 hr 30 min
Czas przygotowania
30 min
Czas gotowania
1 hr
Czas przygotowania
1 hr 30 min
Ciasto szpinakowe
  1. 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
  2. 170 g mąki tortowej
  3. 210 g mąki krupczatki
  4. 250 g cukru
  5. 3 duże jajka
  6. 250 ml oleju
  7. 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Frużelina truskawkowa
  1. 350 g truskawek *
  2. 50 ml zimnej wody
  3. 2 łyżki cukru
  4. 4 łyżeczki żelatyny spożywczej
  5. 1 łyżka soku z cytryny
  6. 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Krem stracciatella
  1. 300 ml śmietany kremówki **
  2. 200 g mascarpone
  3. 40 g czekolady gorzkiej
  4. 4 łyżki cukru pudru
Ciasto szpinakowe
  1. Mąkę krupczatkę i mąkę tortową przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Szpinak rozmrażamy i odciskamy dokładnie w dłoniach z nadmiaru wody. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ubijania dodajemy bardzo powoli olej.
  2. Następnie dodajemy szpinak i partiami oba rodzaje mąki. Mieszamy bardzo delikatnie przy pomocy szpatułki do połączenia się składników. Dno tortownicy o wymiarach 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 60 minut. Ciasto odstawiamy do wystudzenia.
  3. Z ciasta ścinamy wierzch na wysokości około 2 cm. Środek ciasta wydrążamy tak, aby został 2,5 cm brzeg i cały spód. Ścięte części ciasta kruszymy.
Frużelina truskawkowa
  1. Truskawki (200 g) blendujemy na gładki mus. Przekładamy do rondelka, dodajemy cukier, sok z cytryny i podgrzewamy. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie. Dokładnie mieszamy i zdejmujemy z palnika. W niewielkiej ilości gorącej wody ( około 10 łyżek ) rozpuszczamy dokładnie żelatynę i dodajemy do musu. Pozostałe truskawki kroimy na mniejsze kawałki (ja pokroiłam każdą truskawkę na 4 części ) i dodajemy do musu truskawkowego. Mieszamy i odstawiamy na bok. Kiedy truskawki wystygną, wstawiamy do lodówki. Gęstą frużelinę wykładamy na wydrążony spód ciasta i wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia frużeliny.
Krem straciatella
  1. Do śmietany dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywny, puszysty krem. Pod koniec ubijania dodajemy schłodzone mascarpone i startą czekoladę. Mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowany krem wykładamy na frużelinę, tworząc kopiec. Wierzch posypujemy pokruszonym ciastem szpinakowym, lekko dociskając ciasto do kremu. Ciasto chłodzimy w lodówce.
  2. * użyłam mrożonych malin
  3. ** użyłam śmietany 48%
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Kopiec kreta z frużeliną malinową i kremem waniliowym

 

29 thoughts on “Kopiec skrzata

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *