Kotleciki z białej kiełbasy z kaszą kuskus

Kotleciki z białej kiełbasy z kaszą kuskus
Porcje 8
Jakiś czas temu moja dość spora kolekcja książek o tematyce kulinarnej poszerzyła się o fantastyczną pozycję Nigelli Lawson. To właśnie w niej znalazłam przepis na te wspaniałe kotleciki. Dodałam do nich aksamitny sos chrzanowy i podałam z lekką kaszą kuskus. Tak powstało wspaniałe danie, które może być zarówno świątecznym, wielkanocnym obiadem jak i codziennym, pysznym daniem.
Drukuj
Czas przygotowania
30 min
Czas gotowania
20 min
Czas przygotowania
50 min
Czas przygotowania
30 min
Czas gotowania
20 min
Czas przygotowania
50 min
Ingredients
  1. 1 kg surowej białej kiełbasy
  2. 1 jajko
  3. 3 ząbki czosnku
  4. majeranek
  5. olej do smażenia
  6. pieprz czarny
  7. sól
Sos chrzanowy
  1. 200 ml bulionu warzywnego
  2. 150 ml mleka
  3. 2 łyżki chrzanu
  4. 2 łyżki masła
  5. 1½ łyżki mąki
  6. pieprz biały
  7. sól
Kasza kuskus
  1. 200 g kaszy kuskus
  2. 200 ml lekkiego bulionu warzywnego
  3. ½ pęczka natki pietruszki
Kotleciki
  1. Kiełbasę wyciskamy z flaka. Dodajemy jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiamy do smaku przyprawami. Pamiętajmy, że kiełbasa jest już doprawiona, więc należy uważać z solą. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Dłonie zwilżamy wodą i formujemy zgrabne, małe kotleciki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki z obu stron na złoty kolor.
Sos chrzanowy
  1. W rondelku rozgrzewamy masło. Kiedy masło całkowicie się rozpuści dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Najlepiej użyć rózgi kuchennej. Dodajemy bulion, chrzan a na końcu mleko. Energicznie mieszamy, aby składniki się dobrze połączyły. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Na koniec sos doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem.
Kasza kuskus
  1. Odmierzoną ilość kaszy wsypujemy do miski. Bulion doprowadzamy do wrzenia i zalewamy nim kaszę. Przykrywamy i odstawiamy na około 5 minut. Następnie dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i mieszamy.
  2. Kotleciki układamy na kaszy kuskus i polewamy odrobiną sosu. Resztę sosu podajemy na stół w sosjerce, aby każdy mógł dopasować sobie ilość sosu według własnych potrzeb.
Notes
  1. - zadbajcie o to, aby kotleciki były zrobione z dobrej jakości kiełbasy. To zdecydowanie podnosi smak dania
  2. - chrzanu można dodać więcej jeśli lubicie zdecydowane, mocne smaki
  3. - mlekiem można regulować gęstość sosu
  4. - kotleciki świetnie się sprawdzą jako przekąska na wielkanocnym stole. Zrezygnujcie z kaszy kuskus, podajcie kotleciki z sosem.
Adapted from Nigela Lawson
Adapted from Nigela Lawson
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj również przepisu na Białą kiełbasę na karmelizowanej czerwonej cebuli

20 thoughts on “Kotleciki z białej kiełbasy z kaszą kuskus

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *