Krem z czerwonej soczewicy i marchewki

Krem z czerwonej soczewicy i marchewki
Porcje 5
Ponownie zabieram Was do Turcji, która cieszy się dużą popularnością, nie tylko jeśli chodzi o podróżowanie. Jej bogata i aromatyczna kuchnia przez wielu uznawana jest za jedną z najsmaczniejszych kuchni świata. Jest ona wystarczająco egzotyczna, by nas czymś zaskoczyć, a bogactwo aromatów i składników na tyle ogromne, by każdy znalazł w niej coś dla siebie. Soczewica ma wiele wartości odżywczych, a co za tym idzie - właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim zawiera dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest także bardzo bogatym źródłem ważnego dla serca potasu i kwasu foliowego. Charakteryzuje się niskim IG, jest stosunkowo tania i łatwa w przygotowaniu. Dziś przygotowałam wspaniałą zupę z soczewicą, która jest bardzo delikatna i kemowa. Słodkawy smak, który nadaje marchewka przełamuje imbir i ostra papryka.
Drukuj
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
35 min
Czas przygotowania
50 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
35 min
Czas przygotowania
50 min
Ingredients
  1. 1½ litra bulionu drobiowego*
  2. 200 g czerwonej soczewicy
  3. 200 ml mleka
  4. 4 średnie marchewki
  5. 1 średnia cebula
  6. 2 cm świeżego imbiru
  7. 6 łyżek passaty pomidorowej
  8. 2-3 łyżki masła
  9. ⅓ łyżeczki pieprzu cayenne
  10. ½ łyżeczki papryki słodkiej
  11. sól morska
  12. pieprz czarny
Dodatkowo
  1. natka pietruszki
  2. jogurt naturalny
Instructions
  1. Marchew i cebulę obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, a marchew kroimy w cienkie plasterki. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i imbir starty na tarce o małych oczkach. Mieszamy i podsmażamy chwilę, aż cebulka lekko się zeszkli. Dodajemy marchew i podsmażamy około 2 minut, mieszając.
  2. Soczewicę płuczemy na sicie, odsączamy z wody i dodajemy do garnka. Mieszając smażymy chwilę wszystko razem, następnie dodajemy passatę pomidorową i bulion. Gotujemy na średnim ogniu około 15-20 minut, aż marchew będzie miękka. Zupę przyprawiamy pieprzem, solą, pieprzem cayenne i słodką papryką. Blendujemy na gładki krem. Następnie dodajemy mleko i mieszamy. Mlekiem regulujemy konsystencję zupy. Gotowy krem dekorujemy kleksem z jogurtu naturalnego i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z grzankami.
  3. Afiyet olsun!!!
Notes
  1. * można użyć również bulionu warzywnego. Świetnie się też sprawdzi rosół, który nam pozostał z dnia poprzedniego
Adapted from Baika w kuchni
Adapted from Baika w kuchni
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Libijską zupę Szorba Adas

 

8 thoughts on “Krem z czerwonej soczewicy i marchewki

  1. Agnieszka

    UwielBiały zupę z soczewicy tylko ja robie taka mega mięsna do tego jest bardzo sycaca i przy dobrym doprawione idealnie rozgrzewające w te nie najcieplejsze dni

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *