Kruche ciasto z rabarbarem i masą budyniową

Kruche ciasto z rabarbarem i masą budyniową
Porcje 12
Wybaczcie mi kolejny wypiek z rabarbarem, ale nie potrafię się oprzeć. Uwielbiam wszelkie wypieki z rabarbarem i przyznam szczerze, że już kolejny chodzi mi po głowie. Ale powracając do dzisiejszego ciasta: jest genialne. Kruche ciasto wypełnione delikatną, waniliową masą budyniową i kwaskowaty rabarbar. Ciasto jest proste, bardzo szybkie w przygotowaniu i nie za słodkie, więc bierzcie rabarbar i do dzieła kochani.
Drukuj
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
45 min
Czas przygotowania
1 hr 5 min
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
45 min
Czas przygotowania
1 hr 5 min
Ciasto kruche
  1. 500 g mąki tortowej
  2. 200 g masła
  3. 120 g cukru
  4. 3 żółtka
  5. 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  6. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  7. 1 łyżeczka cukru waniliowego
Masa budyniowa
  1. 800 ml mleka
  2. 80 g budyniu waniliowego
  3. 100 ml śmietanki kremówki 30%
  4. 120 g cukru
  5. 1 łyżeczka pasty waniliowej
Dodatkowo
  1. 500 g rabarbaru
  2. 2 łyżki cukru
  3. 100 g wiórek kokosowych
  4. 3 łyżki cukru pudru
Ciasto kruche
  1. Do miski wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy zimne, posiekane masło, cukier, cukier wanilinowy, żółtka i śmietanę. Szybko zagniatamy kruche ciasto i dzielimy je na dwie części. Każdą cześć ciasta owijamy folią spożywczą. Jedną cześć ciasta wkładamy do zamrażarki, drugą do lodówki. Formę o wymiarach 40x25 wykładamy papierem do pieczenia. Po godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy nim dno formy. Na ciasto wysypujemy wiórki kokosowe.
Masa budyniowa
  1. Do garnka wlewamy 600 ml mleka, dodajemy kremówkę, cukier i pastę z wanilii. Doprowadzamy do wrzenia. Pozostałe mleko wlewamy do kubeczka, dodajemy budyń i mieszamy. Kiedy mleko się zagotuje, wlewamy mleko z budyniem i intensywnie mieszając gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż budyń zgęstnieje.
  2. Rabarbar myjemy i kroimy w jedno centymetrowe kawałki. Dodajemy cukier i mieszamy. Ciepły budyń przekładamy na schłodzone, kruche ciasto. Na budyń wykładamy rabarbar.Na wierzch ścieramy zamrożoną część ciasta kruchego. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy około 45 minut. Ciasto z wierzchu powinno być lekko rumiane. Po wyjęciu z piekarnika ciasto najlepiej schłodzić i wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

12 thoughts on “Kruche ciasto z rabarbarem i masą budyniową

  1. Aneta

    Ostatnio patrzyłam w sklepie na rabarbar i zastanawiałam się co z nim zrobić. Dzięki za fajny przepis. Na pewno skorzystam.

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *