Kruche rogaliki budyniowe

 

Kruche rogaliki budyniowe
Porcje 60
W oczekiwaniu na ten magiczny dzień piekę ogromną ilość kruchych ciasteczek i pierników. Lubimy pochrupać te małe słodkości, kiedy w koło rozbrzmiewa świąteczne ''Last Christmas''. Obdarowuję tymi małymi słodkościami rodzinę i przyjaciół, aby również umilić im ten przedświąteczny czas przygotowań. Te małe cudeńka są bardzo kruche, mocno waniliowe i pyszne. Bardzo szybko znikają, dlatego proponuję Wam przygotowanie ciasteczek z podwójnej porcji.
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
30 min
Czas przygotowania
40 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
30 min
Czas przygotowania
40 min
Składniki
  1. 220 g mąki pszennej
  2. 110 g miękkiego masła
  3. 95 g cukru
  4. 40 g budyniu waniliowego
  5. 1 łyżeczka pasty waniliowej
  6. 2 żółtka
  7. 2 łyżki mleka
Dodatkowo
  1. cukier puder
Przygotowanie
  1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane masło i pozostałe składniki. Zagniatamy jednolite ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 15 minut. Ciasto dzielimy na 4 części. Jedną część zostawiamy na blacie, pozostałe wkładamy do lodówki, aby ciasto nie nabierało temperatury. Z ciasta przy pomocy dłoni formujemy długie walce grubości około 1 cm. Dzielimy je na 6 cm kawałki. Każdy kawałek formujemy w rogalik. Zaginamy, końce formujemy w czubki, a środek pozostawiamy grubszy.
  2. Tak przygotowane rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175'C i pieczemy przez około 15 minut. Rogaliki powinny być lekko rumiane. Gotowe ciasteczka wyjmujemy i odstawiamy na 5 minut do wystudzenia. Jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze. Po całkowitym wystudzeniu rogaliki można ponownie obtoczyć w cukrze. Ciasteczka przechowujemy do kilku tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Adapted from Fotokulinarnie
Adapted from Fotokulinarnie
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/
Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj również przepisu na Migdałowe ciasteczka

9 thoughts on “Kruche rogaliki budyniowe

  1. Tomasz

    No i po co ja to zawsze kupowałem skoro przepis jest tak prosty! Idę jeszcze poszukać składników i może zrobię je dziś bądź jutro dla gości.

    Reply
  2. LiliEss

    Pysznie się prezentują w świątecznej odsłonie. Szkoda że jestem na cukrowym detoxie. Ale jak tylko moje bezuktowr wyzwanie minie zrobię podwójną porcje 🙂

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *