Leśny mech

Leśny mech
Ciasto zdecydowanie przyciąga swoim wyglądem. Ma przepiękny, jakże wiosenny kolor. Jest delikatne i wilgotne w smaku. Granat spełnia tu bardzo ważną rolę, gdyż przyjemnie komponuje się z całością. Proste w przygotowaniu ciasto, zachwyci gości i ozdobi każdy stół.
Drukuj
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
1 hr
Czas przygotowania
1 hr 20 min
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
1 hr
Czas przygotowania
1 hr 20 min
Ciasto
  1. 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
  2. 170 g mąki tortowej
  3. 210 g mąki krupczatki
  4. 250 g cukru
  5. 3 duże jajka
  6. 1 szklanka oleju
  7. 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
  1. 300 ml śmietany 36%
  2. 2 śmietanki fixy
  3. 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
  1. 1 owoc granatu
Ciasto
  1. Mąkę krupczatkę i mąkę tortową przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Szpinak rozmrażamy i odciskamy dokładnie w dłoniach z nadmiaru wody. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ubijania dodajemy bardzo powoli olej.
  2. Następnie dodajemy szpinak i partiami oba rodzaje mąki. Mieszamy bardzo delikatnie przy pomocy szpatułki do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do tortownicy o wymiarach 26 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy przez godzinę lub do suchego patyczka. Ciasto studzimy i odcinamy wierzch. Wierzch rozdrabniamy na okruszki.
Krem
  1. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i fix. Na ciasto wykładamy śmietanę i wyrównujemy wierzch. Posypujemy obficie okruszkami i leciutko dociskamy dłonią, aby okruszki dobrze się trzymały i nie spadały. Wierzch ciasta posypujemy owocami granatu. Ciasto przed podaniem chłodzimy w lodówce około godziny.
Notes
  1. - jeśli używamy szpinaku nie rozdrobnionego, należy go rozmrozić, dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody i zmielić w maszynce do mięsa
  2. - ciasto będzie lekkie i puszyste pod warunkiem, że bardzo dokładnie odciśniemy szpinak. Jest to na prawdę bardzo ważne
  3. - ja nie używam fixów do śmietany, ponieważ u nas w UK śmietana ma 48%. Jeśli znajdziecie naprawdę dobrą śmietanę, zapewne nie będzie potrzeby dodatkowo jej usztywniać
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

9 thoughts on “Leśny mech

  1. szarymotyl

    Wygląda smakowicie. Nie raz się zastanawiałam z czego robione są te zielone cud ciasta z obrazków….. a to szpinak, nie jadłam jeszcze w takiej wersji. Trudno mi oceniać smak, ale myślę, że kiedyś się skuszę i zrobię,żeby sprawdzić, czy takie połączenie składników to dobry pomysł

    Reply
  2. Natalia Skóra

    Mimo, że ciasto pięknie wygląda to szczerze mówiąc mi w ogóle nie smakuje. Nie wiem, ale chyba się nie przekonam.

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *