
Libijska zupa Szorba Adas
2017-03-07 14:08:53

Porcje 6
Dziś zabieram Was w daleką podróż do jednego z śródziemnomorskich krajów arabskich. Libia - piękny kraj, który mógłby być turystyczną riwierą. Oprócz błękitnych plaż, kraj ten obfituje bowiem w antyczne zabytki, a libijska Sahara skrywa niejedną perłę. Do tego wspaniała, aromatyczna kuchnia bazująca na warzywach, rybach i owocach. Jest bardzo podobna do sąsiadującej kuchni tunezyjskiej, lecz zaznaczają się tam również akcenty tureckie. Dla przeciętnego Europejczyka, mimo że kuchnia libijska jest łagodniejsza od tunezyjskiej, potrawy serwowane w tym kraju mogą wydać się bardzo pikantne. I taka jest dzisiejsza zupa - aromatyczna, gęsta i pikantna. Cudownie rozgrzewająca i sycąca. Wspaniała.
Drukuj
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
30 min
Czas przygotowania
45 min
Ingredients
- 300 g czerwonej soczewicy
- 1 ½ litra bulionu warzywnego
- 1 średni ziemniak
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 pomidor
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- ½ łyżeczki curry
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 płaska łyżeczka kuminu
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól
Instructions
- Ziemniaka, marchew, cebulę i czosnek obieramy. Warzywa kroimy w większą kostkę, czosnek siekamy. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę i podsmażamy do momentu, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy pozostałe warzywa, czosnek i mieszając chwilę przesmażamy. Dodajemy soczewicę, pokrojony pomidor i około litr bulionu. Kiedy warzywa są prawie miękkie dodajemy wszystkie przyprawy, koncentrat pomidorowy i gotujemy wszystko jeszcze około 10 minut. Zupę blendujemy na jednolity, gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsta, dolewamy trochę pozostałego bulionu. Pamiętajmy jednak, że zupa powinna być dość gęsta. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki. Podajemy z grzankami lub chlebkiem naan.
- Afiyet olsun!!!
Notes
- Ten przepis gościł na moim starym blogu. Można go odnaleźć na innych stronach kulinarnych. Dziś doczekał się nowej oprawy. W przepisie wprowadziłam kilka niewielkich zmian, m.in dodałam koncentrat pomidorowy, który podkreślił smak dania.
Adapted from "Libia od kuchni" Tanya Valko
Adapted from "Libia od kuchni" Tanya Valko
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/
Wygląda pysznie, średnio lubię zupy na bazie soczewicy, ale przypomina mi zupę krem z marchwi, albo dyni, z tym że w wersji pikantnej 🙂
Super przepis! Z chęcią wypróbuję, bo słyszałam, że zupa z soczewicy jest pyszna, a jakoś jeszcze nie miałam okazji zrobić. Chyba właśnie przez brak odpowiedniego przepisu. 🙂
Tyle jest tych rodzajów zup na świecie ,że człowiek nie nadąża, chciałoby się wszystkie je spróbować 🙂
A no dokładnie 🙂
Świetny przepis. Już po składnikach widać, że zupa jest rewelacyjna. Chętnie wypróbuję. Chyba tylko nieco mniej pieprzu dodam 🙂
Pozdrawiam, Asia
Podziwiam Cię za znajomość tych wszystkich przepisow. Dobrze, że są takie miejsca, bo gdy nie bede wiedziała co ugotować na obiad. Zajrzę tu ♡
Hmmm przepis wydaje sie bardzo prosty! Nie pozostaje mi nic innego jak zaserwować to jutro na obiad! 😀
Dzisiaj zrobiłem tę zupę z tego, co miałem w domu – na rosole z baraniny, z domową pasattą pomidorową, zieloną soczewicą i ras-el-hanout zamiast kuminu. Wyszła wibitna, również w wersji niezmiksowanej.
Thank you for your article post.Thanks Again.
Ostatnio szukałam przepisu na zupę z soczewicy. Nie znalazłam nic, co by mi pasowało. Ale Twoja propozycja jest mega. Robię w następnym tygodniu 🙂
Dzięki Tobie wiem już, co zrobię z czerwoną soczewicą, którą od dłuższego czasu trzymam w szafce. Będzie przepysznie!
Cieszę się, że mogłam pomóc 🙂 Pozdrawiam
Kiedyś robiłam podobną zupę i czegoś mi w niej brakowało. Może Twój przepis to odmieni:)
Spróbuję, wygląda mega fajnie.