Libijska zupa Szorba Adas

Libijska zupa Szorba Adas
Porcje 6
Dziś zabieram Was w daleką podróż do jednego z śródziemnomorskich krajów arabskich. Libia - piękny kraj, który mógłby być turystyczną riwierą. Oprócz błękitnych plaż, kraj ten obfituje bowiem w antyczne zabytki, a libijska Sahara skrywa niejedną perłę. Do tego wspaniała, aromatyczna kuchnia bazująca na warzywach, rybach i owocach. Jest bardzo podobna do sąsiadującej kuchni tunezyjskiej, lecz zaznaczają się tam również akcenty tureckie. Dla przeciętnego Europejczyka, mimo że kuchnia libijska jest łagodniejsza od tunezyjskiej, potrawy serwowane w tym kraju mogą wydać się bardzo pikantne. I taka jest dzisiejsza zupa - aromatyczna, gęsta i pikantna. Cudownie rozgrzewająca i sycąca. Wspaniała.
Drukuj
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
30 min
Czas przygotowania
45 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
30 min
Czas przygotowania
45 min
Ingredients
  1. 300 g czerwonej soczewicy
  2. 1 ½ litra bulionu warzywnego
  3. 1 średni ziemniak
  4. 1 cebula
  5. 2 marchewki
  6. 1 pomidor
  7. 2 ząbki czosnku
  8. 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  9. ½ łyżeczki curry
  10. ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  11. 1 łyżeczka słodkiej papryki
  12. 1 płaska łyżeczka kuminu
  13. 2 łyżki masła klarowanego
  14. sól
Instructions
  1. Ziemniaka, marchew, cebulę i czosnek obieramy. Warzywa kroimy w większą kostkę, czosnek siekamy. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę i podsmażamy do momentu, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy pozostałe warzywa, czosnek i mieszając chwilę przesmażamy. Dodajemy soczewicę, pokrojony pomidor i około litr bulionu. Kiedy warzywa są prawie miękkie dodajemy wszystkie przyprawy, koncentrat pomidorowy i gotujemy wszystko jeszcze około 10 minut. Zupę blendujemy na jednolity, gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsta, dolewamy trochę pozostałego bulionu. Pamiętajmy jednak, że zupa powinna być dość gęsta. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki. Podajemy z grzankami lub chlebkiem naan.
  2. Afiyet olsun!!!
Notes
  1. Ten przepis gościł na moim starym blogu. Można go odnaleźć na innych stronach kulinarnych. Dziś doczekał się nowej oprawy. W przepisie wprowadziłam kilka niewielkich zmian, m.in dodałam koncentrat pomidorowy, który podkreślił smak dania.
Adapted from "Libia od kuchni" Tanya Valko
Adapted from "Libia od kuchni" Tanya Valko
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

13 thoughts on “Libijska zupa Szorba Adas

  1. Asia

    Świetny przepis. Już po składnikach widać, że zupa jest rewelacyjna. Chętnie wypróbuję. Chyba tylko nieco mniej pieprzu dodam 🙂
    Pozdrawiam, Asia

    Reply
  2. Angelika

    Podziwiam Cię za znajomość tych wszystkich przepisow. Dobrze, że są takie miejsca, bo gdy nie bede wiedziała co ugotować na obiad. Zajrzę tu ♡

    Reply
  3. Jull Krajewska

    Hmmm przepis wydaje sie bardzo prosty! Nie pozostaje mi nic innego jak zaserwować to jutro na obiad! 😀

    Reply
  4. Piotr

    Dzisiaj zrobiłem tę zupę z tego, co miałem w domu – na rosole z baraniny, z domową pasattą pomidorową, zieloną soczewicą i ras-el-hanout zamiast kuminu. Wyszła wibitna, również w wersji niezmiksowanej.

    Reply
  5. Olka

    Ostatnio szukałam przepisu na zupę z soczewicy. Nie znalazłam nic, co by mi pasowało. Ale Twoja propozycja jest mega. Robię w następnym tygodniu 🙂

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *