Makaron w kremowym sosie z łososiem

Makaron w kremowym sosie z łososiem
Porcje 3
Kuchnia włoska to przede wszystkim dbałość o wysoką jakość składników, zróżnicowanie wyrazistych smaków, a w wielu przypadkach prostota przygotowania dań. To danie spełnia wszelkie warunki, aby było daniem znakomitym. Doskonały makaron, świeży i delikatny łosoś pacyficzny, słodka śmietanka oraz szalotka. Tyle potrzeba, aby z prostych składników, przygotować wyjątkowe danie, które zaspokoi największy apetyt.
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
15 min
Czas przygotowania
25 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
15 min
Czas przygotowania
25 min
Sos
  1. 400 g filetu łososia
  2. 300 g śmietany kremówki
  3. 2 łyżki tartego parmezanu
  4. 2 szalotki
  5. 2 ząbki czosnku
  6. 1 łyżka masła 82%
  7. ½ pęczka świeżego kopru
  8. ½ łyżeczki soku z cytryny
  9. ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego
  10. sól
Dodatkowo
  1. 250 g makaronu farfalle *
  2. 2 łyżki parmezanu
  3. 2 łyżki świeżego, posiekanego kopru
Instructions
  1. Szalotkę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szalotkę i smażymy, aby szalotka się zeszkliła. Pod koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszamy i chwilę smażymy. Dodajemy łososia pokrojonego w większą kostkę. Całość zalewamy śmietanką i dodajemy parmezan. Sos doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 5 minut. W międzyczasie sos doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Pod koniec gotowania dodajemy świeżo posiekany koperek. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Pamiętajmy, aby makaron pozostał al dente. Jeśli sos jest zbyt gęsty możemy dolać odrobinę wody z gotowania makaronu. Makaron łączymy z sosem, delikatnie mieszamy i wykładamy na talerze. Wierzch posypujemy parmezanem i świeżym koperkiem.
  2. * użyłam naturalnie barwionego makaronu Farfalle Arcobaleno Rainbow Bowties
Notes
  1. - pamiętajmy, aby do dania użyć szerokiego makaronu np. pappardelle, aby sos dokładnie go oblepił, a nie pozostał na dnie talerza
  2. - danie świetnie uzupełni wino ze szczepu pinot noir czy cabernet franc
  3. - łosoś bałtycki czy atlantycki jest gatunkiem zagrożonym. Warto więc wybrać łososia pacyficznego, którego populacja nie jest zagrożona wyginięciem i posiada certyfikat MSC
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

 

19 thoughts on “Makaron w kremowym sosie z łososiem

  1. Witek

    Propozycja nie do odrzucenia 🙂 Zapisuję.
    Przy okazji, jeśli gotujesz od serca zgłoś swój blog do konkursu #BLOGSfromHEART
    To ostatnia szansa.

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *