Młoda kapusta

Młoda kapusta
Porcje 6
Klasyka polskiego stołu, królowa sezonowych dań czyli młoda kapusta. Danie proste i niewyszukane. Wiem, że każdy ma swój ulubiony przepis na to danie i każdy zapewne nazwie go najlepszym. Mój przepis jest klasycznym przepisem na młodą kapustę, takim jak robiła moja mama. Bez zbędnych dodatków i przypraw z dużą ilością świeżego, pachnącego koperku. Myślę, że takie dania rodem z wielskiej kuchni są najlepsze.
Drukuj
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
20 min
Czas przygotowania
40 min
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
20 min
Czas przygotowania
40 min
Ingredients
  1. 2 główki młodej kapusty
  2. 120 g słoniny *
  3. 2-3 szklanki wody
  4. 1 duży pęczek koperku
  5. 2 średnie cebule
  6. 2-3 łyżki mąki pszennej
  7. 2 liście laurowe
  8. 3 ziarenka ziela angielskiego
  9. pieprz czarny
  10. sól
Instructions
  1. Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści i szatkujemy. Do dużego garnka wlewamy wodę tak, aby dno było przykryte. Dodajemy kapustę, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy na średnim ogniu mieszając. Kapusta stopniowo zacznie zmniejszać objętość. W tym czasie słoninę kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na patelni, do wytopienia się tłuszczu. Dodajemy do gotującej się kapusty pozostawiając na patelni tłuszcz.
  2. Cebulę obieramy, kroimy w drobna kostkę i wrzucamy na patelnię z tłuszczem. Podsmażamy do momentu, aż cebulka się zeszkli i dodajemy do gotującej się kapusty również pozostawiając tłuszcz na patelni. Pozostawiony tłuszcz na patelni podgrzewamy, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy do uzyskania jasnej zasmażki. Zasmażkę dodajemy do kapusty i mieszamy. Doprawiamy do smaku czarnym pierzem i solą. Pod koniec gotowania dodajemy sporą ilość posiekanego koperku i mieszamy. Podajemy z chlebem lub młodymi ziemniaczkami.
Notes
  1. * można użyć podgardla lub wędzonego boczku
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj również przepisu na Młodą kapustę z chorizo

6 thoughts on “Młoda kapusta

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *