Mücver

Mücver
Porcje 4
Dziś zabieram Was w daleką podróż do kraju położonego na pograniczu Azji i Europy. Turcja - barwny kraj o wyrazistych kontrastach, różnorodności smaków i przypraw. Kuchnia turecka przez wielu uznawana jest za jedną z najsmaczniejszych kuchni świata. Zajmuje również wysoką pozycję jeśli chodzi o jej popularność, bo któż nie słyszał o tureckim kebabie czy o słodkiej chałwie? Bogactwo aromatów i składników jest tu wręcz ogromne. Dziś przepis na bardzo proste i pyszne, wegetariańskie danie. Przypomina nie co nasze placki ziemniaczane z tym, że placuszki mücver zrobione są z cukinii. Podawane zazwyczaj z sosem jogurtowym. U mnie jednak gęstsza i bogatsza wersja sosu na bazie serka cottage z dodatkiem czosnku i ziół.
Drukuj
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
15 min
Czas przygotowania
30 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
15 min
Czas przygotowania
30 min
Placuszki
  1. 4 cukinie
  2. 150 g sera feta
  3. 2 średnie marchewki
  4. 1 średnia cebula
  5. 2 jajka
  6. 1 mały pęczek koperku
  7. 1 mały pęczek szczypiorku
  8. ½ pęczka natki pietruszki
  9. 4-5 łyżek mąki
  10. pieprz czarny
  11. sól
Sos serowo-czosnkowy
  1. 300 g serka typu cottage
  2. 2 ząbki czosnku
  3. 2 łyżki posiekanego koperku
  4. 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  5. 2 łyżki jogurtu naturalnego *
  6. pieprz biały
  7. sól
Dodatkowo
  1. olej do smażenia
Placuszki
  1. Cukinię, marchew oraz cebulę obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach. Odciskamy w dłoniach z nadmiaru soku. Koperek, szczypiorek i natkę pietruszki drobno siekamy, ser feta kruszymy. Do startych warzyw dodajemy posiekane zioła, jajka i mąkę. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Pamiętajmy, aby z solą uważać gdyż feta jest słony.
  2. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Przy pomocy łyżki kładziemy niewielkie porcje masy i formujemy okrągłe placuszki. Smażymy na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Usmażone placuszki przekładamy na chwilę na papierowy ręcznik kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Sos serowo - czosnkowy
  1. Serek przekładamy do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane drobno zioła. Doprawiamy do smaku białym pieprzem i solą.
  2. Usmażone placuszki podajemy na gorąco.
  3. Afiyet olsun!!!
Notes
  1. * jogurt dodajemy tylko wtedy, jeśli serek jest bardzo gęsty
Wędrówki po kuchni https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Pikantne placuszki z porem 

 

26 thoughts on “Mücver

  1. Asia

    Przepis wydaje się bardzo łatwy i w dodatku łączy w sobie moje ulubione składniki! Myślę, że w najbliższym czasie go wypróbuje:)

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *