Naleśniki z serem i sosem jeżynowym

Naleśniki z serem i sosem jeżynowym
Jesień - ostatnie ciepłe promienie słońca padają na kolorowe, majestatycznie opadające liście. Poranki są mgliste i bardzo chłodne. Ta pora roku niesie nam w darze najlepsze, jesienne owoce, czyli jeżyny. Co roku zbieram ich mnóstwo, robię ciasta i desery, a pozostałe owoce zamrażam. Po serniku jeżynowym przyszła pora na naleśniki. Delikatne ciasto naleśnikowe świetnie się komponuje z waniliowym serem. Całość dopełnia cudowny sos jeżynowy.
Drukuj
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
40 min
Czas przygotowania
1 hr
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
40 min
Czas przygotowania
1 hr
Naleśniki
  1. 500 ml mleka
  2. 100 ml wody gazowanej
  3. 250 g mąki pszennej
  4. 1 całe jajko
  5. 1 łyżka oleju
  6. szczypta soli
Ser
  1. 400 g sera białego trzykrotnie mielonego
  2. 250 g mascarpone
  3. 5 łyżek cukru pudru
  4. 1 łyżeczka pasty waniliowej
Sos jeżynowy
  1. 400 g jeżyn
  2. 100 ml wody
  3. 2,5 łyżeczki żelatyny
  4. 2 łyżki cukru*
Naleśniki
  1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, mleko, wodę, olej i sól. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Nie sugerujcie się zbytnio proporcjami które podałam, gdyż gęstość ciasta zależy m.in. od rodzaju mąki czy wielkości jajek. Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy konsystencję ciasta. Prawdopodobnie nieco zgęstniało, więc dolewamy odrobinę wody lub mleka.
  2. Na patelnię wylewamy łyżkę oleju, za pomocą ręcznika papierowego rozsmarowujemy olej po całej patelni. Na rozgrzaną i nieco uniesioną patelnię wylewamy porcję ciasta, poruszając nią tak, aby ciasto cieniutką warstwą pokryło całe dno patelni. Po chwili przewracamy naleśnik na druga stronę. Ja używam specjalnej patelni do naleśników, która nie wymaga ponownego natłuszczania.
Ser
  1. Ser biały mieszamy z serkiem mascarpone, dodajemy pastę waniliową i cukier. Mieszamy do połączenia się składników.
Sos jeżynowy
  1. Jeżyny przekładamy do rondelka, dodajemy wodę, cukier i gotujemy około 10 minut. W międzyczasie w niewielkiej ilości gorącej wody rozpuszczamy żelatynę. Ugotowane jeżyny blendujemy na mus. Sos jeżynowy przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Do sosu dodajemy żelatynę i mieszamy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, aż sos zgęstnieje.
  2. Naleśniki smarujemy serem, składamy i polewamy sosem jeżynowym. Dekorujemy świeżą miętą i owocami jeżyn.
  3. * ilość cukru zależy od tego, jak kwaśne są jeżyny
Notes
  1. – do sosu można wykorzystać mrożone owoce
  2. – naleśniki w tej wersji możemy podać na deser lub jako danie obiadowe
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj również Naleśników z sosem brzoskwiniowym

9 thoughts on “Naleśniki z serem i sosem jeżynowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *