Naleśniki z serem i sosem jeżynowym

Naleśniki z serem i sosem jeżynowym
Smak dziko rosnących owoców jest nie do porównania z ich wersjami hodowlanymi czy nawet ogrodowymi. Są o wiele smaczniejsze i bogatsze w składniki odżywcze. W dodatku ich niezaprzeczalną zaletą jest to, że są zupełnie za darmo! Co roku zbieram ich naprawdę dużo. Wykorzystuję do ciast, deserów i tortów. Część zamrażam, aby zimą cieszyć się ich smakiem. Zanim jednak zamrożę te wspaniałe owoce, zaproszę Was na pyszne naleśniki z serem, pachnącym wanilią i cudownym sosem jeżynowym.
Drukuj
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
40 min
Czas przygotowania
1 hr
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
40 min
Czas przygotowania
1 hr
Naleśniki
  1. 500 ml mleka
  2. 100 ml wody gazowanej
  3. 250 g mąki pszennej
  4. 1 całe jajko
  5. 1 łyżka oleju
  6. szczypta soli
Ser
  1. 400 g sera białego trzykrotnie mielonego
  2. 250 g mascarpone
  3. 5 łyżek cukru pudru
  4. 1 łyżeczka pasty waniliowej
Sos jeżynowy
  1. 400 g jeżyn
  2. 100 ml wody
  3. 2½ łyżeczki żelatyny
  4. 2 łyżki cukru*
Naleśniki
  1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, mleko, wodę, olej i sól. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Nie sugerujcie się zbytnio proporcjami które podałam, gdyż gęstość ciasta zależy m.in. od rodzaju mąki czy wielkości jajek. Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy konsystencję ciasta. Prawdopodobnie nieco zgęstniało, więc dolewamy odrobinę wody lub mleka.
  2. Na patelnię wylewamy łyżkę oleju, za pomocą ręcznika papierowego rozsmarowujemy olej po całej patelni. Na rozgrzaną i nieco uniesioną patelnię wylewamy porcję ciasta, poruszając nią tak, aby ciasto cieniutką warstwą pokryło całe dno patelni. Po chwili przewracamy naleśnik na druga stronę. Ja używam specjalnej patelni do naleśników, która nie wymaga ponownego natłuszczania.
Ser
  1. Ser biały mieszamy z serkiem mascarpone, dodajemy pastę waniliową i cukier. Mieszamy do połączenia się składników.
Sos jeżynowy
  1. Jeżyny przekładamy do rondelka, dodajemy wodę, cukier i gotujemy około 10 minut. W międzyczasie w niewielkiej ilości gorącej wody rozpuszczamy żelatynę. Ugotowane jeżyny blendujemy na mus. Sos jeżynowy przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Do sosu dodajemy żelatynę i mieszamy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, aż sos zgęstnieje.
  2. Naleśniki smarujemy serem, składamy i polewamy sosem jeżynowym. Dekorujemy świeżą miętą i owocami jeżyn.
  3. * ilość cukru zależy od tego, jak kwaśne są jeżyny
Notes
  1. – do sosu można wykorzystać mrożone owoce
  2. – naleśniki w tej wersji możemy podać na deser lub jako danie obiadowe
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj również Naleśników z sosem brzoskwiniowym

32 thoughts on “Naleśniki z serem i sosem jeżynowym

    1. admin Post author

      Kasiu namiastkę ogródka mam, ale jeżyny co roku zbieramy dzikie, bo u nas w Irlandii Półn. rosną niemalże wszędzie 🙂

      Reply
  1. Olek

    Naleśniki wyglądają spektakularnie. Jeszcze nie jadłem tej potrawy z jeżynami. Bardzo interesująca propozycja! Pozdrawiam i zapraszam do siebie. 🙂

    Reply
  2. Beata Herbata

    Jeżyny to akurat wyjątkowo szybko w tym roku się pojawiły… Podobnie jak np. czarny bez 🙂 A naleśniki bardzo lubimy i rzeczywiście z sosem jeżynowym mogą być pyszne 🙂

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *