Nocne bułeczki

Nocne bułeczki
Porcje 12
Zlokalizowane w supermarketach minipiekarnie reklamują swoje produkty jako świeże i wypiekane na miejscu. Kuszą swoją bogatą ofertą chrupiącego, świeżutkiego pieczywa. Nie dajcie się jednak nabrać. W rzeczywistości pieczywo to jest produkowane znacznie wcześniej, a do supermarketów trafia w postaci głęboko zmrożonego ciasta. W wytwórni ciasto jest wypiekane w 65-85 procentach, a następnie zamrażane, najczęściej przy użyciu ciekłego azotu. Zanim ciasto dotrze z wytwórni do piekarni, z reguły przez wiele miesięcy leży w magazynie. W minipiekarni w supermarkecie jest rozmrażane w specjalnych komorach i ponownie wypiekane. Świeżości im brak, za to nie brak im stabilizatorów, barwników oraz konserwantów. Dlatego zachęcam Was, aby od czasu do czasu upiec domowe, pachnące pieczywo. Dzisiejszy przepis jest na prawdę prosty. Wieczorem wystarczy poświęcić 15 minut na przygotowanie, rano pozostaje nam tylko uformować bułeczki i upiec. Świeżość i jakość - gwarantowana.
Drukuj
Czas przygotowania
30 min
Czas gotowania
25 min
Czas przygotowania
55 min
Czas przygotowania
30 min
Czas gotowania
25 min
Czas przygotowania
55 min
Zaczyn drożdżowy
  1. 40 g drożdży
  2. 1 łyżka mąki
  3. 3 łyżki wody
Ciasto właściwe
  1. 520 g mąki pszennej typu 650
  2. 125 ml mleka
  3. 125 ml wody
  4. 75 ml oleju
  5. 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  6. 1 łyżka cukru
  7. 1 łyżeczka soli
Dodatkowo
  1. 1 żółtko
  2. 2 łyżki mleka
  3. siemię lniane
  4. czarnuszka
  5. sezam
  6. mak
Wieczorem
Zaczyn drożdżowy
  1. Do kubeczka wsypujemy mąkę, dodajemy ciepłą wodę, cukier i drożdże. Rozcieramy i odstawiamy na około 10 minut do wyrośnięcia.
Ciasto właściwe
  1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy olej, ciepłe mleko, ciepłą wodę i sól. Soli nie sypiemy bezpośrednio na zaczyn, gdyż zakłóci pracę drożdży. Zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto.
  2. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką na 5 minut, następnie ponownie zagniatamy. Tak przygotowane ciasto wkładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc. Ciasto powinno podwoić objętość.
Rano
  1. Ciasto przekładamy na blat, dzielimy na 12 równych części. Z każdej formujemy dowolny kształt bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy.Tak przygotowane bułeczki przykrywamy ściereczką i ostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym żółtkiem połączonym z mlekiem i posypujemy ulubionymi ziarnami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy około 20-25 minut. Upieczone pieczywo studzimy na kratce.
Adapted from Tak sobie pichcę
Adapted from Tak sobie pichcę
Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/

6 thoughts on “Nocne bułeczki

  1. Agnieszka

    Dzięki za przepis, nie ma nic lepszego niż świeże bułeczki z rana 🙂 Pozdrawiam !!!

    Reply
  2. Ramydada

    Wyglądają smakowicie! Nigdy sama nie piekłam pieczywa, ale noszę się z tym zamiarem już od jakiegoś czasu. Jak długo takie bułeczki pozostają świeże?

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *