Kuchnia arabska

Kuchnia arabska charakteryzuje się zamiłowaniem do zdrowego jedzenia i wspólnego spożywania posiłków. Dania arabskie wykorzystują lokalne składniki, w tym ziarna zbóż, rośliny strączkowe, warzywa, owoce, mleko i bakalie. Ważną rolę w tradycyjnej kuchni arabskiej odgrywają również zioła i przyprawy. Ze względu na to, że wielu mieszkańców krajów arabskich osiedla się w krajach europejskich, również w Polsce możemy spotkać takie arabskie dania, jak falafel czy kuskus.

Kuchnia arabska
Dla kultur Bliskiego Wschodu ogromne znaczenie ma wspólne spożywanie posiłków w gronie rodzinnym. To wspaniała okazja do spędzenia czasu z najbliższymi. Tradycyjnie, każdy posiłek był jedzony razem, jednak obecnie, ze względów praktycznych, w wielu rodzinach śniadanie ma nieco luźniejszy charakter. Wspólne biesiadowanie zostało ograniczone do obiadu, który stanowi największy i najbardziej obfity posiłek w ciągu dnia.
Osoba udająca się do krajów arabskich powinna pamiętać, że muzułmanie nie jedzą wieprzowiny i nie piją alkoholu. Składniki tradycyjnych potraw arabskich to zazwyczaj jagnięcina, cielęcina, drób, ryż, gotowane warzywa z sosem pomidorowym. Wszystko doprawiane jest tradycyjnymi przyprawami arabskimi. W kuchni tej pojawiają się składniki i dania arabskie mniej znane dla kultur Zachodu, np. zupa z soczewicy, bób, olej sezamowy, oliwki, ser feta i daktyle. Ogromną popularnością cieszy się wśród Arabów herbata i kawa.
Mentalność Arabów pod pewnymi względami przypomina stosunek do życia Polaków. Wśród Arabów obowiązuje reguła „zastaw się, a postaw się” – przedstawiciele tej nacji chętnie przyjmują gości i starają się zaoferować do jedzenia to, co mają najlepszego. Kuchnia arabska jest bardzo niejednolita, ale stanowi ciekawą propozycję kulinarną dla miłośników wegetarianizmu, gdyż oferuje dużo dań z warzyw. Arabowie są bardzo oszczędni, jeśli chodzi o etap przygotowywania posiłków – żaden ze składników nie może się zmarnować.
Na ukształtowanie się kuchni arabskiej wpływ miała tradycyjna kuchnia śródziemnomorska, Bliskiego Wschodu i indyjska. Charakterystyczne dla niej składniki to między innymi: ryby, cielęcina i jagnięcina, łagodne i ostre sosy, mięta, cebula, ryż, sezam, masło, ser, chleb, jogurt, herbata, owoce cytrusowe i warzywa (ogórek, bakłażan, sałata, cukinia, pomidor, papryka, bób, soczewica). Kraje arabskie znane są ze swego zamiłowania do ziół i przypraw. Najpopularniejsze przyprawy arabskie to: kurkuma, cynamon, curry, szafran, czosnek, ziele angielskie, tymianek, pietruszka, gałka muszkatołowa, anyż, kardamon, kminek, czarny pieprz.
Różne kraje Bliskiego Wschodu mają swoje własne, tradycyjne dania. Tradycyjne potrawy arabskie to między innymi:
falafel – popularne wegetariańskie danie, są to smażone kulki z bobu lub ciecierzycy, z sezamem
hummus – dip podawany z warzywami lub chlebem pita, przygotowywany z gotowanej i utartej ciecierzycy, ziaren sezamu, czosnku i przypraw
kuskus – tradycyjna potrawa marokańska, w której skład wchodzą ziarna pszenicy twardej, smażone warzywa, w tym rzepa, ziemniaki, dynia oraz baranina lub mięso z kurczaka
Kuchnia arabska jest niezwykle różnorodna i ciekawa, jednak nie jest jeszcze w pełni doceniona w Europie i Ameryce. Powszechnie znane jest zaledwie kilka jej tradycyjnych składników i potraw.

Źródło: Internet

Zapisz