Kuchnia francuska

Kuchnia francuska jest bardzo bogata, ściśle związana z kulturą narodu i jej regionami. Tradycje kulinarne, które tu powstawały przez wieki, uczyniły z niej rodzaj sztuki. Kluczem do sukcesu tej kuchni są nie tylko wyszukane techniki kulinarne, ale przede wszystkim stosowanie świeżych składników, pochodzących z sezonowych upraw regionalnych. Umiłowanie dobrego jedzenia jest bardzo powszechne. Nawet najskromniejszy posiłek składa się z czterech dań: przekąski (najczęściej zupy, potrawy z jaj, sałatki, wędliny), dania głównego (ryby lub mięso, często z sosami, z ryżem, ziemniakami lub makaronem i jarzynami), serów i deseru (lody owocowe, placek z owocami).

Kuchnia francuska
Tradycyjny posiłek we Francji rozpoczyna się zupą, na bazie świeżych jarzyn. Do posiłku zawsze podaje się wodę. Pije się ją do sałat oraz między winami, aby zmyć smak poprzedniego gatunku wina. Wina są serwowane bardzo często, a ich wybór jest niezwykle bogaty. Najbardziej znane, pochodzą z rejonów Bordeaux, Burgundii, Alzacji, doliny Loary i Rodanu, czy Szampanii. We Francji rzadko jada się na śniadanie płatki zbożowe, jajka czy mięso, za to w dużym wyborze jest tu pieczywo śniadaniowe, które smaruje się masłem i dżemem. Mogą to być croissants – puszyste maślane rogaliki, baguette, czyli tradycyjna, cienka i długa bułka, którą rozrywa się wzdłuż i smaruje masłem i dżemem – w ten sposób powstaje tartine, pain au chocolat – zwijana, prostokątna bułka z ciasta francuskiego z masą czekoladową w środku, i wreszcie brioche, maślana bułeczka drożdżowa. Do śniadania wypija się kawę lub herbatę. Najpopularniejsza kawa śniadaniowa to kawa z ekspresu podawana z gorącym mlekiem. Obiad przeważnie składa się z sałatki, kanapki lub steku. Głównym posiłkiem dnia jest kolacja. Obiad je się zazwyczaj od południa do 14:00, a kolację od 20:00 do 22:00.
Francja słynie z takich potraw jak: ślimaki, przyrządzane z masłem, czosnkiem i natką pietruszki, żabie udka, pasztety z najróżniejszych składników, często w cieście, ciasta tzw. francuskie, zupy cebulowej i serów. Gdyby trzeba było wybierać spośród specjalności francuskiej kuchni tę najbardziej typową, to największe szanse miałaby najskromniejsza ich przedstawicielka: bagietka. Stosunek Francuzów do pieczywa jest specyficzny. Stanowi ono dodatek do każdego dania, a tylko w wyjątkowych wypadkach jest używane do sporządzania kanapek. Małe kanapki są zwykle zabawnymi kromeczkami na jeden kęs, natomiast obłożone mnóstwem dodatków połówki bagietek to wynalazek przeznaczony na wyjątkowe sytuacje i dla turystów.
Stosunek Francuzów do warzyw jest szczególny. W kartach wielu restauracji do potraw mięsnych proponowane są warzywa dnia. Pod tą nazwą kryją się nie tylko warzywa, ale także ziemniaki, ryż czy makaron. Powszechnie akceptowane są warzywa w formie surówek, podawanych z sosem winegret jako przekąska lub dodatek do dania głównego.
Potrawy francuskie pachną ziołami, ale jest to zapach bardzo delikatny, nie przesłaniający oryginalnego smaku użytych do gotowania składników. Najbardziej popularną mieszanką przyprawową jest quatreepices – cztery przyprawy. W jej skład wchodzi zmielony: czarny pieprz, gałka muszkatołowa, goździki i imbir. Mieszanki używa się do potraw wymagających dłuższego gotowania lub duszenia.
Francja to ojczyzna ponad 400 gatunków sera. W zależności od sposobów produkcji można rozróżnić następujące kategorie serów francuskich: sery świeże, sery miękkie ze skórką pokrytą białą pleśnią, sery z obmywaną skórką, sery z naturalną niebieską pleśnią, sery z mleka koziego, sery prasowane niedogrzewane i dogrzewane. Sery stanowią nieodzowny element klasycznego francuskiego posiłku. Serwuje się je do każdego obiadu i kolacji, po głównym daniu a przed deserem, podając na deseczce kilka gatunków serów, które kroi się specjalnym nożem i nakłada na kawałek bułki. Z serów przyrządza się wiele potraw, dodaje się je do sosów, zup i zapiekanek.
Kuchnia francuska to smaczna, niezwykle różnorodna, wykwintna i zdrowa kuchnia. Czerpią z niej inne kuchnie europejskie. Zachwyca różnorodnością smaków, przepychem podawania dań i oryginalnością. Potrawy francuskie to rarytasy dla prawdziwych smakoszy.

 Źródło: Internet

Zapisz

Zapisz